Hlavní navigace

Rozhlas na vlnách internetu

1. 12. 2007

Sdílet

Poslouchání rádia má (nejen u nás) dlouhou a zajímavou tradici, neboť již 18. května 1923 začal vysílat v Praze r...


Poslouchání rádia má (nejen u nás) dlouhou a zajímavou tradici, neboť již 18. května 1923 začal vysílat v Praze rozhlas. Jeho vliv a rozšíření postupně rostlo, přibývali další a další stanice. S nástupem televize a internetu se mohlo zdát, že rozhlasu odzvonilo. Je tomu opravdu tak? Nebo rozhlas dokázal svoji činnost na „novou dobu“ adaptovat? O tom, jak se žije rádiím v době internetu, bude i následující článek.

Obecně lze rozlišit tři směry, jimiž se vývoj na poli rádiového internetového života vydal. První bychom mohli nazvat přímé vysílání: to je to, co známe z běžné denní zkušenosti s radiopřijímačem. Posloucháme to, co nám v daný okamžik režie a technické zázemí stanice pustí. Tomuto řešení se říká pasivní přístup, jehož nevýhodou je, že v zásadě nemáte na výběr – můžete sice změnit stanici, ale nemůžete nijak (pokud nepočítáme písničky na přání apod.) ovlivnit, co posloucháte. Výhodou je to, že můžete spustit svůj přijímač a dále se již o nic nestarat a provozovat například nějakou jinou nezávislou činnost. Této kategorii se budeme v následujících řádcích věnovat více.
Druhou skupinou jsou takzvané rozhlasové archivy. Zde si stačí vybrat konkrétní pořad či pásmo, o které máte zájem. Výhodou je, že posloucháte jen věci, které vás zajímají, nevýhodou pak to, že tento přístup vyžaduje vaši aktivní (často opakovanou) činnost.
Třetí cestou (poslední dobou velmi moderní) je fenomén last.fm (http://www.last.fm/). Ten souvisí s rozmachem sociálních a komunitních sítí. Na těchto stránkách máte možnost vytvořit si nejen vlastní seznam písní a pořadů, které máte rádi, ale – a to především – najít i lidi s podobným vkusem či zájmy. Můžete si navzájem vyměňovat nejen hudební zážitky, ale také například i chybějící písničky na jednom z playlistů. Ač last.fm není jediným serverem s tímto zaměřením (další je například http://www.mystrands.com/), jeho jméno se stalo pro zcela nový směr ve vývoji radiového vysílání pojmem.

Rozhlasové portály

Místem, kde nejsnáze naleznete informace o jednotlivých stanicích, odkazy na streaming a mnoho dalšího ohledně vysílání, jsou rozhlasové portály. V našem přehledu se zkusíme zaměřit na nejvýznamnější české projekty. Každý je něčím specifický a každý dokáže nabídnout něco originálního.

Play.cz

www.play.cz

Tento rozhlasový portál zajišťuje či zprostředkovává on-line vysílání pro více než sedmdesátku českých rádií (například Proglas) a něco přes dvacítku zahraničních. Nabízí podrobné statistiky poslechovosti za posledních čtyřiadvacet hodin. Kvalita vysílání se pohybuje mezi 16 až 128 Kb/s (u některých stanic již i 196 Kb/s). Na výběr máte většinou mezi dvěma formáty WMA a .MP3. Podle zdejších statistik například v pátek v poledne poslouchalo prostřednictvím této služby rádiové vysílání přes 23 tisíc uživatelů, což není vůbec malé číslo. Pokud nemáte ještě oblíbené rádio, můžete si zde vybírat podle různých kritérií (například podle hudebního žánru či lokality).
Kromě živého radiového vysílání zde naleznete také rozsáhlý hudební archiv, od Dvořáka přes Abbu po Chinaski. Jedná se o příjemnou službu, její hlavní nevýhodou je nevalná rychlost a stabilita přenosu dat.
Na tomto webu naleznete také možnost podívat se na televizní kanál on-line. Celkem je jich k dispozici jedenáct (například TV Noe či hudební kanál Óčko).

AB radio

www.abradio.cz

Do bílé barvy oděné stránky stejného provozovatele jako v případě Play.cz nabízejí 145 rádií, pečlivě roztříděných podle žánrů, abecedy nebo popularity. Naleznete zde i komunitu – tedy jakousi možnost zaregistrovat se a získat různé slevy či nastavení vzhledu stránky. V porovnání s možnostmi jiných komunitních projektů má ale tento server co dohánět.
Pro mnohé návštěvníky bude jistě zajímavá možnost vytvořit si vlastní rádiovou stanici. Ceny začínají na 990 a končí na částce 13 000 korun, což není asi úplně nedostupná cena. Stejně jako u předchozího projektu, i zde je patrná všudypřítomná reklama, která je nejviditelnějším zdrojem příjmů, život na tomto webu však příliš neomezuje a je od obsahové části zřetelně oddělena. Nestane se vám tedy, že byste stránky při kliknutí na skrytou reklamu nechtěně opustili.
Další pozoruhodnou funkcí je přítomnost podrobných statistik jednotlivých rádií, kde je zajímavé vidět, že internetové posluchačstvo nekopíruje zcela přesně posluchače standardního příjmu (například statistiky vede RMF MAXXX.TV, který poráží i osvědčenou dvojici Radiožurnál a Impuls; údaje ke dni 19. 10. 2007).
Pro mnohé bude příjemná i možnost změny jazyka stránek, neboť na výběr máte mezi češtinou, angličtinou, polštinou a slovenštinou.

