Hlavní navigace

Sdílej fotky, nebo neexistuj?

1. 12. 2006

Sdílet

Corel Snapfire 1.0 Plus Velmi jednoduchý, nebo velmi pozadu? Bláznivý svět sdílení instantních zážitků, obzvl...


Corel Snapfire 1.0 Plus Velmi jednoduchý, nebo velmi pozadu?


Bláznivý svět sdílení instantních zážitků, obzvláště v podobě digitálně snímaných fotografií, je natolik silným fenoménem, že se i tak konzervativní firma jako Corel rozhodla kout své želízko. Program, jenž jsme obdrželi k podrobnějšímu prozkoumání, poměrně přesně vystihuje současnou situaci na tomto bitevním poli. A hlavní otázka, na níž jsme se pokusili najít odpověď, zní takto: stojí uživateli za to, seznamovat se s další aplikací tohoto druhu?
V první řadě musíme zdůraznit, že nejde pouze o aplikaci jako takovou (tím by dnes opravdu díru do světa nikdo neudělal), ale o pokus o ucelený systém sdílení zdrojů fotografií na internetu, k němuž náleží právě onen "uživatelský konec" či vstupní brána na straně fotografova počítače. Očekávejte tedy částečně základní editor a pořadač pro vaše fotografie, částečně vstupní dveře do komunity stejně naladěných uživatelů. Tedy alespoň na první pohled. Postupujme však podle očekávané logiky uživatele a začněme organizací zdrojů.
V první řadě je třeba fotografie najít, a proto zde najdete komponentu Corel Photo Downloader, která slídí po nových médiích CD a DVD, očekává připojení čtečky paměťových karet či přímé připojení fotoaparátu. Poněkud nepříjemné bylo, že jsme nenašli žádnou speciální funkci, jež by na počátku prohledala disk a našla vše alespoň trochu obrazové povahy, takže jsme existující adresáře museli vyhledat ručně. Protože Snapfire nevytváří nic jako trvalá alba, katalogy či podobné struktury, pracovali jsme pouze s jednoduchým seskupovacím nástrojem Photo Tray, jehož možnosti jsou však poměrně skoupé sbírku lze interaktivně odeslat e-mailem, zařadit do prezentace, vytisknout, ale v této podobě ji nelze uložit jako trvalou kolekci. Na druhou stranu to zřejmě není cílem účelem je obrázky rychle roztřídit a poslat "na výstup", tedy třeba do hotové prezentace.
Veškerá další práce byla mírně řečeno klopotná. Snapfire nabízí v zásadě vše, co je potřeba, ale jaksi napůl. Potřebujete popsat fotografie, takže sáhnete na "visačky" a ejhle, jsou velmi primitivní a nelze je uspořádat hierarchicky. Začnete hledat podrobné informace o snímku, zjistíte, že EXIF je přítomen, ale nelze jej prakticky editovat a bohužel podle něj nemůžete ani vyhledávat. Funkce Calendar, která je zřejmě variantou oblíbeného principu "časová osa", je opravdu sotva použitelná.
Základní funkce pro úpravu snímků nejsou k zahození a dobře odpovídají záměru autorů programu oříznout, pootočit, automaticky vyvážit barvy a kontrast, někde přihodit efekt "sépie", jinde připravit atraktivní černobílou variantu. Podobně je poměrně snadná tvorba prezentací či náhledových "listů" a výsledky jsou možná efektní, jenže opět jaksi chabé. Šablon je málo, stejně jako přechodových efektů, třeba funkce zálohování vyžaduje použití vypalovačky bez možnosti uložit backup na disk.
Největším zklamáním však byla funkcionalita sdílení. Dnes, ve věku interaktivních internetových fotogalerií s luxusní podporou, vypadá nabídka sdílení pomocí "optimalizované" e-mailové přílohy naprosto trapně. Kde je, proboha, tlačítko pro publikování "někam" přímo do internetového alba s okamžitým přihlíšením pod účtem uživatele?
Máme-li naši zkušenost shrnout, připadali jsme si prakticky po celou dobu jaksi invalidní, podivně omezení a přiskřípnutí v koutě, bez běžných vymožeností. Po seznámení s programem nás napadají v zásadě dvě hlavní vysvětlení jeho současné podoby. Možnost první: Corel je pozadu, a to o notný kus za svými konkurenty, neboť ani nezačal řešit problémy, jež ostatní mezitím úspěšně překonali. Možnost druhá: Snapfire je záměrně velmi jednoduchý, neboť je cílen na skupinu uživatelů, jejichž záměrem je "instantní sdílení bez zbytečných nároků". Otázka je, zda to výrobce s tou jednoduchostí a přímočarostí za čtyřicet amerických babek trošku nepřehnal.

Corel Snapfire 1.0 Plus

snadná instantní úprava
funkce pro sdílení
organizace materiálu
možnosti zálohy
celkově slabá "vybavenost"
K recenzi poskytla firma: Corel Corp.
apps.corel.com/int/cz/
Cena: 40 USD

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku