Hlavní navigace

Souboj webových prezentačních programů, aneb Google versus Glide

1. 2. 2008

Sdílet

Google Presentations Webový prezentační program z dílny Googlu se nám docela líbí – tvoří zajímavou alternat...


Google Presentations

Webový prezentační program z dílny Googlu se nám docela líbí – tvoří zajímavou alternativu k aplikaci Microsoft PowerPoint, je k dispozici kdykoli a kdekoli, snadno se s ním pracuje, má povedené uživatelské rozhraní a spoustu zajímavých možností. Na některé důležité funkce ale u Googlu zapomněli, čehož hbitě využil konkurenční webový program Glide Presenter 2.0 od společnosti Transmedia.
Aplikace společnosti Google je součástí webového kancelářského balíku Gogole Docs. Bez problémů spolupracuje s nejčastěji používanými prohlížeči – Firefoxem a Internet Explorerem, podpora Opery a Safari ale chybí. Rovněž nabídka nástrojů pro tvorbu a sdílení prezentací je poměrně omezená.
Prezentační program obsahuje šest šablon a možnost jednoduchého formátování textu a obrázků jediným kliknutím myši. Grafická podoba programu je vcelku povedená, jednotlivé stránky prezentace („slajdy“) jsou v náhledech vidět v levém panelu, v prostředním okně se pak zobrazí aktuálně zpracovávaná strana. Pomocí ikon na horní liště lze stránky přidat a odstranit, případně do prezentace vkládat obrázky či texty.
Velkou předností programu je provázanost s dalšími aplikacemi – s Google Docs spolupracují programy Google Calendar, Gmail a Google Talk. Na prezentaci může pracovat v reálném čase přes internet více lidí, stačí, když jim ji zpřístupníme pomocí tlačítka Share. Tlačítkem Start Presentation celou prezentaci spustíme a zároveň se otevře chatovací okno provázané s aplikací Google Talk.
Nároční uživatelé se přesto z několika důvodů neubrání zklamání. Program dovede importovat soubory z PowerPointu uložené na pevném disku počítače, vytvořené prezentace ale do souborů .ppt (PowerPoint) nebo .odp (OpenOffice) exportovat nelze. Chybí přechodové, zvukové i různé jiné efekty (pohyblivé texty, animace apod.). Do prezentace nelze přidávat grafické obrazce či šipky, ani vytvářet vlastní šablony. Obrázky je sice možné načíst z počítače, to je ale poměrně nepohodlné, neboť je musíme otevírat po jednom.

Glide Presenter 2.0

V mnoha ohledech nás proto více zaujal konkurenční program Glide Presenter 2.0 z produkce společnosti Transmedia. Jeho uživatelské rozhraní je o něco komplikovanější a načítání stránek probíhá pomaleji, možnosti on-line spolupráce v prostředí Glide OS 2.0 jsou ale stejně bohaté jako u Googlu. Kolegy můžete zvát ke spolupráci e-mailem, pomocí instant messagingu nebo zprávami přímo v prostředí Glide. V Google Docs se mohou do spolupráce zapojit jen lidé využívající programy Google, u Glide takové omezení neexistuje.
Aplikace Glide Presenter se otevírá v novém okně prohlížeče, k práci je zapotřebí Adobe Flash Player. Pochvalu zaslouží přehledné menu na horní liště. Stránky lze do prezentace přidávat jediným kliknutím, totéž platí pro import videozáznamů. Na rozdíl od Googlu umožňuje Glide import více obrázků, audiozáznamů nebo videosouborů najednou. V rámci prezentací lze navíc streamovat velké multimediální soubory, což funguje dokonce i na mobilních zařízeních s pomalejším připojením.
Prezentační program Googlu umožňuje vkládat do prezentací jen texty a obrázky a nedokáže exportovat soubory do jiných formátů, pro Glide to ovšem není problém – podpora Windows, MacOS i Linuxu je samozřejmostí, totéž platí pro konverzi do formátů .pdf nebo .ppt. Při konverzi jsme v praxi nenarazili na žádné problémy.
Prezentační aplikace z dílny Googlu si jistě získá řadu příznivců díky snadnému ovládání, interaktivnímu provedení a také neomezenému úložnému prostoru, náročným uživatelům ale nebude stačit chudší funkční výbava. Glide Presenter došel v tomto ohledu podstatně dále a jako plnohodnotná webová náhrada PowerPointu obstojí lépe.


Google Docs
(Presentations)

On-line prezentační program s vynikajícím uživatelským rozhraním a snadným ovládáním.
? snadné ovládání, provázanost s dalšími aplikacemi Google
? omezená funkční výbava, chybějí exporty
Cena: zdarma
Výrobce: Google,
www.google.cz

Glide Presenter 2.0

On-line prezentační program, který v mnoha ohledech nahradí PowerPoint.
? mnoho pokročilých funkcí, export do PDF nebo PowerPointu
? pomalejší uživatelské rozhraní
Cena: zdarma
Výrobce: TransMedia,
www.glideos.com

Byl pro vás článek přínosný?