Poslouchej.net

www.poslouchej.net

Tmavě modré stránky s moderním designem jsou portálem trochu jiného druhu než první dva. Nenabízí vlastní streaming (pouze odkazuje na služby jako play.cz či AB radio), čímž umožňuje na jedno místo vměstnat obrovské množství stanic (jen těžko uvěřitelných 777), a to nejen českých, kterých je „jen“ asi 160, ale i zahraničních, jež jsou rozděleny do opravdu různorodých kategorií jako jazz, české, mix či rock a punk. K dispozici máte i top žebříček českých i zahraničních stanic.
Celý web je zaměřen zvláště na mladší posluchače, čemuž odpovídá nejen moderní design a jazyk, jímž jsou psány články, rozhovory či připravovány soutěže, které činí z rádia nejen pasivní činnost, ale také životní styl. K dispozici jsou třeba i fotografie z koncertů či rozsáhlé download centrum alb ve formátu MP3, a to různého hudebního zaměření (od pop music až po alternativní styly). Můžete tedy stahovat skladby od několika stovek hudebníků či skupin, tedy několik tisíc písniček. Tento server se snaží propojit poslech rádia, alb a koncertů, čímž se stává zajímavým počinem či místem, kde můžete začít hledání svého oblíbeného rádia.

RadioTV

www.radiotv.cz

Tento rozhlasový a televizní magazín nabízí podrobný přehled zpráv, aktualit a komentářů z tohoto prostředí. Najdete zde i koláče poslechovosti či sledovanosti. K dispozici máte tři hlavní kategorie: rádia, televizi a digital (zaměřen na digitální vysílání). Ke každé rozhlasové stanici tento web poskytne velice zajímavé informace, od adresy a telefonu přes mapu pokrytí, frekvence vysílačů, vlastníka vysílací licence i její platnost, ředitele rádia, RDS kanály, odkazy na živé vysílání (například právě na play.cz) až po archiv článků, které se k určitému rádiu vztahují. Zajímavé jsou také čtvrtletní statistiky poslechovosti u jednotlivých (i menších) rádií.
Pokud jste fandy rozhlasu, budete těmito stránkami zřejmě nadšeni. Kromě jiného zde naleznete například i podrobnosti jako vysílače včetně kmitočtů, výkonu, stanic, orientace či nadmořské výšky. Server je v provozu již od roku 1999, takže je možné i vyhledat zajímavosti či informace o požadované rozhlasové stanici i z minulosti. Pokud tedy preferujete atmosféru před životním stylem mladých, může být právě RadioTV dobrou volbou.

Technické záležitosti

Pokud si nyní říkáte, že poslechnout si nějaké rádio po internetu nemusí být vůbec špatné, pak vás možná napadne i otázka, co je k tomu potřeba a co to stojí. Pokud jde o cenu, všechny služby (poslechové) jsou zatím nabízeny zdarma, i když prosakují informace o částečném zpoplatnění některých služeb. Jediné, čím svému oblíbenému portálu platíte, je zobrazená reklama.
Pokud jde o software či hardware, který musíte pro poslech na počítači mít, pak vězte, že jediným podporovaným přehrávačem je Windows Media Player verze 9 a vyšší. Obvykle lze použít i jiné přehrávače, ale pak ztrácíte jistotu plné kompatibility. Striktní podpora WMP pak může být problémem zvláště pro uživatele jiných operačních systémů než MS Windows. Pokud jde o hardwarové vybavení, bude zapotřebí zvuková karta (s pokud možno aktuálními ovladači) a samozřejmě nějaká výstupní periferie (reproduktory či sluchátka).

Závěr

Ač se mohlo mnohým zdát, že internet způsobí zkázu rozhlasových stanic, zdá se, že opak je pravdou. V současné době v Česku existuje více než půl druhé stovky stanic, což je více než kdykoli předtím, i počet návštěvníků stránek věnujících se rozhlasu, potažmo jejich posluchačů není rozhodně nízký. Například jen AB radio uvádí, že je ho v pátek 19. 10. 2007 poslouchalo 138 528 návštěvníků, play.cz uvádí více než 21 000 posluchačů v době vysílací špičky (tedy kolem poledne). Toto číslo můžeme porovnat například s návštěvností portálu Atlas.cz – 303 966 návštěvníků v průměrném pracovním dni měsíce srpna.
Češi jsou tradičním rozhlasovým národem, a jak je vidět, neposlouchá ho jen starší generace (se vzpomínkami na přenosy zápasů SSSR vs. ČSR), ale i mladší posluchači. Rozhlasové stanice tak dokázali nástup nové technologie zvládnout a využít. Internetové rádio se stává běžnou kulisou při práci či společníkem dlouhých zimních večerů, a to je dobře.
Jako poznámku pod čarou přikládáme snad jen informaci, že rádio přes internet je možné poslouchat i pomocí specializovaných programů (například Screamer Radio, iRadio nebo GoQ – NetRadio), ale potom byste se připravili o krásnou atmosféru, která na vás dýchne z rozhlasových portálů – a to by byla škoda, nemyslíte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku