Hlavní navigace

S dráty a laserem, i bez

1. 7. 2007

Sdílet

Laserové myšky se pomalu, ale jistě etablovaly jako nový standard, a tak není divu, že s novými modely přicházejí ...


Laserové myšky se pomalu, ale jistě etablovaly jako nový standard, a tak není divu, že s novými modely přicházejí všichni výrobci periferií. Mezi ty mladší, leč zavedené patří BenQ, a tak není divu, že i v nabídce této značky se objevují novinky s laserem jako je L300. Malá laserová myška je dodávána s USB rozhraním a PS/2 redukcí, takže by neměl být problém ji použít i u poměrně starých PC či notebooků, které trpí nedostatkem či dokonce absencí USB rozhraní. Jednoduchý černý design může na pohled vypadat univerzálně, ale omak potvrdí, že myška je navržena pro praváky odpovídá tomu ostatně i umístění třetího a čtvrtého tlačítka. Ostatní výbava je vcelku standardní kolečko zvládá posun pouze v jednom směru a laserový senzor si porad i s relativně záludnými povrchy. Přestože myš vypadá poměrně mohutně, zvláštní tvarování na bocích z ní dělá vhodnější nástroj pro majitele menších dlaní my velkorucí budeme šťastni už tradičně spíše s modely Logitechu či Microsoftu. Hledáte-li pro svou ratolest relativně levnou a přesnou myšku s drátem, která vyhoví i rozumným požadavkům na hraní akčních her, je L300 velmi dobrou volbou.
Zatímco minule jsme vám představili přenosného zástupce sedmistovkové řady s poněkud netradičním designem, v případě P610 se jedná o klasickou zmenšenou notebookovou myš s bezdrátovou rádiovou technologií, dvěma tlačítky a skrolovacím kolečkem. Myška je napájena dvěma tužkovými bateriemi, což se bohužel nepříznivě projevuje na hmotnosti a tloušťce, která je pro převážení poněkud nepraktická, možná měl výrobce přece jen zvolit menší AAA baterie. Bezdrátový USB přijímač je uložen v těle myšky a při jeho vyndání se hlodavec automaticky zapne (a poněkud překvapivě na okamžik zeleně prosvítí skrolovací kolečko). Kompaktní rozměry znamenají u notebookových myšek vždy částečný kompromis v oblasti ergonomie, BenQ ho ale zvládl celkem dobře a myš se dá snadno ovládat pouze vyšší hmotnost může být při delší práci nepříjemná. Test kompatibility s různými povrchy nedopadl bohužel zrovna na jedničku: myška si nejlépe rozumí s kvalitní podložkou a naopak velmi špatně s jakkoliv lesklou deskou stolu.

BenQ P610

Cestovní bezdrátová myška s optickým senzorem, dvěma tlačítky a skrolovacím kolečkem
Cena
Vyšší hmotnost s bateriemi
kvalita snímání optického senzoru
Cena vč. DPH: cca 590 Kč
K testu zapůjčila firma: BenQ, www.benq.cz

BenQ L300

Jednoduchá a dobře zpracovaná laserová myš, která vyhoví spíše majitelům menších dlaní. Pro praváky, 4 tlačítka a skrolovací kolečko
Kvalitní snímání
nízká hmotnost
cena
Cena vč. DPH: 290 Kč
K testu zapůjčila firma: BenQ, www.benq.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku