Hlavní navigace

Tak trochu jiný router

1. 6. 2008

Sdílet

Už na první pohled je patrné, že Belkin N1 Vision je prostě trochu jiný router. Kromě moderního designu, o který s...


Už na první pohled je patrné, že Belkin N1 Vision je prostě trochu jiný router. Kromě moderního designu, o který se v poslední době úspěšně snaží většina předních výrobců, zaujme přítomnost rozměrného podsvíceného grafického displeje. K tomu ovšem až později. N1 Vision je router pracující s bezdrátovou specifikací 802.11n draft 2.0 s teoretickou propustností až 300 Mb/s (také 802.11 b/g), co ale potěší, je přítomnost čtyřportového gigabitového switche, který u nejmodernějších zařízení tohoto typu již začíná být pomalu standardem.

Nový trend: displej

Výše zmíněný podsvícený displej je jedním z hlavních trumfů zařízení. Jedná se totiž o velmi praktický prvek. Pokud bude router umístěn blízko pracovního stolu, máte poměrně podrobný přehled o dění na vaší internetové přípojce, bez nutnosti instalovat monitorovací aplikaci do počítače. Router je schopen zobrazit několik stavů: aktuální rychlost downloadu či downloadu/uploadu (globální), zobrazení rychlosti downloadu u všech jednotlivých připojených zařízení a množství přenesených dat za posledních 24 hodin pro všechna připojená zařízení. Nechybí ani zobrazení obecného stavu – názvu sítě a stavu (připojeno k internetu, LAN/WAN IP atp.) či počet bezdrátově připojených klientů. Ódu na displej uzavírá zobrazení data a synchronizovaného času. Nicméně díky displeji lze přímo v routeru zobrazit různá nastavení, aktivovat Guest Access nebo si přečíst řadu tipů (nechybí sada jazyků, ovšem čeština bohužel ano). Čím bezesporu Belkin také vyniká, to je poměrně snadná instalace, ke které nepotřebujete ani návod. Vše lze „vyřídit“ jen s pokyny na displeji zařízení, které i přes absenci češtiny nejsou nijak složité. První konfigurace routeru je řešena samozřejmě přes webové rozhraní. Pokud uživatel dodrží postup určený routerem, není nucen do prohlížeče zadávat IP adresu routeru, ale stačí jen naťukat „routersetup“.

Silné zabezpečení

Routeru samozřejmě nechybí základní firewall s možností otevření portů pro vybrané aplikace, WAN Ping Blocking, DMZ či IP filtr s možností časového nastavení. Nastavením vybraných portů můžete určitému počítači znemožnit či povolit určité služby ve stanoveném čase. Po stránce ochrany bezdrátového spojení můžete využít WPA/WPA2-PSK, nechybí ani obstarožní WEP (64/128bitové). Trochu zamrzí podpora WPA/WPA2 s radius serverem, která Vison diskvalifikuje pro použití ve větších firmách, pro korporátní použití jej ale výrobce stejně nedoporučuje. Pro snazší konfiguraci na ostatních zařízeních lze použít Wi-Fi Protected Setup.
Mezi nevýhody Belkin N1 Vision patří nižší rychlosti přenosu v případě bezdrátového spojení. Při našich testech se ve vzdálenosti 15–25 metrů reálná rychlost přenosu pohybovala od 2 do 2,5 MB/s (cca kolem 20 Mb/s), což je na zařízení pracující se specifikací 802.11n velmi málo. Důvodem je Wi-Fi kompatibilní režim „802.11b+g+n“, který sice umožňuje připojit prakticky jakékoli zařízení, ale zpomaluje přenosy.
Zlepšení by mělo nastat s novým firmwarem. Ten by měl také odstranit prozatím nepřesné počítání stažených dat, proti skutečnosti se liší zhruba 8×. Na vině je problém s přepočtem mezi Mb/MB a GB/Gb v případě stahování. Údaj o stažených datech je tak 8× vyšší. Na odstranění problému technici Belkinu pracují, nicméně v době uzávěrky tohoto článku
(14. května) stále nebyl update firmwaru k dispozici. 8 0312/ZAJ o

Belkin N1 Vision je router určený domácím uživatelům, kteří zejména ocení možnosti snadné instalace a práce se zařízením, stejně jako potenciál displeje.

Belkin N1 Vision (F5D8232-4)

Bezdrátový router 802.11b/g/Draft N (802.11n, až 300 Mb/s), 4portový switch 10/100/1000 Mb/s, zabezpečení WPA/WPA2 (TKIP), SSID, rozměry 155 × 248 × 91?mm
? design, stavový grafický displej, gigabitový switch
? cena, výkon bezdrátové části, absence lokalizace
Cena vč. DPH: 4 998?Kč Poskytl: Belkin,
www.belkin.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku