Hlavní navigace

Seznamer

1. 9. 2006

Sdílet

Licence: freeware Domovská stránka: pantofle.wz.cz Vezměme si modelovou situaci. Máte deset DVD médií plných hudb...


Licence: freeware
Domovská stránka: pantofle.wz.cz

Vezměme si modelovou situaci. Máte deset DVD médií plných hudby v MP3 formátu. Seznam toho, co je obsahem jednotlivých nosičů, se rozhodně nevejde na horní stranu disku a velikost fontu na vytištěném přebalu by nejspíše byla naprosto nečitelná. Proto by se hodil nějaký program, který by člověk mohl nosit s sebou například na flash disku. Nějaký software, který se nemusí instalovat, ale který zase umožní vyhledávat v načtených seznamech.
A právě takový je Seznamer. Je malý, nenáročný a není nutné jej instalovat. Jedná se o aplikaci pro snadnou a rychlou tvorbu off-line seznamů souborů různých typů. Je tomu skutečně tak. Seznamer se neorientuje pouze na hudbu. Katalogizovat můžete i video v různých formátech, hry, obrázky (třeba fotografie) nebo programy. Aplikace načítá adresářovou strukturu pevného disku, CD, DVD a dalších nosičů a nechá vás roztřídit jejich obsah do zvolených kategorií. Pokud se tedy vrátíme k naší modelové situaci, není nic snazšího, než postupně vložit do mechaniky všechna média s hudbou a pro každé vytvořit vlastní seznam. Po načtení všech disků pak můžete v Seznameru jednoduše svou oblíbenou skladbu vyhledat. Aplikace vám ukáže, na jakém disku, případně kde v adresářové struktuře je schována.

PicaJet 2.5

Licence: freeware
Domovská stránka: www.picajet.com

Rozmach digitálních fotoaparátů může za to, že se ve většině domácností hromadí na počítačích stovky a tisíce digitálních fotografií. Proto existují programy pro jejich třídění a správu. Jedním z takových je i PicaJet.
Fotografie se do programu nejprve musejí načíst. Poté je můžete zařadit do kategorií a podkategorií. Některé jsou již připravené, další není problém přidat. Když tyto úkony provedete se všemi snímky, získáte poměrně slušnou databázi, se kterou se dá dále pracovat. Fotografie lze třídit podle data vzniku, lokace na pevném disku nebo podle data vložení do databáze. Můžete k nim napsat komentáře, přidat hodnocení (pět možných hvězdiček jako v MediaPlayeru). Aplikace zobrazuje metadata obrázků, takže můžete zkontrolovat údaje zapsané v EXIF. Na první pohled možná budete na monitoru tápat, ale po chvilce cviku podle ikon jasně rozeznáte co, kde a jak.
Pro ty, kteří si s nafocenými obrázky ještě rádi vyhrají, jsou připraveny základní editační funkce jako je otočení, převrácení nebo ořez. Nesmí chybět ani ovladače jasu, kontrastu, sytosti barev, doostření či rozmazání. Nakonec se najdou i nějaké ty efekty. Z publikačních funkcí je zastoupen samozřejmě tisk, tvorba internetové galerie (poměrně vyvedené), export do jiných podporovaných formátů, v placené FX verzi ještě vypálení na CD nebo DVD. Omezených funkcí, které jsou dostupné pouze v placené verzi, najdete v programu více, na hlavní funkčnost však podle mého názoru vliv nemají.
Program v defaultním skinu vypadá velmi dobře, další varianty lze samozřejmě stáhnout z internetu. Jak jsem již zmínil, ovládání jde ze začátku trochu ztuha, po chvilce používání se ale dostane pod kůži. Pokud vám přetéká lavina digitálních fotografií přes hlavu a doposud jste si nevybrali vhodný nástroj pro jejich správu, zkuste PicaJet a třeba u něj už zůstanete.

FastStone Capture 4.0

Licence: freeware
Domovská stránka: www.faststone.org

Čas od času snad každý potřebuje sejmout otisk aktuální obrazovky nebo jenom jediného okna. Je pravda, že k tomu stačí klávesa PrintScreen, ale proč si trochu neulehčit život použitím nějaké aplikace, která je k tomuto účelu přímo vyvinutá. FastStone Capture je právě takový freewarový nástroj, který udělá snímek čehokoli na obrazovce a dokonce vás nechá vybrat.
Když je FS Capture minimalizovaný, objevíte jej jen v systémové liště. Pokud jej maximalizujete, otevře se pouze malý panel, který je možné odsunout kamkoli na ploše. Je malý, nenápadný a vždy navrchu. Na panelu najdete několik ikon, které symbolizují možnosti snímání. V pořadí zleva doprava je jejich funkce následující: sejmout právě aktivní okno, sejmout jakýkoli rámec na obrazovce, sejmout uživatelsky zvolený obdélník, sejmout jakoukoli uživatelsky zvolenou oblast (třeba hvězdu), sejmout celou obrazovku nebo sejmout posouvající se okno. Poslední možnost raději vysvětlím na příkladu. Pokud jste napsali v nějakém textovém editoru tři stránky textu a chtěli byste je mít na jednom obrázku v aktuálním měřítku, aplikace si sama postupně text posouvá a snímá tak, že nakonec máte celý text v jednom obrazovém souboru. Pro všechny výše zmíněné akce existují klávesové zkratky, takže můžete nechat program běžet jen na pozadí. Po sejmutí se obrázek otevře v interním editoru, ve kterém lze s obrázkem ještě dodatečně dělat "psí kusy". Není problém vložit popisky, šipky, oříznout, změnit rozlišení atp. Ukládat můžete do mnoha podporovaných formátů: BMP, GIF, PNG, JPEG, JPEG 2000, PCX, TIFF, WMF, ICO a TGA.

Deskloops 1.0.4

Licence: freeware
Domovská stránka: www.xilokit.com

Pokud někdo pracuje na počítači celé dny a musí mít více otevřených oken, občas se mu z nepořádku na ploše udělá nevolno. Za čas si člověk zvykne, takže mu už zahlcená plocha přijde normální. Ale co když to jde i jinak. Deskloops je šikovná utilitka, která přináší do Windows XP nový patentovaný způsob práce s okny. A to tak nový, že byste si dokonce museli na nenadálý pořádek zvykat.
Když totiž Deskloops spustíte, všechna okna se najednou seřadí do virtuální smyčky, která se točí kdesi na pozadí vašeho monitoru, ale vy vidíte vždy pouze jedno okno (za předpokladu, že všechna otevřená okna jsou maximalizovaná). Když pak najedete s kurzorem na okraj obrazovky, smyčka se začne otáčet a vy tímto způsobem můžete přejít např. z okna s Wordem do okna s Excelem, a to vše díky jednomu pohybu myší. Druhou možností je přesunout ukazatel na horní okraj obrazovky. Tam se skrývá pás s náhledy na všechna otevřená okna a vy si tak jedním kliknutím můžete vybrat to, se kterým zrovna chcete pracovat. Rozložení oken lze rovněž ukládat.
Tento způsob práce s Windows je rozhodně inovativní a zajímavý. Otázkou však zůstává, zda někoho po tolika letech používání klávesové zkratky Alt+Tab a spodní lišty Windows zaujme. Vyzkoušejte a uvidíte, minimálně vás jistě upoutá animace točících se oken.
Tento způsob ovládání je po chvilce cviku velmi příjemný a rozhodně vypadá lépe než řada chaoticky překrytých oken na ploše. Deskloops kromě toho přináší řadu dalších vylepšení, která rozhodně stojí za vyzkoušení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku