Hlavní navigace

TIPA 2007 - kdo je nejlepší v Evropě?

1. 6. 2007

Sdílet

Asociace TIPA sdružuje odborné vydavatele z největší rodiny nezávislých časopisů zabývajících se fotografií a z...


Asociace TIPA sdružuje odborné vydavatele z největší rodiny nezávislých časopisů zabývajících se fotografií a zpracováním obrazu v Evropě. Tato nezisková organizace nemá vazby na žádné výrobce, jejími členy je 31 odborných časopisů a čtenářská obec z 12 evropských zemí čítá přibližně 8 milionů osob. Výsledky letošního ročníku byly vyhlášeny na začátku května a z jednotlivých tiskových zpráv jsme pro vás sestavili přehled nejúspěšnějších produktů, s nimiž se můžete setkat i na pultech českých obchodů. Kdo si tedy v jednotlivých kategoriích odnáší titul "nejlepší"?
Nejlepší digitální jednooká zrcadlovka v Evropě r. 2007: EOS-1D Mark III
Nejrychlejší digitální jednookou zrcadlovku hodnotí asociace TIPA velmi kladně zejména pro její schopnost zachytit snímky v profesionální kvalitě neuvěřitelnou rychlostí. "Tato působivá digitální jednooká zrcadlovka fotografuje ohromující rychlostí 10 snímků za sekundu v plném rozlišení 10 megapixelů," říkají. Fotoaparát je řízen dvěma procesory DIGIC III, které zajišťují vysokou rychlost a vysoké rozlišení, zpracování obrazu je poprvé v řadě EOS 14bitové. Porota dále říká: "Nabízí rovněž 19bodový systém automatického zaostřování, tělo odolné povětrnostním podmínkám, systém čištění snímače se třemi režimy, režim Live View a plný rozsah uživatelských funkcí. Po sečtení toho všeho vychází fotoaparát, který nabízí fotografům lepší kontrolu a větší kreativní možnosti. Díky tomu je Canon EOS-1D Mark III ideální nástroj pro sportovní, akční a přírodní profesionální fotografii."
Nejlepší digitální jednooká zrcadlovka v Evropě r. 2007: EOS-1D Mark IIINejlepší profesionální objektiv v Evropě v roce 2007: Canon EF 16-35mm f/2.8L II USM
Objektiv EF 16-35mm f/2.8L II USM si profesionálové vybírají jako ultra-širokoúhlý zoomový objektiv. "Nový objektiv Canon EF 16-35 mm f/2.8L II USM má změněný design, který poskytuje vyšší úrovně kontrastu a zdokonalenou rozlišovací schopnost pro profesionální uživatele," poznamenávají porotci TIPA. "Aby bylo možné dosáhnout dokonalé ostrosti a kontrastu obrazu v celém poli a v celém ohniskovém rozsahu, je voděodolný objektiv složen ze tří druhů asférických členů (základní, zdvojené a skleněné lisované). Navíc téměř kruhový tvar clony umožňuje skvělé podání nezaostřených oblastí obrazu."

Nejlepší paměťové zařízení v Evropě v roce 2007: multimediální databanka Epson P-5000

