Hlavní navigace

Sázka na třináctku

1. 4. 2006

Sdílet

CorelDRAW Graphics Suite X3 - povedené vektory, málo novinek v rastru Začátkem února letošního roku se na vlnác...


CorelDRAW Graphics Suite X3 - povedené vektory, málo novinek v rastru


Začátkem února letošního roku se na vlnách celosvětové sítě objevily zvěsti z kanadské společnosti Corel, které zčistajasna ohlašovaly příchod nové verze populárního grafického balíku CorelDRAW Graphics Suite X3. Pokud vás zmátlo číselné označení, nelekejte se: přestože byl nový produkt pokřtěn jako "iks trojka", ve skutečnosti se jedná o numerickou hříčku, reprezentující třináctou edici této softwarové kolekce nástrojů. Novým maskotem grafického balíku se stal zelený chameleón, jenž má očividně demonstrovat mnohotvarost nebo lépe řečeno univerzálnost začleněných grafických pomůcek.

Náplň grafického balíku

Sada CorelDRAW Graphics Suite X3 je tvořena trojicí nosných produktů: CorelDRAW X3, Corel PHOTO-PAINT X3 a Corel CAPTURE X3. Jasným premiantem je vektorový editor CorelDRAW X3, který dovede uspokojit jak potřeby začínajících uživatelů, tak i designérů a grafických profesionálů. Zatímco s vektory, tedy s modely popsanými matematickými rovnicemi, si CorelDRAW X3 rozumí více než dobře, pro úpravu digitálních snímků, fotografií a jiných rastrů je určen Corel PHOTO-PAINT X3. Obě aplikace mezi sebou úzce kooperují, čímž nabízejí potenciálním zájemcům štědře vybavenou paletu nástrojů pro realizaci grafických snů. Zbývající člen rodiny, Corel CAPTURE X3, je spíše jednoduchou utilitou, s jejíž pomocí lze rychle sejmout obsah obrazovky a uložit jej do souboru, schránky či odeslat k vytištění. Společnost zmíněným programům dělá také Pixmantec RawShooter, jehož prostřednictvím můžete otevírat a upravovat obrázky, které vykouzlíte ve svém digitálním fotoaparátu. Výborným zpestřením je knížka CorelDRAW Vysvětlení od odborníků, obsahující užitečné informace o použití vektorového editoru při zhotovování praktických ukázkových řešení. Bonbónkem je pak připojení tisíců klipartů, obrázků, písem a kreativních šablon, tištěné příručky či výukového videa. Z hlediska vybavení musíme nový CorelDRAW Graphics Suite X3 pochválit, neboť "pod jednou střechou" nabídne vše, co bude uživatel v naprosté většině případů potřebovat.

CorelDRAW X3: vektory na druhou

Ve sféře vektorové grafiky si CorelDRAW dokázal získat přední pozici a může směle konkurovat i Illustratoru z dílny společnosti Adobe. Dobré jméno série zachovává i verze X3, která přináší do konkurenčního boje mnoho inovací. Snad nejpatrnější je kompletní implementace technologie Corel PowerTRACE, díky které je možné daleko precizněji kontrolovat proces vektorizace rastrových předloh. K dispozici jsou předpřipravené profily pro různé typy rastrových vzorů (kupříkladu pérovka, logo, klipart anebo fotografie), což je velmi přívětivě, neboť stačí pouze vybrat kýžený profil a zahájit proces transformace bitové mapy do podoby vektorové grafiky. Algoritmus řídící konverzi je optimalizován, což znamená vysokou rychlost a pohotovou dobu odezvy. Další novinkou je nástroj Úprava obrázku, reprezentující softwarovou laboratoř, v níž lze provádět běžné úpravy obrázků (teplota barev, tónování, nasycení, kontrast, jas aj.).
Podíváme-li se na soupravu nástrojů, objevíme hned několik dosud nevídaných zástupců, akcelerujících takové činnosti jako řízení tvarů křivek, ořezávání či inteligentní vyplňování objektů. Pokud jste si oblíbili vytváření kontur čili objektových obrysů, budete spokojeni s vylepšeným nástrojem Inteligentní kontura, s nímž dosáhnete působivějších možností zakřivení. Skvělé je, že nové kontury lze generovat společně s optimalizací uzlových bodů, čímž se snižuje výpočetní náročnost vytvářené scény.
Svou sílu CorelDRAW X3 prokazuje také při práci s textem. Kromě bohatších formátovacích možností mohou uživatelé přesně polohovat text, asociovaný ke křivkám. Stanovení pozice textu se odehrává plně vizuálně, což znamená, že není nutné zdlouhavě nastavovat nějaké volby: jednoduše text "uchopíte" a přemístíte tam, kde jej potřebujete. Je to prosté a neuvěřitelně produktivní.
To však stále není vše: CorelDRAW X3 umožňuje snadnější návrh polygonů ve tvaru hvězd, přepracovanější kopírování objektů (při kterém můžete specifikovat vzdálenost mezi originálním objektem a duplikátem) a sofistikovanější práci s bodovými barvami. Hotové malby mohou být exportovány také do formátu PDF, tvůrci mají k dispozici i volby pro ochranu svého díla.

Corel PHOTO-PAINT X3: rastrový doplněk

Při posuzování rastrového editoru Corel PHOTO-PAINT X3 se pravidelně dostáváme do svízelné situace, jak vlastně tento produkt hodnotit. Když se nebudeme dívat na konkurenční aplikace, zejména Adobe Photoshop, můžeme říct, že PHOTO-PAINT X3 je univerzální nástroj, jenž dovoluje upravovat obrázky, ilustrace, snímky a uskutečňovat jakékoliv jiné činnosti, které se s rastrovými daty pojí. Z tohoto úhlu pohledu PHOTO-PAINT X3 obsahuje vše, co průměrný uživatel výpočetní techniky v oblasti grafického zpracování potřebuje. Na druhou stranu pokud vezmeme v úvahu i jiné grafické editory, a to hlavně Photoshop, počáteční nadšení jaksi opadne. Přestože verze X3 přichází s několika pozoruhodnými programovými rysy, nejedná se o nic, co by profesionální tvůrci počítačové grafiky již neznali. Vyřčené tvrzení platí především pro nástroj Úprava obrázku, se kterým jsme se setkali již v programu CorelDRAW X3, a pomůcku Výřez, která slouží pro oddělování objektů od jejich pozadí. Inovací prošlo formátování textových návěstí i práce s kanály a zlepšena byla také kompatibilita s některými typy souborů (EPS, PS, PDF, PSP). Pozitivem zařazení technologického jádra programu RawShooter je možnost otevírat ryzí, tedy digitálním přístrojem neupravené obrázky.
Jak CorelDRAW, tak Corel PHOTO-PAINT X3 vaši práci sledují a v ukotvitelném panelu (s názvem Rady) vám nabízí senzitivní nápovědu. Ta se váže k právě zvolenému nástroji a nabízí uživateli informace, které by neměly být opomenuty. Nadprůměrně hodnotíme celou koncepci systému elektronické dokumentace i kvalitu doprovodných textových materiálů a příruček.

Závěr

Sázka na třináctku se nám tentokrát vyplatila. Balík grafických aplikací CorelDRAW Graphics Suite X3 je důstojným komplexem, nabízejícím nástroje pro vytváření vektorových obrazů, skic, portrétů a pokročilou fotoeditaci. Zatímco CorelDRAW X3 hraje na poli vektorových procesorů roli průkopníka, jeho společník PHOTO-PAINT X3 je víceméně evolučním nástupcem dřívější verze. Je znát, že firma Corel vkládá své naděje zvláště do vektorového programu a rastrový editor bere spíše jako nutný doplněk, který jednoduše musí existovat. To je ovšem docela škoda, neboť kdyby se PHOTO-PAINT rozvíjel tak všestranně jako CorelDRAW, jistě by se mohl stát respektovaným hráčem na poli softwaru pro úpravu rastrových předloh.

CorelDRAW Graphics Suite X3

inovace vyššího řádu u CorelDRAW X3 (technologie PowerTRACE, upravování rastrových obrázků, nové grafické nástroje, vylepšená práce s textem)
dynamická nápověda a propracovaný systém elektronické dokumentace
bonusové materiály
málo novinek v Corel PHOTO-PAINT X3
neatraktivní vzhled GUI obou aplikací
K recenzi poskytla firma: Corel Corp., www.corel.com
Cena: 12 200 Kč (bez DPH) plná verze, 6 300 Kč (bez DPH) upgrade

Byl pro vás článek přínosný?