Hlavní navigace

Qnap TS-409: Kontejner pro vaše data

1. 9. 2008

Sdílet

Společnost Qnap přináší domácím uživatelům zařízení řešící dávnou nerudovskou otázku: „Kam s ním?“ N...


Společnost Qnap přináší domácím uživatelům zařízení řešící dávnou nerudovskou otázku: „Kam s ním?“ Na rozdíl od slamníku je v současnosti řeč o gigabajtech a gigabajtech dat, která se nám doma hromadí v počítačích. Ať už to jsou fotografie z dovolené, hudba ve formátu MP3 nebo zálohy vašich oblíbených filmů z DVD nosičů.
Instalace dalších pevných disků do počítače má své limity a také výměna za větší kapacitu není vždy pro mnohé uživatele jednoduchá. Vhodným řešením tak může být například externí diskové úložiště společnosti Qnap, které jsme měli možnost otestovat.
Diskové pole s označením TS-409 je v kompaktním provedení elegantní kostky o rozměrech 220 × 170 × 180?mm. Po otevření předního krytu se objeví prostor pro 4 pevné disky formátu 3,5 palce s moderním rozhraním SATA. Disky se montují do ocelového držáku, který se následně zasouvá do zařízení.
Následuje prvotní konfigurace probíhající v prostředí instalačního programu, dodávaného na přiloženém CD. Zařízení se připojí k počítači prostřednictvím síťové karty, případně, má-li uživatel domácí síť, se připojí ke switchi. Po instalaci disků a následném spuštění Qnap otestuje počet a kapacitu disků a je možné zvolit režim diskového pole. K dispozici je jich několik a záleží na uživateli, zda preferuje kapacitu, rychlost nebo bezpečnost uložení dat. Maximální kapacita, kterou může zařízení poskytnout, jsou 4 TB. To je podle našeho názoru dostatečný prostor i pro ty nejnáročnější domácí uživatele. Pevné disky nejsou součástí zařízení, a tak záleží na každém, kolik a jak velkých disků si pořídí.
Celý server (neboť Qnap je ve skutečnosti víceúčelovým serverem) se ovládá prostřednictvím rozhraní ve webovém prohlížeči. Na síťovou adresu zařízení se uživatel přihlásí a může nastavovat jednotlivé provozní funkce. Jejich výčet je bohatý, a tak se na ně ve zkratce podívejme.
Qnap jako souborový server

Zařízení může sloužit nejen doma, ale například i v malé firmě jako souborový server. Jeho prostřednictvím mohou uživatelé sdílet data. K dispozici je administrace uživatelů a nastavování přístupových práv. Zde lze vytvářet sdílené adresáře a určovat práva pro jednotlivé uživatele.

Qnap jako FTP server

Tato funkce dovoluje přistupovat k souborům uloženým na Qnapu prostřednictvím internetu a protokolu FTP. To je výhodné, pokud chcete s přáteli například sdílet fotografie nebo hudbu. Opět je zde možnost nastavování různých přístupových práv pro každého uživatele.

Qnap a šifrovaná replikace

Tuto možnost využijí majitelé dvou stejných zařízení Qnap. Dovoluje jim spojit obě zařízení prostřednictvím internetu a bezpečným šifrovaným přenosem synchronizovat obsah obou zařízení. To je výhodné pro distribuci dokumentů nebo pro zálohování dat na vzdálené úložiště.

Qnap jako webový server

Server Qnap nabízí i laickým uživatelům možnost vytvořit si svoje osobní webové stránky. A to prostřednictvím zabudovaného linuxového serveru a publikačního systému Joomla! Zdatnější uživatelé si mohou v PHP naprogramovat i další aplikace.

Qnap jako MySQL server

Tento server asi příliš mnoho domácích uživatelů nevyužije, protože se jedná o relační databázový server. To může využít například programátor v PHP pro vývoj e-shopu, diskuzního fóra nebo knihovny dokumentů.

Qnap jako tiskový server

Toto řešení se opět hodí spíše pro malou kancelář než pro domácího uživatele. Zařízení může pracovat jako tiskový server až pro tři tiskárny s rozhraním USB.
Qnap TS-409 představuje velmi dobré řešení nejen pro ukládání souborů, ale nabízí velké množství dalších funkcí. Nejvíce nás u něj zaujaly webový server a možnost vzdáleného FTP přístupu. Za zmínku také stojí možnost rozšíření kapacity nebo migrace typu RAID. Všechny tyto funkce jsou součástí řešení, které je určeno pro domácnosti, ale využití najdou i v malé kanceláři. 8 0476/ZAJ o

Víceúčelové diskové pole s možností sdílení souborů prostřednictvím internetu nebo lokální sítě. Kromě toho nabízí služby WWW, FTP serveru a tiskového serveru. To vše s možností šifrovat uložené soubory.

Qnap TS-409

NAS server, 4× 3.5" SATA II HDD, max. kapacita 4 TB, RAID (0, 1, 5) , GLAN, USB PrintServer, 3× USB 2.0.
? snadná konfigurace, možnost on-line rozšíření kapacity
? vyšší cena
Cena vč. DPH: 12 489?Kč Poskytl: Umax,
www.umax.cz

Byl pro vás článek přínosný?