"Multimediální databanka Epson P-5000 je prvním přenosným zařízením na světě, které má systém čtyř barevných filtrů. Nabízí 80 GB úložné kapacity a velký 4palcový displej, který je založen na technologii LCD Epson Photo Fine Ultra. Podporuje soubory formátu JPEG a RAW, ale také řadu videoa audioformátů, takže se opravdu jedná o multimediální zařízení. Databanka Epson P-5000 dovoluje 24bitovou hloubku barev, výsledkem je vyšší celkový barevný gamut s více než 16,7 milionu barev. Epson P-5000 je kompatibilní s barevnými prostory sRGB a Adobe RGB, díky čemuž je zobrazování přesnější. Zařízení P-5000 je vybaveno zásuvkami karet SD a CF a rozhraním USB 2.0, které nabízí rychlejší přenášení dat mezi přístrojem a počítačem." Uživatelům, kteří se zabývají digitální fotografií na profesionální i amatérské úrovni se koupí multimediální databanky Epson P-5000 dostane do ruky nástroj, s nímž se nebudou muset ohlížet na to, kolik snímků jim na paměťové kartě fotoaparátu ještě zbývá. Kapacita banky 80 GB je skutečně dostatečná i pro velmi dlouhý pobyt v přírodě či na dovolené. Jednoduchost obsluhy a vysoký uživatelský komfort činí z databanky vítaného pomocníka. Obsah paměťové karty jednoduše přesunete na disk a pak stačí kartu vyjmout, zasunout zpět do fotoaparátu a fotit další sadu snímků. Fotografie přetažené na pevný disk můžete na displeji databanky prohlížet, vybírat, hodnotit i mazat mnohem pohodlněji než ve fotoaparátu. A když nemáte množství fotografií? Nevadí, databanka přehrává i audio soubory a videa ve velmi širokém rozsahu formátů včetně DivX.

Nejlepší multifunkční fotografická tiskárna v Evropě v roce 2007: Canon PIXMA MP810

Všestranná fotografická tiskárna "vše v jednom" PIXMA MP810 byla vysoko hodnocena pro kvalitu, rychlost i snadné ovládání. "Fotografická tiskárna Canon PIXMA MP810 nabízí spotřebitelům všestranné zařízení, které barevně skenuje s rozlišením 4 800 dpi a tiskne fotografie bez okrajů 10 x 15 cm v kvalitě fotolaboratoře přibližně za 21 sekund," říkají porotci TIPA. "Ovládání zařízení MP810 je velice snadné. Společnost Canon snížila počet tlačítek v porovnání s multifunkčními modely konkurence přibližně na polovinu." Canon použil jedinečný ovládací prvek Easy-Scroll Wheel a zařízení se stalo klíčovým produktem, který pomůže zařízení PIXMA rozšířit z kanceláří do domácností.
Nejlepší kompaktní digitální fotoaparát v Evropě v roce 2007: COOLPIX P5000
Možná je vše jen souhra náhod, ale zdá se, že modelové označení s písmenem P a číslicí 5000 je začátkem cesty na stupně vítězů. Po Epsonu
P-5000 totiž získal ocenění "nejlepší" i fotoaparát společnosti Nikon. Fotoaparát COOLPIX P5000 je stylový a kompaktní. Vyniká malými rozměry 88 x 51 x 22 mm a hmotností pouhých 200 gramů. Přesto se tento fotoaparát s jednoduchým ovládáním pyšní rozlišením 10 megapixelů a je vybaven opticky stabilizovaným objektivem f/2,7-5,3, 36-126 mm s 3,5násobným zoomem. Nabízí 16 motivových programů, sedm video programů a režimy stabilizace obrazu a vysoké citlivosti. "Fotoaparát Nikon P5000 umožňuje tvůrčí svobodu jako digitální zrcadlovka, ta je však vložena do malého kompaktního těla fotoaparátu", uvádí se v ocenění TIPA. "Je vybaven vystupující rukojetí, která poskytuje dobrou oporu při fotografování, dále pak optickým hledáčkem a velkým 2,5palcovým LCD displejem, jenž umožňuje vynikající zobrazení pro úpravu a prohlížení pořízených snímků."

Nejlepší objektiv pro začátečníky v Evropě v roce 2007: AF-S DX VR Zoom-Nikkor 55-200 mm f/4-5,6 G IF-ED

Mezi objektivy jsme si už jednoho vítěze představili. Ale digitální fotografie není jen doménou profesionálů, v současnosti může sáhnout po levnějších, ale přesto velmi kvalitních fotoaparátech a příslušenství i zákazník s menšími zkušenostmi. Důkazem může být objektiv pro začátečníky. Tento objektiv s ohniskovou vzdáleností 55 až 200 mm představuje jedinečný objektiv formátu DX s 3,6násobným zoomem za přijatelnou cenu. Je navržen pro fotoaparáty D80 a D40/D40x, které představují na trhu úplnou špičku. Obrazové úhly tohoto objektivu jsou ekvivalentní kinofilmovému objektivu o rozsahu 82,5-300 mm. Je vybaven uznávaným systémem stabilizace obrazu a ultrazvukovým zaostřovacím motorem pro rychlé, tiché a přesné automatické zaostřování. "Díky tomuto novému teleobjektivu s 3,6násobným zoomem od firmy Nikon se systém stabilizace obrazu stává dostupný pro každého," chválí asociace TIPA a dodává: "Tato funkce kompenzuje rozhýbání snímku způsobené otřesy fotoaparátu, které jsou výrazné zvlášť při fotografování s teleobjektivem bez stativu."

Nejlepší digitální jednooká zrcadlovka pro začátečníky v Evropě v roce 2007: Nikon D40x

Digitální jednooká zrcadlovka D40x je jednou z těch nejmenších, ale zato nejrychlejších digitálních jednookých zrcadlovek na trhu. Může se pochlubit prakticky okamžitým spuštěním v kombinaci s rychlostí pořizování záběrů až tři snímky za sekundu a funkcemi jako zabudované automatické zaostřování, měření expozice 3D Colour Matrix a automatické vyvážení bílé barvy. "S rozlišením 10 megapixelů a rozsahem citlivosti od 100 do 3 200 ISO je digitální jednooká zrcadlovka D40x od Nikonu pro nováčky ve světě digitální fotografie skvělou volbou. Nabízí jim vynikající kvalitu obrazu a velmi rychlou odezvu závěrky," hodnotí experti z asociace TIPA a pokračují: "D40x je lehká a kompaktní, dále je vybavená velmi kvalitním 2,5palcovým LCD displejem pro nastavení fotoaparátu a prohlížení pořízených snímků." Označení D40 jistě není fotografům zcela neznámé, o něco starší model bez přídomku "x" byl zajímavou levnou alternativou profesionálním zrcadlovkám. Zájem zákazníků o fotoaparáty s vyšším rozlišením nakonec vyústil v uvedení modelu D40x s rozlišením 10 megapixelů.

Nejlepší maloformátová fotografická tiskárna v Evropě v roce 2007: Canon SELPHY ES1

Osobní fotolaboratoř, která uživateli dokáže zhotovit profesionálně vypadající, barevně i v detailu věrné snímky, nemusí být tak nedostupná, jak se na první pohled může zdát. Produkty ve skupině malých fototiskáren můžeme s klidným svědomím rozdělit na dvě části. První zahrnuje výrobky využívající při zpracování snímků inkoustovou tiskovou technologii, druhá se chlubí termosublimačním tiskem. Při provozu tedy nejste odkázáni na množství inkoustu v jednotlivých zásobnících, ale musíte hlídat životnost sady barevných fólií. Fototiskárny jsou v poslední době stále častěji osazeny barevným displejem, který usnadňuje prohlížení fotografií či jejich přímý výběr ke zpracování, tedy tisku. Porotci ocenili inovativní tiskárnu SELPHY ES1 pro kvalitu tisku, která je v této třídě tiskáren nejlepší. "Tiskárna Canon SELPHY ES1 využívá nové integrované zásobníky s médii a inkoustem a snadno se ovládá jediným tlačítkem," říkají. "Tento pohodlný systém snižuje možnost poškození výtisku, protože k papíru nemá přístup prach. Tiskárna SELPHY ES1 je vybavena obrazovým procesorem Canon DIGIC II, založeným na stejné technologii, kterou používají i profesionální digitální jednooké zrcadlovky Canon. Procesor umožňuje téměř okamžité spuštění fotoaparátu a rychlou práci. Nový řadič tiskových hlav zajišťuje, že tiskárna SELPHY ES1 má nejlepší tiskové rozlišení mezi sublimačními tiskárnami 300 x 600 dpi." Je třeba uvést, že rozlišení sublimačních tiskáren je nesrovnatelné s rozlišením inkoustových zařízení. Zdánlivě nízké hodnoty 300 x 600 dpi jsou zárukou skutečně kvalitního tisku.

Nejlepší profesionální fotografická tiskárna v Evropě v roce 2007: Epson Stylus Pro 3800

Další oceněný výrobek je znovu tiskárna, tentokrát určená pro profesionální zpracování fotografií. Model Epson Stylus Pro 3800 je robustní stroj, u něhož rozhodně nemůžete počítat se snadným přenášením, jako například u modelu SELPHY. "Tiskárna Epson Stylus Pro 3800 získala ocenění TIPA díky vysoce kvalitní technologii inkoustu, svojí všestrannosti a výkonu. Tato 17palcová tiskárna využívá novou technologii pro přesnou aplikaci inkoustu. Inkoustová technologie Epson UltraChrome K3 nabízí inkoust tří odstínů černé barvy a také nové barevné pigmenty. Tisková hlava A 1 umožňuje instalaci a automatické přepínání zásobníků s fotografickou a matnou černí. Epson Stylus Pro 3800 podporuje formáty 4 x 6 až 17 x 22 palců a umí pracovat s médii o tloušťce až 1,5 mm. Součástí výbavy je také podavač jednotlivých listů grafických papírů."

Nejlepší multimediální fotoaparát v Evropě v roce 2007: Samsung i7

Fotoaparát Samsung i7 spojuje množství funkcí ve špičkové kvalitě. Multimediální i7 kombinuje fotoaparát s cestovatelským průvodcem, videokamerou, diktafonem a flashdiskem, umí také přehrávat video, MP3 a číst textové soubory. Digitální fotoaparát se 7,2 megapixelu a 3palcovým otočným displejem tak přesně odpovídá potřebám mladé generace. Co může tento fotoaparát ještě nabídnout? Například 14 scénických režimů pro snadné fotografování, technologii Face Recognition AF + AE nebo zabudovanou systémovou redukci otřesů. Podpora videosekvencí MPEG-4 se zvukem je doplněna možností přehrávání formátů Xvid a DivX. Pokud vás ani tyto údaje nepřesvědčily, pak zbývá dodat jen implementaci vestavěného prohlížeče textů s podporou české diakritiky, interní paměti 450 MB a podporu SD/SDHC karet až do kapacity 4 GB. Samsung pro vás bude nejen fotoaparátem, ale skutečným společníkem na cestách. I když právě nefotíte, můžete poslouchat hudbu.
Nejlepší zobrazovací inovace v Evropě v roce 2007: technologie SmartTouch
Technologie uživatelského rozhraní Smart Touch obsadila v prestižní soutěži za přínos jednoduchému a pohodlnému ovládání digitálních fotoaparátů první příčku. Touto technologií disponují modely Samsung NV 10, NV 11, NV 7 a L73. Rozhraní Smart Touch umožňuje rychlý a přirozený pohyb v položkách menu nebo mezi snímky. Uživatelům poskytne zážitek, s jakým se doposud u digitálního fotoaparátu nesetkali. Proč se hodnotící komise shodla právě na tomto způsobu ovládání? Protože přináší něco nového. A jak technologie SmartTouch funguje v praxi? Na zadní straně fotoaparátu je více ovládacích tlačítek, urovnaných do svislé řady na pravé straně displeje a do vodorovné řady pod displejem. Stisknutím tlačítka pod displejem vyvolá uživatel sloupcové menu, ve kterém si vybere jednu položku stisknutím tlačítka vedle displeje. Přestože je tento způsob ovládání zatím neobvyklý, ukazuje určitou cestu, kterou se digitální fotoaparáty a jejich ovládání v nejbližších letech mohou (a věříme, že i budou) ubírat.

Byl pro vás článek přínosný?