Hlavní navigace

Souřadnice pro vaše fotografie

1. 12. 2007

Sdílet

Geo-tagging je technika, s jejíž pomocí můžete přilepit své oblíbené fotografie na glóbus. Jedním kliknutím si p...


Geo-tagging je technika, s jejíž pomocí můžete přilepit své oblíbené fotografie na glóbus. Jedním kliknutím si pak vy i vaši přátelé můžete prohlédnout, kde na planetě Zemi obrázek vznikl.
Pomocí geo-taggingu opatříte fotografie souřadnicemi místa, na kterém jste je vytvořili. Dále se dají snímky umístit na odpovídající pozici na mapě nebo na plánu města, například v Google Maps. Můžete je uspořádat i podle místa, kde jste je pořídili. Tuto možnost nabízí například webové on-line fotoalbum www.locr.com.

1. Vědět, kde vaše fotky vznikly

Geo-tagging je právě v módě, jedná se ale o techniku nabízející více než jen přechodný trend. V jediném procesu kombinuje přidělení geografických referencí a vazbu na klíčová slova vašich digitálních fotografií. Snímky opatříte automaticky nebo ručně místními údaji a klíčovými slovy, abyste je následně mohli uspořádat, prohlížet a vyhodnocovat.
V praxi to znamená, že údaje uložené fotoaparátem v Exif hlavičce snímku (více o Exifu ve vloženém článku) rozšíříte o světově jednoznačnou pozici se zeměpisnou délkou a šířkou. V ideálním případě se tak děje rovnou při fotografování pomocí integrovaného (nebo externího) GPS modulu ve vašem fotoaparátu. Takové přístroje jsou však v současné době poměrně vzácné a navíc dosti drahé. Geo-tagging tedy provedete jednoduchým procesem při pozdějším zpracování, tedy při ukládání fotografií do alb, kdy jim přidělíte co nejpřesnější pozici pomocí zadání přesného místa jejich vzniku na mapě.
Profesionálnějšího přístupu dosáhneme samozřejmě souhrou fotoaparátu a GPS. Pořídíte snímek a GPS na něj zaznamená vaši pozici. Na počítači pak podle doby pořízení fotografie a údajů z GPS poznáte, který snímek patří ke kterým souřadnicím. Sony v případě GPS-CS1 (viz titulní obrázek) nabízí odpovídající zařízení kolem 120 eur. U standardních přístrojů od značek jako Garmin nebo TomTom pak budete pro zpracování pozičních údajů potřebovat ještě vhodný nástroj.

2. Co se pro vás změní

Pro vás jako fotografa představuje geo--tagging jeden úkon navíc. Doposud se následné zpracování fotografií zpravidla omezovalo na vyhlazení kontrastu a barev, které v příslušném softwaru zvládnete několika málo kliknutími. S geo-taggingem přichází jeden krok navíc. Nejrychleji a nejpohodlněji to funguje s přijímačem GPS, který je vybaven automatickým ukládáním souřadnic. Pak jen spustíte odpovídající software. Ten porovná údaje o času vzniku snímku v Exifu a údaje v protokolu GPS, souřadnice zanese přímo do jednotlivých souborů. Při manuálním tagování musíte místo vzniku určit sami a pomocí softwaru do obrázku zapsat. Pokud chcete tagovat snímky z dvoutýdenní dovolené, musíte počítat s několika hodinami práce. Kdo si při tom dá to úsilí a do fotografií rovnou zanese i klíčová slova a komentáře, bude později z těchto několika výhod profitovat.

3. Využití tagovaných snímků

V geo-taggingu se dodatečné údaje obrázků využívají k založení automatických virtuálních fotoalb. Photosharingová stránka (jako třeba Locr.com) pak s pomocí map z Google Maps nejen sama pozná, že souřadnice N 53o 37‘ 50“ E 11o 24‘ 45“ leží v Německu a ukazují na Schwerin, ale navíc automaticky přidělí vysačky (tagy) „Německo“ a „Schwerin“. Už nebude žádných pochyb, zda fotografie vznikly na cestě po severním Německu, jižních Čechách nebo někde úplně jinde. Navíc bude snímku přidělena přesná adresa. Na to můžete být zvyklí třeba z navigačního systému vašeho vozu, ale u digitálních fotografií se jedná o novou možnost, jak do vaší fotosbírky zavést perfektní pořádek.

4. Vyvolání doplňujících informací

Spojením místa pořízení fotografie s dalšími georeferenčními údaji zjistíte o dané pozici i další informace. Třeba že se v blízkosti nachází několik rybníků ve vlastnictví ministerstva zemědělství, nebo že zámek vzdálený 600 metrů je přístupný veřejnosti. Na nádraží je to pak půl kilometru.
Podrobnější informace získáte spojením s dalšími webovými stránkami, například s Wikipedií. S rozrůstající se oblibou geo-taggingu a službami jako Flickr můžete pomocí spojovacích funkcí přidat jako zdroje informací i další webové stránky.

5. Potřebná technika

GPS – americký Global Positioning System – zatím všichni brali na zřetel spíš jen jako navigační techniku do auta, se kterou se pohodlně dostanete z bodu A do bodu B, aniž byste museli hekticky listovat autoatlasem. Pokud je dnes takový navigační přístroj velký, pak už jen proto, aby se mapa zobrazovala na pěkném a velkém displeji nebo abyste si na něm mohli přehrát DVD film. Přijímací jednotka má v dnešní době velikost nehtu. Přijímače GPS by se podle výrobců měly brzy stát standardní součástí mobilních telefonů a digitálních fotoaparátů. Pro takové přístroje jsou dnes vyvíjeny čipy, které velmi dobře šetří energii. Protokolují jen hrubá data a potom je automaticky integrují do EXIF údajů digitálních obrázků. Pro fotografa spočívá výhoda v tom, že na geo-tagging už nemusí myslet.
Představu o tom nabízí například navigační GPS Navman N60i, který disponuje právě pro tyto účely vestavěným fotoaparátem. Stačí jedno stisknutí tlačítka a data, která chcete ostatním geograficky ukázat nebo je vyměnit přes on-line fotoplatformu, se uloží.
Profesionální fotografové mohou sáhnout po několika modelech fotoaparátů z vyšší cenové třídy, které mají vestavěný modul GPS. U mobilních telefonů s tím někteří výrobci již také začínají.

6. Protokol přes datalogger

V přechodné době musíme přistoupit na jeden nebo druhý kompromis. Datalogger od Sony GPS-CS1 je malý a jednoduše si ho můžete vzít s sebou. Nedělá ale nic jiného, než že puntičkářsky zaznamenává cestu. Na základě data a času pak můžete spojit údaje o pořízení digitální fotografie s informacemi dataloggeru. Mobilní navigační přístroje z outdorového sektoru, jako Garmin Extrex a Magellan Explorist rovněž nabízejí záznam GPS údajů.

7. Geo-tagging přes Flickr

Obzvlášť populární jsou obrázky s georeferencemi u fotoslužby Flickr. Mnozí uživatelé totiž již delší dobu opatřují svoje snímky souřadnicemi. Geo-tagging obrázků přes Flickr provedete při nahrávání do svého fotoalba tak, že zadáte co nejpřesnější adresu na mapě. Způsobem drag&drop pak umístíte jeden obrázek nebo celou skupinu na označené místo na mapě.

8. LocAlizeUs pro rychlé hledání na mapě

Zajímavé rozšíření nabízí webová stránka LocAlizeUs (http://loc.alize.us). Po vstupu na stránku se vám zobrazí graficky velmi dobře provedená a podrobná mapa světa, která se rozprostírá přes celé okno prohlížeče. Jako zdroj údajů slouží i zde mapový materiál Google Maps.
Na levém okraji okna se nachází řídící centrum služby (v angličtině) v podobě malého okénka, úplně nahoře vidíte odkaz Find your place! Zde máte možnost hledat určité místo, které se pak zobrazí uprostřed náhledu mapy. V ovládací centrále vlevo se pak na záložce Explore aktualizují obrázky s náhledy, které rovněž patří ke klíčovým slovům. Navíc máte možnost zvolit motiv podle uživatelských jmen nebo klíčových slov Flickru. Pomocí LocAlizeUs můžete opatřit geotagy i svoje fotografie. V ovládací centrále klikněte na Create, přiblížíte mapu na správnou velikost a pak kliknete na požadované místo na mapě. Centrála vám následně vlevo dole ukáže tři příslušné souřadnice, které pak musíte ručně přidělit svým obrázkům přes Flickr. Jedná se ale o zdlouhavou práci, kterou můžeme doporučit jen u jednotlivých snímků.

9. Tagování s nástroji

Vývojáři LocAlizeUs nabízejí v bookmarkletu (http://typolis.net/sumaato/stories/4323/) potřebného pomocníka pro rychlé vytvoření georeferencí. Pro instalaci jednoduše přetáhnete odkaz do adresní řádky vašeho prohlížeče.
Ve Flickru pak otevřete jakoukoliv fotografii v jednotlivém náhledu a v liště prohlížeče kliknete na nový symbol. Následně se objeví mapa od Google Maps, aniž by se stránka znovu načítala. Na ní pak přesně určíte místo pořízení snímku.
Na spodním okraji mapy můžete zvětšit náhled, vyhledat místo a – pokud jste našli správnou pozici – místo uložit a získat tak jeho souřadnice. Bohužel se dá takto pracovat jen s jednotlivými fotografiemi.

10. Picasa a Google Earth

Větší pohodlí nabízí kombinace dvou bezplatných nástrojů od Googlu – Picasa a Google Earth. Picasa je softwarem určeným pro archivaci fotografií zdarma, s nímž můžete obrázky načítat, prohlížet, třídit a upravovat. V nejnovější verzi máte i možnost opatřit obrázky souřadnicemi.
Abyste tuto georeferenční funkci mohli používat, potřebujete aktuální verzi
Google Earth (http://earth.google.com/).
Po vyvolání příkazu v Picase-Geotag with Google Earth (Přidat značku geotag s pomocí Google Earth) se spustí software Google Earth a začne načítat data mapy, což chvíli trvá. Potom musíte určit pozici příslušného snímku pomocí myši.
Když požadovanou pozici naleznete a označíte, můžete okno Google Earth zavřít. Picasa podle vašeho výběru vytvoří označení místa, které zobrazuje jako náhled obrázku na odpovídající pozici na mapě. Kliknutím na náhled otevřete velkou fotografii. Pravým tlačítkem myši pak můžete upravit název odkazu.

Co je Exif

Exif je specifikace pro formát metadat, vkládaných do pořizovaných snímků digitálními fotoaparáty. Informace se vkládají do formátů, jako je například JPEG, TIFF revize 6.0 a RIFF WAVE. Metadata v Exifu mohou mimo jiné obsahovat: značku a model fotoaparátu, datum a čas pořízení snímku nebo nastavení fotoaparátu (citlivost, clonu, expoziční čas, informace o použití blesku atd.). Moderní digitální fotoaparáty pořizují snímky velikosti jednotek megabajtů, a tak se do Exif hlavičky přidává i malý asi desetikilobajtový náhled. V neposlední řadě informace o místu pořízení, která může být získána z GPS přijímače připojeného k fotoaparátu.

Geo-tagging s Picasou

S pomocí prohlížeče a manažeru fotek Picasa a Google Earth přidělíte svým fotkám prostřednictvím georeference pevné souřadnice. V Google Earth pak obrázky najdete jako link v seznamu míst nebo jako náhled na leteckých snímcích.
Jak to funguje: V Picasa označte vybranou fotografii a zvolte „Tools, Geotag, Geotag with Google Earth“ (v české verzi „Nástroje, Značka Geotag, Přidat značku geotag s pomocí Google Earth“). Následně se spustí Google Earth se zaměřovačem a oknem Picasy se zmenšeným náhledem snímku.
V dalším kroku umístíte zaměřovací kříž pokud možno co nejpřesněji na pozici, kde fotografie vznikla. V okně Picasy kliknete na tlačítko „Značka geotag“, abyste snímek spojili se souřadnicemi zvoleného místa. Na levém okraji okna se teď objeví název obrázku ve složce „Dočasná místa“. Kliknutím na „Dokončeno“ georeferenci zavřete. Najednou můžete vybrat i více snímků a kliknutím na šipku v okně Picasy se přesunout na další místo.

GPS Photo 1.0: Pořizování souřadnic

GPS Photo 1.0 je bezplatným nástrojem od photosharingové služby Locr.com, se kterým můžete bez speciálního hardwaru více digitálním fotografiím najednou přiřadit geografické informace a následně je nahrát na server Locru. Zobrazení fotoalba na Locr.com ukazuje ve standardním pohledu obrázek a paralelně k němu pozici přes Google Maps jako mapu i jako satelitní snímek. Navíc máte k dispozici přehled dalších fotek z bezprostřední blízkosti, klíčová slova a komentáře.
Další informace o místu pořízení snímku doplňují i automaticky přidělené příspěvky Wikipedie. Pokud má fotograf během pořizování snímku zapnutý i GPS datalogger, GPS Photo se postará o automatické zaznamenání souřadnic do hlavičky Exif souboru. Alternativou je ruční přidělování souřadnic přes zadání adresy nebo interaktivně přes kliknutí v Google Maps. Free-ware může k urychlení tagování opatřit georeferencemi hned více fotografií najednou. Fotograf může při uploadu na server Locru navíc snímky označit jako soukromé a povolit přístup k nim pouze omezenému okruhu lidí.

Byl pro vás článek přínosný?