Hlavní navigace

Tajemná ochrana PC

1. 5. 2006

Sdílet

CA eTrust Internet Security Suite r2 Společnost Computer Associates není v oblasti počítačové bezpečnosti žádn...


CA eTrust Internet Security Suite r2


Společnost Computer Associates není v oblasti počítačové bezpečnosti žádným překvapením její produkty jsou již dlouho a dobře známy a přestože kupříkladu antivirové řešení pro stanice a servery prošlo řadou přejmenování, jedná se o léty prověřenou technologii. Přesto je balík pro ochranu domácích počítačů koncepčně spíše novějšího data jako ucelené řešení je nabízeno od započetí aktivity eTrust a jde přesně o to, co je dnes považováno za "bezpečnost v jednom balení" antivirus je doprovázen osobním firewallem a nástroji pro boj se spamem a špionážním softwarem. Pojďme se na celé řešení podívat blíže.
V první řadě je třeba zmínit instalaci, jež přinesla značné nepříjemnosti. Balík je tvořen čtyřmi částmi, z nichž se při prvním instalačním procesu korektně zavedl jen jeden. Po hrubém restartu počítače uspěly další dva, ovšem antivirus si nedal říci ani jednou a končil opakovaně nic neříkající chybou, jejíž hledání pomocí Googlu nikam nevedlo. Pro úplnost, instalovali jsme na Windows XP SP2 v anglické verzi.
Podívejme se na jednotlivé části a začněme osobním firewallem, jenž přinesl některá příjemná překvapení. Ve výchozím stavu je počítač chráněn pomocí vysoké úrovně zabezpečení, což je koncepčně určitě v pořádku. Uživatel je při pokusu o komunikaci různými aplikacemi dotazován, což není považováno za obtěžování, ale nezbytnost. Dalším příjemným zjištěním je přítomnost podrobného filtru a možnost tvorby vlastních exaktně sestavených pravidel. Rozhraní jasně označuje, že jde o problematiku kategorie "expert", ale tato možnost pro pokročilejší uživatele zde je. A třetím příjemným překvapením je způsob ovládání aplikačního filtru, jenž vychází z dobrého, logického návrhu. Dodejme ještě, že součástí firewallu jsou důležité pomůcky jako blokování příloh poštovních zpráv, mazání dočasných souborů prohlížeče či ochrana před zveřejněním citlivých informací.
Další dvě součásti balíku PestPatrol Anti-Spyware a Anti-Spam bohužel nenabízejí možnosti konfigurace, jež by se daly srovnávat s osobním firewallem. U obou komponent v zásadě obdržíme zprávu, že běží a kontrolují počítač, ale jejich vnitřní logika vlastně není uživateli nijak dostupná a ovlivnit lze především stahování občerstvovacích informací. V případě antispywaru lze určit složky, jež budou cíleně ignorovány, což je dosti užitečná drobnost, případně lze prohlížet nalezené soubory, jež skončily v karanténě. A samozřejmostí je pak skenování na požádání. Jen těžko je však pochopitelné, proč tvůrci v hlavním ovládacím okně této služby ponechali v popisu chybu, takže spuštěná služba se tváří jako zastavená a dialog nabízí její zastavení. Mechanismus Anti-Spamu zůstává zcela utajen, takže se nám nepodařilo nalézt ani nastavení úrovně jeho "přísnosti". S touto impotencí kontrastuje možnost osobního firewallu poměrně přesně nastavit pravidla pro poštovní komunikaci tak, aby uživatel nebyl zaplaven opakujícími se zprávami či sám nerozesílal nežádoucí spamy. Jednoduché a chytré.
Shrnuto, náš pocit je velmi rozpačitý. Antivirus se nepodařilo probudit k životu a výborně vybavený osobní firewall nabízí mnohem lepší možnosti ovládání než další sourozenci v balíku. Balík působí dojmem mírně nesourodého slepence, ačkoliv se v něm nachází řada kvalitních možností.

CA eTrust Internet Security Suite r2

podrobné nastavení firewallu
chytrý filtr pro poštu
dobře koncipované rozhraní
fatálně nefunkční antivirus
nemožnost konfigurovat Anti-Spam
K recenzi poskytla firma: Computer Associares CZ, www.ca.com/cz
Cena: 69,95 USD

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku