Hlavní navigace

Soneriků jako psů

1. 4. 2006

Sdílet

Mohlo by se zdát, že po záplavě nově představených mobilních telefonů v minulém měsíci (při příležitosti kon...


Mohlo by se zdát, že po záplavě nově představených mobilních telefonů v minulém měsíci (při příležitosti kongresu 3GSM) se nyní výrobci na chvíli odmlčí. Opak je ale pravdou, Sony Ericsson totiž na začátku března rozhodně netroškaří a představil hned šest zbrusu nových telefonů.
Největší zájem patrně vzbudí "dvojmodel" K790i/K800i. Jde o prakticky totožné telefony, lišící se jen v tom, pro jakou síť budou určeny K800i se hodí pro UMTS, s K790i si zase vychutnáte rychlé datové přenosy EDGE. Z číselného označení je patrné, že se jedná o nástupce velmi oblíbeného modelu K750i, který bude záhy po uvedení k dispozici za zajímavou cenu. Jak jsme již zmínili o něco výše, oba telefony mají shodné rozměry (105 x 47 x 22 mm) i hmotnost (115 gramů), identická je i nabídka funkcí (paměťové karty, MP3 přehrávač, Bluetooth, infraport, rádio). Pronikavého zlepšení se dočkal integrovaný fotoaparát (nyní označený jako Cyber-Shot), jehož čočka pořídí fotografie s rozlišením až tři megapixely a navíc disponuje digitálním stabilizátorem. Nově se zde setkáváme s funkcí BestPicture, jež umožňuje jediným stiskem spouště pořídit až devět snímků, přičemž úkolem uživatele je následný výběr toho nejlepšího z nich. Fotografie lze díky funkci PictBridge vytisknout i bez použití počítače, telefon se jednoduše spojí s tiskárnou pomocí USB kabelu. U Sony Ericssonu jsme si již zvykli na kvalitní displeje, zklamáni nebudeme ani tentokrát: čeká na nás aktivních 262 000 barev a rozlišení 240 x 320 bodů. Rádi bychom ještě uvedli, že součást přístroje tvoří i speciální software pro blogování přímo z mobilu, zaujala nás rovněž integrace vyhledávacích služeb Google přímo do internetového prohlížeče. Oba telefony se v prodeji objeví ve druhém čtvrtletí, cenu odhadujeme na 12-13 tisíc Kč.
Nižší střední třída bude u Sony Ericssonu brzy posílena dvěma modely, K510i a K310i. První jmenovaný s rozměry 101 x 44 x 17 milimetrů váží 82 gramů. Mělo by se jednat o pokračování linie, vycházející z modelu K700i. Výrobce do modelu K510i zasadil aktivní TFT displej (128 x 160 pixelů, 262 000 barev), 28 MB interní paměti (bez podpory paměťových karet) a fotoaparát s rozlišením 1,3 megapixelu. Za zmínku snad stojí ještě Bluetooth a GPRS třídy 10. Druhý uvedený mobil, Sony Ericsson K310i, má rovněž displej s rozlišením 128 x 160 obrazových bodů, ale je pouze pasivní a zobrazí jen 65 000 barev. Velikost interní paměti činí 15 MB, pokud doufáte v podporu paměťových karet, budete zřejmě zklamáni. Naproti tomu však K310i nabídne v tomto segmentu trhu nepříliš často vídaný infraport i Bluetooth. Pokud vás některý z těchto modelů zaujal, připravte si v peněžence asi 3 800 Kč za model K310i nebo cca 6 000 Kč za K510i.
Řada walkmanů značky Sony Ericsson se dočká přírůstku v podobě levného W300i, tentokrát ve véčkovém provedení (90 x 47 x 24 mm, 93 gramů). Klávesnice dostala nevšední podobu kulatých překrývajících se tlačítek, hlavním prvkem ovládání je zde čtyřsměrná klávesa s funkcí potvrzování na středu. Paměť o velikosti 20 MB snadno rozšíříte paměťovou kartou Memory Stick Micro, což je nový standard, používaný Sony Ericssonem od počátku roku 2006. Přímo v balení se nachází karta s kapacitou 256 MB, což s přehledem postačí na tři až čtyři hudební alba ve formátu MP3. Když vás po čase hudba z přehrávače omrzí, můžete si pustit FM rádio. Komunikaci s okolím zajistí infraport, Bluetooth, GPRS a EDGE (oboje třídy 10), snadné propojení s PC zabezpečuje FastPort s podporou Mass Storage. O něco horší parametry vykazuje použitý pasivní displej (128 x 160 pixelů, 65 000 barev), který se řadí spíše do současného průměru. Podobná charakteristika platí i pro integrovaný fotoaparát s rozlišením VGA (640 x 480), s nímž kvalitní snímky pořídíte jen stěží. Cena přístroje by ale neměla překročit hranici 7 000 Kč.
Sony Ericsson Z530i se výše uvedenému W300i v mnoha ohledech podobá jako vejce vejci. Stejné rozměry, hmotnost, fotoaparát i displej, rovněž nabídka funkcí se liší jen jedinou významnější položkou u Z530i totiž chybí datové přenosy EDGE. Absence rádia zřejmě nikoho příliš nezarmoutí. Velikost paměti činí 28 MB, ale není konečná, můžete ji přizpůsobit svým požadavkům prostřednictvím paměťové karty. Cena tohoto modelu by měla podle dostupných informací činit asi 5 000 Kč.

T-Mobile zvyšuje zisk

Rok 2005 se u T-Mobile nesl ve znamení navýšení zisku o 12,9 %, v absolutních číslech šlo o téměř 5 miliard Kč. Tržby přitom činily 27, 915 miliardy Kč, což znamenalo v porovnání s rokem 2004 růst asi o 6 %. Největší rival na poli mobilní komunikace, Eurotel, dosáhl tržeb ve výši asi 30 miliard Kč. Vodafone dosud své finanční výsledky nezveřejnil.

Eurotel: nejlevnější telefony

Eurotel se odhodlal k zajímavé kampani, v jejímž rámci zaručuje, že mobilní telefon, zakoupený u ET nebo některého z oficiálních partnerů, bude nejlevnější na trhu. Pokud by se stalo, že si u ET pořídíte telefon a do 14 dnů zjistíte, že byste ho mohli koupit jinde v maloobchodě levněji a prokážete tuto skutečnost inzerátem nebo účtenkou, operátor se zavazuje tento schodek vyrovnat a navrch přidá 10 % z rozdílu cen ve formě slevy na služby.

Vodafone odchází z Japonska

Japonská pobočka globálního operátora Vodafone se bude zřejmě prodávat. Důvodem jsou její zhoršující se výsledky, jež se přestávají líbit investorům, kteří vyvíjejí tlak na prodej podniku. Zájemců o koupi se objevilo údajně několik, ale nejvážněji zatím vypadají námluvy s obchodní společností SoftBank, jež za japonskou pobočku nabízí v přepočtu asi 14 miliard USD.

Nový Twist Bonus

S účinností od 1. dubna 2006 nabízí T-Mobile svým zákazníkům s předplacenou kartou zapojeným v programu Twist Bonus možnost volat v noci (od 21 do 9 hod.) a o víkendech do vlastní sítě za 1 Kč/min. K tomu, abyste mohli tuto výhodu používat, se musíte do programu nejprve zaregistrovat (nejlépe na čísle 4603), pak se dostáváte do "zkušebního období", v němž musíte svůj kredit dobít určitou částkou (od 600 Kč až do 250 Kč, podle stáří Twist karty). Pokud tuto podmínku splníte, dostáváte v následujících 30 dnech možnost volat za výše uvedených podmínek za 1 Kč/min. Zároveň opět běží zkušební lhůta na další období. Tato akce potrvá až do konce září letošního roku.

Eurotel má videovolání

Eurotel v březnu spustil službu, která souvisí s UMTS videohovory, ale do ostrého provozu se kvůli technickým problémům dostává až teď. Jde o možnost spojit videohovorem mobilní telefon pracující v síti UMTS s počítačem vybaveným internetem. Toto řešení se může hodit v případě, kdy jeden z účastníků videohovoru nevlastní patřičný mobilní telefon nebo se nachází mimo dosah signálu. Cena videohovoru byla stanovena na zaváděcí 1 Kč s DPH za minutu, více informací hledejte na webu http://videovolani.eurotel.cz.

Autíčko od LG

Automobilka LG od února nabízí model LG F3000. Ne, ještě jsme se úplně nezbláznili. To jenom LG útočí na trh s modelem, který se designově přibližuje svými tvary automobilu a pokud se podíváte blíže, odhalíte i reproduktory skryté pod "reflektory". Při otevření mobilu jste uvítáni zvukem startujícího motoru. Uživatelé se rozhodně rozdělí na jeho obdivovatele a odpůrce. Na to je jeho koncepce příliš konfrontační. Je jasné, že určitým segmentem trhu bude tento mobil chápán jako něco originálního, což po designové stránce je ovšem nám "starým konzervám" připadá tento koncept hodně dětinský. Na některé "vychytávky" tohoto modelu už jsme asi staří například kýčovité rámečky u fotoaparátu. Kdo asi tak může chtít být vyfocen s nakreslenými kačenkami. Abychom však dali průchod své infantilnosti, musíme přiznat, že F3000 je první mobil, který se nám podařilo vytůrovat když při otevření mobilu začnete s flipem trhat, aniž jej úplně otevřete, zvuk motoru nabírá obrátek. Technicky vypadá vcelku přijatelně GPRS třídy 10, GSM 900/1 800/1 900 MHz, fotoaparát s rozlišením 1,3 megapixelu se zabudovaným LED bleskem, 3x digitální zoom a samospoušť, WAP 2.0, JAVA 2.0, záložky, SMS, MMS, EMS, elektronická pošta, 1 000 položek v telefonních kontaktech, Bluetooth, MP3 přehrávač, 40 MB sdílené paměti, duální stereo reprodukto-ry, 40 polyfonních vyzvánění, rozměry: 87,9 mm x
x 45,3 mm x 23,9 mm, hlavní displej 128 x 160 bodů (65 000 barev), externí displej: 96 x 96 bodů.

Flexibil z Británie

T-Mobile ve Velké Británii přišel se dvěma novými tarify "Flext". Za měsíční paušál 25 nebo 35 liber dostáváte kredit 60 nebo 80 liber, který můžete vyčerpat podle libosti. Přínosem tohoto řešení je fakt, že každý uživatel může v průběhu měsíce používat služby tak, jak mu to vyhovuje a nemusí se řídit tím, že má už jen X volných minut a Y volných SMS. Podobné řešení nabídl již před časem alternativní operátor Dot Mobile.

Sloučení Easy linek

Slovenský T-Mobile slučuje dosavadní bezplatné linky 12330 (infolinka), 12350 (kredit), 12351 (Easy služby) a 12353 (Doplňkové služby) do jediné, jejíž číslo je 12350. Cílem je podle vyjádření operátora zpřehlednění situace v této oblasti, neboť si zákazníci nebudou muset pamatovat tolik čísel jako dříve. Nadále funguje i linka 12345, jejíž používání je však na rozdíl od výše uvedené zpoplatněno.

Propojovací poplatky

Telekomunikační úřad SR nedávno zveřejnil informace o výši propojovacích poplatků mezi jednotlivými operátory. Předání SMS mezi sítěmi
T-Mobile a Orange stojí v závislosti na kvantitě od 1,65 do 1,90 Sk, u MMS tento poplatek činí
5 Sk. Za minutu hovoru se mezi operátory platí 4,01 Sk, přičemž je zajímavé, že se účtuje stejně ve špičce i mimo ni. Minuta volání z mobilu do pevné sítě je zpoplatněna 0,815 Sk, hovor z pevné linky na mobil přijde operátory na 4,01 Sk/min. Pokud vás tato problematika zajímá, zamiřte na http:// www.teleoff.gov.sk/sk/index.html.

128 KB na SIM

T-Mobile Slovensko uvádí na trh nový typ VIP SIM karty pro tarifní zákazníky. Za 399 Sk bez DPH vám autorizovaní prodejci na počkání vymění vaši stávající SIM za novou, která se vyznačuje kapacitou 128 KB. Díky tomu na ni můžete uložit až 1 000 čísel, což je oproti běžným 250 docela příjemný skok. Další novou vlastností je možnost uložit na SIM kartu "tajné SMS", do zvláštní složky chráněné heslem. Na podobném principu funguje i služba s názvem Peněženka, jež dokáže zabezpečit různá přihlašovací jména, hesla, PIN kódy apod. Nevýhodou je, že VIP SIM nepodporuje mobilní bankovnictví.

Tady Kateřina Veliká, haló

Opomíjený segment mobilních telefonů pro seniory se dočká zajímavého přírůstku, na první pohled velkého a nevzhledného přístroje s názvem Katarina das Grosse. Zařízení sice vypadá jako dvacet let stará kalkulačka, o to více radosti ale přinese seniorům nabídne jim totiž přesně to, po čem touží. Velká tlačítka, displej s dobře čitelnými písmenky a výdrž 5 dnů v pohotovostním režimu. Kateřina Veliká se začne prodávat v německy hovořících zemích od července letošního roku, její startovací cena byla stanovena na 289 euro (kolem 8 000 Kč).

Kyslík na obzoru

Český Telecom a Eurotel se s nejvyšší pravděpodobností sloučí v jediného operátora, jehož jméno bude Telefónica O2. Tento na první pohled zdánlivě nelogický krok má kořeny ve vlastnických poměrech, Eurotel je totiž 100% vlastněn Českým Telecomem a Český Telecom zase spadá pod křídla španělského gigantu Telefónica. Posledním důležitým poznatkem pro pochopení nastalé situace je fakt, že Telefónica nyní vlastní i dříve samostatnou skupinu O2. Výsledná fúze, kdy ze dvou operátorů vznikne jediný, by měla přinést užitek ve výši asi 300 milionů euro (8,5 miliardy Kč), o což se zaslouží zejména očekávané zvýšené výnosy a úspory nákladů. Celá záležitost musí být schválena valnou hromadou společnosti, jež byla naplánována na 27. dubna. Důležité bude i požehnání ze strany ČTÚ a antimonopolního úřadu. Pokud vše proběhne hladce, mohli bychom se další významné změny poměrů na telekomunikačním trhu dočkat již v polovině letošního roku.

Dvanáct odvážných potřetí

Třetí řada oblíbeného seriálu o odvážných podnikavcích, kterým jejich nevšední obchodní záměr přinesl úspěch, se dostává na televizní obrazovky právě v těchto dnech počínaje dnem 5. března poběží každou neděli na TV Prima od 13:50. Do tohoto ročníku bylo nominováno celkem 337 zajímavých českých podnikatelů, z nichž odborná porota vybrala 12 finalistů, z toho 5 žen. O natáčení se postarala osvědčená jména jako Olga Sommerová nebo Roman Vávra, prostor však dostali i talentovaní Jakub Sommer a Linda Jablonská. První dva ročníky Dvanácti odvážných produkčně zaštítil Oskar, nyní tato funkce přechází na Vodafone.

SK: Na internet rychle

K současnému datovému tarifu od T-Mobile s názvem "Rýchly internet 10" přibývají další dva, označené čísly 2 a 20. Rýchly internet 2 nabízí rychlost 1 Mb/s a datový limit 2 GB, cena činí lákavých 599 Sk bez DPH měsíčně. Zlatou střední cenu představuje Rýchly internet 10 s rychlostí 1 Mb/s a limitem 10 GB měsíčně (za paušální poplatek 999 Sk bez DPH). Pokud vaše volba padne na Rýchly internet 20, můžete očekávat rychlost 2 Mb/s a datový limit 20 GB, to vše za poplatek 1 899 Sk bez DPH za měsíc. V případě, že přesáhnete datový limit, naúčtuje vám operátor 299 Sk bez DPH za každý započatý GB. Aktivace služby stojí 299 Sk bez DPH, v případě úvazku na 24 měsíců k ní lze pořídit modem nebo datovou kartu již od 990 Sk bez DPH.

Byl pro vás článek přínosný?