Hlavní navigace

TOP Produkty 2007

1. 1. 2008

Sdílet

Otevíráme další ročník PC Worldu a jako každým rokem, ani tentokrát si neodpustíme alespoň letmé ohlédnutí za ...


Otevíráme další ročník PC Worldu a jako každým rokem, ani tentokrát si neodpustíme alespoň letmé ohlédnutí za předcházejícími dvanácti měsíci.
Za rok nám projde redakcí množství přístrojů, s některými jste se setkali v časopisu, s jinými na webu a samozřejmě mezi nimi byla řada takových, které vám rádi připomeneme. Proč? Svými technickými vlastnostmi, parametry nebo třeba pořizovací cenou překonávaly ve své době konkurenci.
Naše redakce nejlepším produktům v každém měsíci uděluje ocenění, kterým se může zařízení či jeho výrobce nebo prodejce pyšnit. Je zárukou, že v daný čas, ve stanovené kategorii a v nastaveném cenovém rozpětí patřil výrobek k tomu nejlepšímu, co bylo možné na našem trhu získat.
Výsledná tabulka oceněných zařízení za uplynulých 12 měsíců není jen strohým seznamem. U každého produktu jsme se zastavili a porovnali jeho současnou situaci s tou, ve které byl testován. Některé výrobky již byly nahrazeny modernějšími verzemi, jiné se s úspěchem prodávají ještě dnes.
Když jsme všechny oceněné výrobky prohlédli pohromadě, byl z přehledu zřetelný i trend tohoto roku. Tím je přechod z desktopů směrem k notebookovým řešením. Mezi klasickými stolními počítači dominují výkonnější stroje, zaměřené na hraní a multimédia. Zřetelný je i přechod k širokoúhlým displejům, a to jak u notebooků, tak i samotných LCD panelů. Zde bohužel trend pokulhává tím, že výrobci často na trh dodávají nesmyslné varianty, jako je 19" širokoúhlý model, což je v podstatě „sedmnáctka” s trochou prostoru po stranách.
U grafických karet opět patřili vítězové testů mezi ty, kteří přinesli technologie a řešení snižující jejich příkon. Vysoké rozlišení je již u nových karet samozřejmostí, nástup HD obsahu jak na Blu-ray nebo HD DVD nosičích, tak na internetu, si vyžádal změny i v tomto segmentu. Není karta, která by alespoň přiloženým softwarem nepodporovala přehrávání HD filmů.
Domácím tiskárnám dominují stále inkoustová řešení, zahrnující jak tiskárny, tak multifunkční produkty, které na trhu poslední dobou převažují. Během roku si rovněž trh „rozdělili” výrobci procesorů. Servery a hi-endová řešení úspěšně obhodpodařuje společnost Intel, zatímco AMD se tradičně dařilo u uživatelů hledajících velmi dobrý poměr výkonu a ceny nebo u těch, kteří hledali energeticky úsporné řešení.
Závodní volant Logitech G25 si po celý rok udržel postavení jednoho z nejlepších herních doplňků PC. Mezi jeho přednosti patří přesnost ovládání a force feedback.
Navigace Garmin Nüvi nás zaujala svým poměrem cena/výbava. Disponuje bezkonkurenčními mapovými podklady, skvělou ergonomií a designem.
Toshiba Satellite P100-324 byla v průběhu roku nahrazena novějšími modely, které si však udržely její vyváženost výkonu a ceny a nabízejí i podobné vybavení.
Portable Media Player Emgeton M6 Cult jsme ocenili za jeho vynikajicí vybavení, možnosti ovládání a příjemnou pořizovací cenu.
Canon Pixma MP600 jsme ocenili za výborný výkon, příznivou pořizovací cenu a přijatelné provozní náklady. Dnes je multifunkce nahrazena Pixmou MP610.
Balík G-Data Internet Security Suite 2007 byl na počátku roku 2007 vítězem bezpečnostních testů. K jeho dalším kladům patří snadná obsluha a funkční výbava.
Symantec Internet Security 2007 jsme rovněž hodnotili velmi kladně. Jeho předností je lokalizace a schopnost rozhodovat se sám a neobtěžovat tak vždy uživatele.
Logitech Cordless Handset nabízí telefonování přes aplikaci Skype. Co je potěšující? Sluchátko je bezdrátové – se stanicí komunikuje prostřednictvím technologie DECT.
Maxtor DiamondMax 21 6A250E0 (250 GB) si zasloužil ocenění za vykázaný výkon a velmi příznivou pořizovací cenu (na jaře 2007 jej bylo možné pořídit za 2 200 Kč.)
Western Digital Caviar SE WD3200AAJS se stal prvním diskem, který v historii pře¬konal v kontinuálním zápisu do té doby neporazitelný disk WD Raptor.
Pevný disk „škorpión” Western Digital Scorpio WD1200BEVS nabídl ve své době (v rámci 2,5" zařízení) vysokou kapacitu 120 GB. Také vykázal velmi solidní výkon.
Targus Ambassador Notebook Attache prokázal při testech odolnost a trvanlivost. Kombinuje praktičnost se stylovým vzhledem a robustní konstrukcí.
Přehrávač iAudio D2 designem připomínající miniaturní televizi pracuje s celou škálou formátů a nabízí bohaté uživatelské možnosti nastavení.
Bluetooh Mouse od HP do PCMCIA slotu (PC Card) stále zůstává pěkným a chytrým počinem pro všechny mobilní uživatele, kteří k práci vyžadují myš.
Externí box pro pevné disky IcyBox IB-NAS2000-B s podporou NAS se nám v redakci osvědčil i po několika měsících provozu bezproblémovým provozem.
Základní deska MSI P6N SLI Platinum je i přes pokročilé stáří stále jedním z nej¬výhodnějších řešení na trhu v případě, že plánujete kombinaci Intel a dvě karty v SLI.
Designově vydařený iRiver Clix nabízel skvělé ovládání, kompaktní rozměry, vý¬borný displej a několik her. Tyto vlastnosti zdědil i jeho nástupce Clix Generation 2.
Paměťovou kartu Unibos s přímým připojením k počítači pomocí USB za několik měsíců prodeje okopírovalo mnoho výrobců, nicméně Unibos byl u nás první.
Ani po několika měsících neztratil Barbone Asus T3-P5G965 nic ze svého šmrncu. Nic¬méně postupem času by mohla začít vadit absence podpory quad-core CPU.
Canon modelem LBP 3300 v testu ukázal, že se mu daří nejen u inkoustu, ale dokáže správně kombinovat cenu produktu i u laserové technologie.
Tiskárna Kyocera FS-720 neválcovala své soupeře rychlými výtisky, ale porážela je nízkými provozními náklady. Dnes je na¬hrazena modelem FS-920.
Kyocera FS-2000DN byla oceněna za rychlost tisku maximálně 30 stran za minutu, náklady na tisk 0,23 Kč včetně DPH a vyso¬kou měsíční zátěž 150 000 výtisků.
V přehledu síťových tiskáren pro skupiny uživatelů se výborně umístila tiskárna HP LaserJet 2015dn s výjimečně kvalitním tiskem dokumentů a bohatou výbavou.
Počítačová sestava Tecom Offie Pro je vybavena komponenty splňujícími Intel vPro, což zaručuje výbornou podporu v korpo¬rátním prostředí i v dnešní době.
Fujifilm FinePix S9600 stále patří do kategorie špičkových kompaktů s velkými rozměry, propracovaným systémem ovládání a množstvím režimů.
DXT Red Dragon se již v konfiguraci, kterou jsme testovali, nevyskytuje, nicméně je prodáván s obměněnými komponentami, zachycující moderní trendy.
Dell Inspiron M1210 se stal obětí rychle se měnících konfigurací v třídě notebooků pro domácnosti a byl již dlouho před koncem roku stažen z trhu.
Eizo FlexScan S2411W si i s příchodem podobných modelů od konkurence udrželo zřejmý technologický náskok a i v současnosti poráží řadu daleko novějších LCD.
Karta A-Data Micro SD Trio najde uplatnění v mobilních telefonech, MP3 přehrávačích i fotoaparátech a dokáže pracovat v režimu USB nebo SD.
Projektor pro domácí kino Epson EMP--TW700 nabídl rozlišení HDTV 1 280 × 720, Lens Shift, jas 1 600 ANSI lm, HDMI a výrazně lepší cenu než Full HD projektory.
MSI Megabook L745X osazený starší platformou již není tak konkurenceschopný, stále však dokáže poskytnout pracovní komfort díky velkému 17" displeji.
Genius LuxeMate 810 USB MCE sice nedokáže plně nahradit tradiční MCE dálkové ovládání, ale jedná se o ideální doplněk s fantastickým poměrem ceny a funkcí.
Projektor Nec NP2000 nabízí vysoký světelný výkon 4 000 ANSI lm a špičkovou technologickou výbavu. Pro střední a větší konferenční sály je přímo stvořený.
TyTN byl prvním modelem chytrého telefonu s klávesnicí a Windows Mobile od HTC, podporující sítě třetí generace. Dnes je již nahrazován novým modelem TyTN II.
Adobe Photoshop Lightroom 1.0 je nástroj pro profesionální práci s digitálními fotografiemi, určený pro RAW formáty a další soubory.
Kamera Panasonic HDC-SD1 ukládá obraz v HD rozlišení. Natočené záběry ukládá na paměťovou kartu SDHC v AVCHD. Potěší i 3CCD a optický stabilizátor.
Nokia E65 je chytrý telefon s OS Symbian 9.1 (3rd Edit.) Zaujme dnes stále platnou výbavou (Wi-Fi, UMTS) a designem, a v tuto chvíli také již mnohem přijatelnější cenou.
Malá DVD kamera Sony HDR-UX7E zvládá jak standardní rozlišení, tak i HD obraz v moderním formátu AVCHD. Mimo to nabízí velmi vyspělou nabídku služeb.
Multimediální přehrávač MPIO MG100 s flashovou pamětí 2-4 GB a kovovým tělem nabízí intiutivní ovládání a sledování videa na kvalitním 1,5" displeji.
MP4 přehrávač iRiver X20 disponuje slotem pro micro SD kartu, má vyjímatelnou baterii, integrované stereoreproduktory a podporuje standard AVI.
Samsung YP-19 nabízí kromě jiného i hry uložené ve flash paměti a je vybaven rozhraním Bluetooth, umožňujícím propojení s bezdrátovými sluchátky.
Ultrazoom Panasonic Lumix DMC-TZ3 je robustnější fotoaparát s kvalitní optikou a povedeným asistenčním přisvícením. Nezvyklé je širokoúhlé ohnisko.
Canon PowerShot A710 IS získal ocenění za svoji ergonomii a skvěle pracující stabilizaci obrazu, spojené s šestinásobným optickým zoomem a bohatou nabídkou režimů.
OKI C8600 je určena pro barevný a černobílý tisk dokumentů formátu A3, a přesto překvapí malými vnějšími rozměry a cenou do 40 000 Kč.
Stylovému retrodesignu Samsungu NV-7 se snad žádný fotoaparát nevyrovnal. Netradiční ovládání a funkční výbava potěší především zkušenější uživatele.
Krabička ZyWall 2 Plus od společnosti Zyxel je hardwarovou firewallovou bránou pro domácnosti a malé sítě, s možností vytvoření šifrovaného VPN tunelu.
Jabra BT 5010 je zajímavý svojí koncepcí, jedná se totiž o stereo headset s možností současného použití pro dva telefony. Po-chlubit se dále může zajímavým designem.
Kompaktní notebooková myš Logitech VX Nano s miniaturním USB přijímačem je dosud stálící v nabídce myší pro přenosné počítače, i přesto, že patří k nejdražším..
I počítačovou sestavu Suma Beast oceněnou v testu PC pro studenty lze v současné době sehnat, a stále poskytuje výborný výkon a podporu nejnovějších technologií.
Počítačová sestava Agen Dobrá trefa – Tichý je i po několika měsíciích od testu stále výbornou volbou. Jeho konfigurace bude plně dostačovat i v příštím roce.
Nízkoenergetický mikroprocesor AMD Athlon 64 3800+ EE se v našich obchodech nestačil ani ohřát a velmi brzy byl nahrazen novými modely BE-2x00.
HP 530 si zasloužil naše ocenění za vynikající poměr výkon/cena i zpracování. Těmito vlastnostmi se může pochlubit i nyní a neztratil tak nic ze své přitažlivosti.
MSI Megabook 271X jsme ocenili jako malý, lehký a výkonný notebook. Tyto vlastnosti si stále drží a příjemné rozměry 12" LCD z něj dělají volbu i pro „cesťáky”.
Základní deska Asus P5KC je stále jednou z nejvybavenějších dostupných modelů motherboardů na našem trhu s podporou nových CPU, ale i pamětí DDR2 a DDR3.
Až do vypuštění nových modelů čipsetů s integrovanými VGA, bude deska Gigabyte GA-MA69GM-S2H tím nejlepším, co lze pořídit pro multimediální PC.
Pevný disk Seagate Momentus 5400.3 ST9120822A příjemně překvapil v říjnových testech vynikajícím poměrem mezi pořizovací cenou (2 192 Kč) a výkonem.
Western Digital RE2 WD5000ABYS vykázal v testech špičkový výkon. Zařízení nabízí SATA/300, kapacitu 500 GB a lze jej doporučit i do výkonných diskových polí.
Z nVidia GeForce 8800 GT se ihned po vydání stala nedostupná karta, jejíž cena se pohybuje, pokud je vůbec k sehnání, vysoko nad 7 000 Kč oproti původním 5 500 Kč.
Inteligentní externí síťové úložiště Synology DS-207 nabízí špičkovou funkční výbavu. Například vytvořenému uživatelskému účtu lze přidělit kapacitní kvótu.
Tiskárna Canon Pixma iP4500 nemůže chybět u zákazníků požadujících rychlý první výtisk dokumentů a fotek. Vyniká podavači, potiskem CD a duplexem.
Základní deska Foxconn N570SM2AA--8EKRS2H poskytuje uživateli stále výborný poměr výkon/cena, nicméně do budoucna jí bude chybět nativní podpora AM2+.
Epson Stylus Photo R285 se šesti barevnými inkousty porazil kancelářskou čtyřbarevnou konkurenci a vynikl kvalitou tisku fotografií.
Hledáte velmi levný základ pro nejnovější dvou nebo čtyřjádrové procesory Intel? Pak Asus P5K SE poskytuje stále vynikající alternatrivu, nic výkonnějšího zatím není.
Vynikající přehrávač vyšší kategorie iRiver Clix2 nenabídne bohaté příslušenství, ale přehledné menu, výborný displej, snadné a rychlé ovládání vám vše vynahradí.
Nokia E61i je manažerským telefonem s plnohodnotným OS Symbian, moderní komunikační výbavou (UMTS, Wi-Fi), velkým QVGA displejem a qwerty klávesničkou.
Asus U3S zůstává nadále jedním z mála cenově přijatelnějších subnotebooků na trhu a stále drží svoji pozici dobré volby i díky celkové vybavenosti.
Grafická karta MSI Radeon 2600 XT je stále vynikající volbou pro multimediálně zaměřené uživatele, nicméně z hlediska výkonu jej překonaná novým Radeonem HD 3850.
Společně s vámi pevně věříme, že i rok 2008 bude na zajímavé produkty a řešení neméně tak bohatý, jako ten letošní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku