Hlavní navigace

TOP Produkty 2006

Sdílet

Nejlepší "železo" a software uplynulého ročníku Rok se sešel s rokem, Vánoce jsou za dveřmi, a proto jsme si...


Nejlepší "železo" a software uplynulého ročníku



Rok se sešel s rokem, Vánoce jsou za dveřmi, a proto jsme si vyhradili trochu prostoru pro ty nejlepší z nejlepších. Dali jsme hlavy dohromady, zalistovali všemi čísly ročníku 2006 a připomeneme vám všechny produkty, které v našem časopisu získaly ocenění TOP Produkt.
Nechceme se doširoka rozepisovat o každém z nich, skutečně jen stručně obrázkem a krátkým textem popíšeme, co a za co jsme ocenili. Některým skupinám zařízení se na našich stránkách vedlo velmi dobře, jiné se mezi elitou ocitly jen sporadicky. Nejlépe na tom byly základní desky, které v několika přehledových testech a krátkých článcích získaly osm ocenění. Se sedmi tituly se mohly pochlubit přenosné počítače, procesory a LCD panely. Na nedostatek zájmu si zřejmě nebudou stěžovat ani výrobci a prodejci grafických karet, počítačových skříní či fotoaparátů, neboť shodně získali šest TOP Produktů. Pět zajímavých zařízení jsme našli mezi tiskárnami a pevnými disky, čtyři ocenění si odnesly MP3 přehrávače a trojici vítězů jsme vybrali mezi datovými projektory, navigačními přístroji, bluetothovými sluchátky a bezdrátovými sety klávesnic a myší. Dvojici oceněných jsme ještě našli mezi multifunkčními zařízeními a DVD-RW mechanikami a zbývající diplomy jsme rozdali těm, kteří nás zaujali jen jednou. Jednalo se o softwarovou ochranu proti virům a škodlivým programům, externí box pro HDD, PDA zařízení, skener, DECT telefon, KVM switch, externí televizní kartu a router. Celkem jsme v uplynulém ročníku ocenili 85 produktů a jak jste se v předchozím popisu mohli přesvědčit, jejich zastoupení v kategoriích bylo velmi rozmanité. Odráželo jak zájem firem účastnit se testů v našem časopise, tak zájem čtenářů a zákazníků, protože jste to právě vy, kdo ovlivňuje nabídku a poptávku, ceny na trhu, omezení výroby některých zařízení (CRT monitory, CD mechaniky, ale také skenery) a naopak akceleraci jiných počítačových komponent (procesory, grafické karty) nebo celků (notebooky, MP3 přehrávače). Vývoj jde nezadržitelně kupředu a časy, kdy se povedený výrobek hřál na výsluní zájmu zákazníků několik let, jsou nezadržitelně pryč. Nové produkty jsou rychlejší, nabízejí nové funkce, vyšší kapacitu pamětí, úložného prostoru, zároveň se mění jejich designové zpracování. Často jsou kvalitnější než jejich předchůdci, a to je velmi dobrá zpráva. Zákazník si za stejné peníze může odnést lepší zboží než dříve, může vybírat z mnohem bohatší škály zařízení, přizpůsobit požadavky svým finančním možnostem, lépe odhadnout využitelnost produktu. Přesto nemá v ruce všechna esa. Nemůže se spolehnout na to, že nový počítač, LCD panel, přehrávač hudby či filmů vydrží beze změn několik dlouhých let a pak jej velmi výhodně prodá, nebo že za dva tři roky bez problémů spustí nový operační systém, hru či program. Protože za dva nebo tři roky bude IT technologie zase mnohem dále.
Kam ten svět spěje... Mimochodem, právě to se můžete dozvědět i na dalších stránkách našeho časopisu.

LCD Samsung Syncmaster 930BF nás na přelomu roku 2005 a 2006 oslovil svým vyváženým grafickým podáním a relativně rychlou odezvou, vhodnou nejen pro sledování filmů, ale i hraní počítačových her.
Dalším oceněným panelem se stal LCD Sony SDM-X75K. Upoutal nás dobrým kontrastem a rovnoměrností podsvícení. Díky rozbočovači KVM a pěknému vykreslení písma je ideálním displejem pro kanceláře.
Canon Pixma MP800 představovala na začátku roku 2006 zajímavé multifunkční řešení, které kromě skenování, tisku a kopírování běžných odrazových předloh nabízelo i pokročilé funkce práce s diapozitivy a negativy.
HP Photosmart 3310 rovněž nabízel množství funkcí pro práci v kanceláři, k tisku, kopírování a snímání dokumentů přibylo i použití faxu a oblibu si získal díky pokročilým funkcím přímého zpracování fotografií z paměťových karet.
Externí box ICY BOX IB-351St-US byl prvním USB 2.0 a Serial ATA boxem pro pevný disk na našem trhu. Přestože je nyní situace poněkud odlišná, stále představuje zajímavou alternativu, neboť nabízí dvojici komunikačních rozhraní.
Navigační systém Tomtom GO700 jakoby předznamenal rozmach navigace pro automobily, jízdní kola i pěší turistiku. Nejednalo se o nejlevnější řešení, avšak zákazník při koupi získal velmi obsáhlé mapové podklady Evropy.
DVD vypalovačka LG GSA-2166D zaujala podporou formátů, příjemnou pořizovací cenou a externím USB provedením. Navíc je příjemné, že lze mechaniku vyjmout z externího pouzdra a používat i jako interní IDE zařízení.
Plextor PX-750A patřil ve své době mezi špičkové produkty na trhu DVD mechanik. Produkt se může pochlubit především podporou pověstných PlexTools a nadstandardními službami pro nejnáročnější uživatele.
Luxusní hliníkovou počítačovou skříň Akasa AK-BKCSE jste si v lednu 2006 mohli pořídit za cca 2 850 Kč. Nyní je její cena překvapivě o několik stokorun vyšší. Nákup se však stále vyplatí.
O něco levnějším modelem byl Chieftec LCX-01B-B-SL, prodávaný v době testu za 2 411 Kč (nyní 3 100 Kč). Potěšil nás decentním vzhledem, vhodným k použití v kanceláři nebo jako pracovní stanice.
Thermaltake Tenor VB2000SNS se nám líbil proto, že se skvěle hodil pro využití při stavbě multimediálního domácího počítače s Windows XP MCE. Jeho cena klesla z původních 2 946 Kč na podstatně příjemnějších 2 290 Kč.
Mezi základními deskami s integrovanou grafikou se nám líbil model DFI 945G-TMFG, a to pro široké možnosti využití a pro podporu dvoujádrových procesorů CPU Intel Pentium D. Její nákup můžeme doporučit i nyní.
Druhá testovaná deska pocházela od výrobce procesorů a nesla označení Intel i915G Luxemburg. V současnosti se její nákup již nevyplatí, protože na trhu jsou výkonnější a lépe vybavené modely s čipsety Intel G965.
Epox BT-DG07A+ byl jedním z prvním Bluetooth donglů na trhu s podporou rychlejšího USB rozhraní verze 2.0. Vyšší přenosová rychlost nebyla jen teoretickou záležitostí, i v praktických testech jsme ověřili trojnásobné zrychlení.
Pevný disk Maxtor DiamondMax 10 6V300F0 nabízel v době testu nadstandardní kapacitu 300 GB, vysoký výkon a současně i špičkovou cenu přepočtenou na GB datového prostoru (13,48 Kč/GB).
Samsung SpinPoint SP2514N dokázal, že mohou existovat IDE (PATA paralelní ATA) disky se skvělým výkonem. Tento disk porážel v testu nejen SATA/150 produkty, ale dokonce i (tehdy) nejmodernější SATA/300 harddisky.
Produkt Western Digital Raptor WD1500 AHFD je rozený dravec. Hnací motor unáší jeho plotny rychlostí 10 000 otáček za minutu a sám harddisk představuje nejvýkonnější SATA produkt na trhu je ideální do super-výkonného diskového pole.
Černobílá stránková tiskárna Dell 1710n porazila v testu mnoho konkurentů díky velmi zajímavé pořizovací ceně a nízkým provozním nákladům. Líbivý stroj v černostříbřitém designu potěšil zákazníky nejen výkonem, ale i vzhledem.
Ani Xerox Phaser 3425 se při testu tiskáren se síťovým připojením nenechal zahanbit a sekundoval Dellu 1710 v rychlosti zpracování úloh, nízkými provozními náklady a téměř dumpingovou cenou vlastního produktu i příslušenství.
AMD Athlon 64 X2 3800+ byl v době testu (březen 2006) nejlevnějším dvoujádrovým procesorem společnosti AMD, kterým zůstal do současné doby. Jeho nákup je díky razantnímu poklesu ceny na cca 3 500 Kč výhodný.
Levným ekvivalentem od největšího producenta procesorů pro PC byl při testu Intel Pentium D 820, stejně jako procesor AMD zaznamenal tento produkt výrazné snížení ceny na současnou hranici 2 900 Kč.
PDA Asus MyPal 636 si s konkurencí poradil celkem snadno. K vítězství v testu stačilo předvést solidní výdrž baterií, jasný displej se správným barevným podáním a vestavěný GPS přijímač, který rozšířil funkce o navigaci.
Grafickou kartu Asus EAX1600XT Silent jsme prověřili v krátkých testech. Co karta za uplynulých devět měsíců ztratila při porovnání s nynější konkurencí na výkonnosti, dohání vtipně řešeným účinným tichým chlazením.
Na letní sezónu jsme se připravovali společně s fotoaparátem Canon PowerShot S80, který si dobré postavení na trhu vydobyl ostrou kresbou fotografií, malou chromatickou aberací a dobře řešeným ovládáním.
V testu se zaskvěl také Kodak EasyShare P880, určený pro náročnější uživatele. Jako jediný mezi konkurencí nabízel ultraširoké ohnisko, podporu formátu RAW, pořízené snímky navíc potěšily malým šumem.
Datový projektor Acer PD725P nabízel ve své době excelentní světelný výkon 3 600 ANSI lm a přitom i přijatelnou pořizovací cenu. Projektor je velmi dobrý i dnes, nabízí jak analogové VGA, tak digitální rozhraní DVI.
Dell PD5100MP je datový projektor pro náročné uživatele. Vyznačoval se širokou konektivitou (5x BNC, VGA, DVI, HDMI), nabídkou služeb (např. informační LCD) a především vysokým rozlišením obrazu 1 400 x 1 050 pixelů.
Nec LT 380G s vysokým výkonem 3 300 ANSI lm je jedním z projektorů, který nabízí PCMCIA rozhraní a podporu pro bezdrátovou prezentaci. Dále pak nabízí například softwarové dálkové ovládání z PC přes LAN a podobně.
Acer TravelMate 8204WLMi nyní již na pultech prodejen zřejmě neseženete, před letní sezónou ale představoval ukázku plně vybaveného přenosného počítače pro profesionální uživatele.
Lenovo ThinkPad T60p jsme ocenili jako pracovní stanici s téměř bezkonkurenčním výkonem pod rozhraním Open GL. Mezi přenosnými počítači zaujal i díky vynikajícímu zobrazovacímu panelu IPS.
AcerTravelMate 2423WXMi představoval ve své době velmi levný notebook se základní výbavou. Průměrný výkon byl vyvážen zajímavou pořizovací cenou a kompaktními rozměry.
Cenový bestseller roku 2006 Intel Pentium D805 byl a nadále zůstává nejlevnějším dvoujádrovým procesorem pro stolní počítače na našem trhu. Za nízkou cenu se ale nesmíte podivovat nad vyšší spotřebou a jen běžným výkonem.
Mezi levnými digitálními fotoaparáty jsme ocenili Casio Exilim Z120, protože nabídl přes svůj průměrný vzhled množství funkcí, přehršel motivových programů a velmi rychlé reakce.
Konkurenční Olympus SP-350 si TOP Produkt odnesl za vynikající funkční vybavení, českou lokalizaci a tlačítko Guide, které začínajícího fotografa provede nástrahami správného nastavení pro získání dobrých snímků.
Ricoh Caplio R30 exceloval poměrně dlouhým zoomem a ultraširokým ohniskem. Pochvalu si zasloužil za velmi dobré vyvážení bílé, brilantní měření expozice a slušné fotografie, které ani při použití ISO 800 nebyly příliš zašuměné.
Ostrý obraz jsme v letním dvojčísle ocenili, zbýval tedy dobrý zvuk. Mezi hudebními MP3 přehrávači bez HDD jsme jako zajímavý produkt vybrali Emgeton E5 Cult, který sice nepatřil k těm nejmenším, ale dobře a dlouho přehrával oblíbené hity.
Další oceněný model iAudio U3 pocházel ze skupiny multifunkčních přehrávačů, protože kromě zvuku dokázal zákazníka potěšit i přehráváním videa a obrázků. Kromě dobrého zvukového výstupu nás zaujal také kvalitní displej.
Mezi MP3 přehrávači s pevným diskem zabodoval Philips HDD1620, neboť zákazníkovi nabídl přehrávání mnoha hodin hudby a prohlížení fotografií. Velmi silnou stránkou produktu bylo celkové zpracování a povedený design.
Letním králem multifunkční MP3 scény se stal výrobek iAudio A2 30 GB. Zdánlivě nadbytečnou kapacitu pevného disku stačilo zaplnit hudbou a filmy a najednou bylo možné strávit prázdniny se sluchátky na uších a očima na kvalitním displeji.
O tom, že se skenery ještě nepodařilo pomocí AIO produktů zcela vytlačit z trhu, nás přesvědčil Epson Perfection 4490 Photo. Doporučili jsme jej jako ideální nástroj pro práci v kanceláři i s fotografiemi, a trváme na tom i dnes.
Počítačová skříň Foxconn DH-839 nás zaujala svými minimalistickými rozměry a výborným řešením rozmístění komponent. Představovala velmi zajímavý produkt pro stavbu tichého multimediálního počítače.
Fotoaparát Samsung Pro 815 překvapil nejen kvalitou pořízených obrázků, ale také možnostmi nastavení, výbavou a dvojicí displejů pro zobrazení scény nebo snímků, doprovázených průhledovým hledáčkem.
Panasonic KX-TCD340CET patřil v testu bezdrátových DECT přístrojů k těm nejvybavenějším, příkladem je například přítomnost záznamníku integrovaného přímo do základny telefonu.
Aten CS-1762 na první pohled zaujal profesionálním vzhledem a kovovou konstrukcí. Ve své kategorii je navíc skvěle funkčně disponován, nabízí podporu DVI-I, přepínání USB a zvuku, s redukcemi zvládne i rozhraní HDMI.
V přehledu základních desek pro procesory AMD nás zaujala trojice produktů. ASUS M2N32-SLI Deluxe získal ocenění především za pasivní chlazení obou částí čipové sady a za bezchybnou stabilitu a vynikající výkon.
Druhá oceněná deska nese označení Gigabyte GA-M59SLI-S5 a líbilo se nám především její výborné vybavení, usnadňující snadné rozšíření, včetně možnosti použít až tři VGA karty do PCI Express x16 slotů.
WinFast 6100M2MA-8EKRS2H, vyrobený společností FoxConn, stále nabízí vynikající poměr výkonu a ceny při zachování velmi dobré stability. Deska nabízí řešení vše v jednom najdeme na ní tedy integrovanou grafickou kartu.
Pevný disk Seagate Barracuda 7200.10 ST 3320620AS vykázal v našich testech harddisků nadprůměrný výkon, kapacitu 320 GB a navíc i skvělou cenu v rámci přepočtu za 1 GB datového prostoru.
Zařízení Western Digital Caviar SE16 WD 5000KS vykázalo v testu skvělý výkon při zápisu i čtení. Navíc nabízí skutečně excelentní kapacitu 500 GB. Zajímavý je disk i tím, že během kopírování dat příliš nezatěžuje CPU.
Přestože se již nejedná o nejvýkonnější model grafické karty na trhu, stále ještě je nVidia GeForce 7950 GX2 velmi dobrou alternativou k současným high-end kartám. Její výhoda spočívá v propojení dvou GPU.
LED barevná jednoprůchodová tiskárna OKI C5600n získala ocenění za předvedenou rychlost a kvalitu tisku, připojení pomocí USB 2.0 a síťového kabelu, nízkou pořizovací cenu a lákavé provozní náklady.
Bluetrek X2 od společnosti ComDis je ideální volbou sportovního bezdrátového headsetu. Pohodlně sedí na uchu, netlačí, je pogumovaný a odolný vodě. Patrně nejzajímavější je ale jeho sympatická cena, nepřesahující 1 400 Kč.
Jabra JX10 od společnosti GN Netcom je komfortní přístroj, který sice není zrovna levný, nicméně se v testu blýskl skvělou kvalitou přenášeného hlasu. Vyniká rovněž malou velikostí a hmotností.
Sony Ericsson HBH-GV435 je jedním z těch objemnějších a těžších headsetů, nicméně na uchu drží pevně. Jeho předností je jednoduché ovládání a především výraznější výdrž na baterii.
Základní deska Gigabyte GA-965P-DQ6 si stále drží primát ve snadném přetaktování. Její součásti byly navrženy tak, aby zvládly i podstatné zvýšení frekvence procesoru a pamětí proto je velmi oblíbena při tuningu PC.
Intel Desktop Board D946GZIS je i v současné době nejlevnějším řešením pro procesory Intel Core 2 Duo, na němž je použita integrovaná grafická karta. Jako jedna z mála oceněných desek je vyrobena ve formátu Micro ATX.
Mezi 19" panely se s velmi nízkou 2ms odezvou představil ve velmi dobrém světle Benq FP93GX. Hráčská komunita při používání displeje ocenila rovněž vyznění barev a optimalizovanou řídící elektroniku.
Eizo S1931 SH patři mezi profesionální displeje, které nabídnou dobrou kvalitu obrazu, rychlou odezvu a velmi dobré možnosti nastavení i polohování. Jako univerzální displej je vhodný i pro domácí použití
Třetí oceněný produkt v testu, NEC MultiSync 1990SXi, je jasnou volbou profesionálních uživatelů CAD/CAM/CAE/GIS, neboť jim díky matici IPS může nabídnout přesné a kontrastní zobrazení čárové grafiky a přechodů v barevných tónech.
Genius TVGo DVB-T31 od společnosti Genius byl ve své době jedním z mála TV DVB-T tunerů, které dokázaly správně zobrazit češtinu i v okně EPG informací. Navíc byl produkt cenově velmi atraktivní.
Asus WL-500gP nebyl sice vybaven technologií chytrých antén, ale aplikace BroadRange a AfterBurner umožnila tomuto Wi-Fi routeru dosažení slušných výsledků v testu propustnosti. Router je však nejzajímavější bohatou funkční výbavou.
Multimediální přenosný počítač Acer Aspire 9513WSMi může díky použité výkonné grafické kartě s kapacitou 512 MB RAM, jasnému displeji a předvedenému výkonu dobře nahradit běžný stolní počítač.
Toshiba Qosmio G30 je v současnosti multimediálním skvostem mezi notebooky. Uživateli nabízí dobré reproduktory, možnost přehrávat formát HD-DVD nebo naladit TV vysílání v analogovém i digitálním pásmu.
Fujitsu Siemens Celsius H240 je bezkonkurenční řešení pro profesionální uživatele, které podobně jako dříve uváděný notebook Lenovo ThinkPad T60p poslouží vektorové grafice a jejímu zpracovnání.
Konkurenčním produktem s nižším výkonem, ale také nižší pořizovací cenou se pro Celsius H240 stal HP Compaq nw9440, který své zákazníky dokáže přitáhnout plnohodnotnou klávesnicí a širokoúhlým displejem.
V testu procesorů jsme ocenili vždy dvojici produktů. AMD Athlon 64 X2 3600+ EE je zástupcem výkonnější kategorie dvoujádrových procesorů, jež jsou mezi zákazníky oblíbené zejména pro zajímavou pořizovací cenu.
AMD Sempron 64 3400+ je oproti modelu X2 3600+ EE přibližně dvakrát levnější, nicméně svým výkonem postačuje pro běžné kancelářské aplikace a je prvním v modelové řadě AMD Sempron s technologií Cool`n`Quiet.
Ani společnost Intel se za své výrobky nebude stydět, při testu se nám líbilo velmi výkonné řešení Intel Core 2 Duo E6300, které i nyní ztělesňuje nejlepší poměr výkonu a ceny, jež je na trhu k dispozici.
Intel Celeron D 352 je prvním low-endovým procesorem společnosti Intel, vyráběným 65nm výrobní technologií. Uživateli přináší dvojnásobnou L2 cache, tím pádem i vyšší výkon, nižší spotřebu i snížení vyzařovaného tepla.
Nová digitální zrcadlovka Canon EOS 400D s větším snímačem a výměnnými objektivy ukázala svoji sílu a výdrž ve Středočeské kotlině, později také v pouštích Ománu i na studených kanadských pláních. Všude pracovala bez problémů.
TomTom GO 910 od společnosti RRC patří mezi dnešními navigacemi k absolutní špičce. V základním balení přístroj nabízí kvalitní mapové podklady celé Evropy a USA, jež jsou v něm obsaženy na velkokapacitním disku.
Symantec Norton Internet Security 2006 od společnosti Symantec ČR zaznamenal nejlepší výsledky v testu komplexních bezpečnostních balíčků. Nejvíce přitom zaujal firewallem a skvělou detekcí adwaru.
K testu grafických karet jsme se vrátili i na konci ročníku 2006. Sapphire X1600XT Ultimate jsme doporučili pro nejvyšší výkon v dané kategorii (karty do 3 500 Kč) a skvěle vyřešené chlazení pomocí heat-pipe.
Foxconn FV-N76TM2D2 si ocenění odnesl díky dostatečnému výkonu, který zákazníci mohou získat za přijatelnou pořizovací cenu. V běžném rozlišení zpřístupňuje moderní grafiku i cenově senzitivním uživatelům.
Třetí oceněnou kartou v testu byla absolutní novinka Gigabyte RX195P256D-RH, jež nabízela nejnovější grafické jádro společnosti ATI, vyráběné 80nm technologií. Netradičně byl pojat chladič s vějířovitým žebrováním.
Potřebujete malou, rychlou, barevnou inkoustovou tiskárnu s dvojicí podavačů, duplexním zpracováním dokumentů, s možností potisku CD a zpracování digitálních snímků z fotoaparátu? Pak je jasnou volbou Canon Pixma IP 4300.
Konkurenční HP OfficeJet Pro K550dtwn v minulém měsíci drtil konkurenci vysokou rychlostí barevného tisku, velkým počtem uložených médií, konektivitou a ve srovnání s ostatními produkty i směšně nízkými provozními náklady.
Klávesnice kompletu Genius ErgoMedia R800 nás zaujala ergonomicky prohnutým tvarováním klaviatury a rovněž rolovacím kolečkem, zapuštěným v těle klávesnice. Kolečko dokáže zvýšit efektivitu práce.
Desktop Logitech Cordless Desktop LX710 Laser lze pohodlně nastavovat a nabízí zajímavé klávesy jsou přímo určené pro využití s multimediálními přehrávači a je zde i tlačítko pro službu VoIP.
Logitech diNovo Cordless Desktop for Notebooks je bezesporu zajímavý desktop. Numerická část klávesnice tvoří samostatný bezdrátový blok, který je možné využívat i jako samostatnou kalkulačku.
Grafická karta nové generace GeForce 8800GTX je tím nejlepším, co v současné době můžete od společnosti nVidia získat. Nabízí podporu Direct X 10, implementovanou akceleraci fyziky a brutální výkon.
Dell Ultrasharp 2407WFP nám ukázal, jaké LCD monitory se budou na stolech uživatelů objevovat již v roce 2007. Velká úhlopříčka, podpora HDCP, množství vstupních portů a snadná polohovatelnost.
Samsung Syncmaster 244T nabízí podobné využití jako Dell 2407WFP, neboť jejich panely pocházejí ze stejné továrny. Kvalita zobrazení je téměř totožná, rozdíly jsme našli ve výbavě a pořizovací ceně.
Micro ATX počítačová skříň Silverstone SST-SG01S Evolution ve velmi líbivém stříbřitém provedení zaujme nejen svým profesionálním zpracováním, ale také snadnou instalací komponent a hliníkovou konstrukcí.
MyGuide SilverGuide 5000 NAV je v současné době jednou z nejlepších autonavigací, která kromě skvělého mapového podkladu ukrývá širokou funkční výbavu. Např. jde o integrovaný modul TMS-RDS pro příjem dopravních informací.

Byl pro vás článek přínosný?