Hlavní navigace

TOP10 Notebooky

1. 4. 1998

Sdílet

N0110 Toshiba Libretto 70CT NOVÝ NOTEBOOK PRO: Velmi malé rozměry a hmotnost. PROTI: Ergonomie, výdrž baterií, nem...


N0110 Toshiba Libretto 70CT
NOVÝ NOTEBOOK
PRO: Velmi malé rozměry a hmotnost.
PROTI: Ergonomie, výdrž baterií, nemá vstup zvuku.

Pro Libretto už Toshiba nepoužívá název subnotebook, ale přímo mini-notebook. Svými rozměry je to totiž unikát, který, přestože obsahuje slušně výkonné PC, se podobá spíše většímu palmtopu či PDA. Model 70 je osazen procesorem Pentium MMX s taktem 120 Mhz, v základní výbavě je 16 MB EDO RAM, rozšiřitelných na 32 MB. Na sekundární cache, zdá se, nevybylo místo. K ukládání dat slouží extrémně plochý pevný disk IBM DDLA-21620 o kapacitě 1,6 GB. Zajímavě je vyřešena disketová mechanika, ta je externí a připojuje se pomocí PC karty. BIOS ji však zpřístupní jako běžnou mechaniku a lze ji tedy používat i bez speciálního ovladače v DOSu i ve Windows. Jednotka CD-ROM v dodávce není, použitelná jsou pouze řešení přes PC kartu či paralelní port. Grafické záležitosti má na starosti akcelerátor Chips 65550 s 1 MB RAM, připojený přes sběrnici typu Vesa Local Bus. Tento adaptér umožňuje maximální rozlišení 1024 × 768 bodů v 256 barvách.
Obrazový výstup ukazuje TFT displej o úhlopříčce 6,1“ s rozlišením 640 × 480. Přestože je obraz díky TFT jasný a ostrý, kvůli rozměrům je jeho sledování trochu namáhavé. Podpora zvuku je postavena na čipu Yamaha OPL3-SA, pro výstup slouží reproduktor umístěný vpravo vedle displeje, pro připojení sluchátek je na zadní straně „malá“ 2,5 mm zdířka jack. Možnost zvukového vstupu však není žádná. Klávesnice je mírně zjednodušená a hlavně zmenšená, provedením je spíše „notebooková“ a kvalitnější než je běžné u palmtopů. Popis kláves odpovídá pouze britskému rozložení. Nejnepříjemnější je chybějící popis kláves numerického bloku, který je použitelný přes přepínač Fn. Kurzor myši se ovládá trackpointem, který se nachází vpravo vedle displeje, jeho tlačítka jsou celkem šikovně umístěna na vnější straně víka. Stav notebooku a baterie ukazují čtyři LED diody na horní hraně víka, stav klávesnicových zámků je prakticky nezjistitelný. Libretto je vybaveno slotem pro jednu PC kartu typu I nebo II a infračerveným rozhraním. Další periferie není možno připojit přímo, ale jen pomocí dodaného mini-replikátoru portů se sériovým a paralelním portem a VGA konektorem pro externí monitor. Počítač je napájen kromě síťového adaptéru z velmi malého Li-ion akumulátoru o kapacitě 1,2 Ah, ten zabezpečí nezávislý provoz po necelé dvě hodiny. Cestovní hmotnost Libretta je 850 g a jeho rozměry jsou 210 × 115 × 34 mm.
Tento počítač je dodáván s operačním systémem Windows 95 OSR2 v anglické jazykové verzi, nainstalováno je také několik utilit např. pro konfiguraci notebooku a power managementu, či TranXit pro infračervený přenos dat. Všechny potřebné ovladače jsou dodány na deseti disketách. Součástí dodávky je i celkem podrobný anglický i český manuál.
Záruční doba ne tento model je jednoletá a záruku lze uplatnit v zastoupeních Toshiby po celém světě.

K testu poskytla firma: CHG Toshiba
Cena bez DPH: 89 900 Kč.

N0111 Toshiba Tecra 540CDT
NOVÝ NOTEBOOK
PRO: Displej s rozlišením 1024 × 768 bodů, výdrž baterií, hmotnost, zámek vypínače.
PROTI: Provedení trackpointu.

Tecra 540CDT je nový výkonný špičkově vybavený notebook od Toshiby. Používá dosud nejrychlejší mobilní procesor Pentium MMX s taktovací frekvencí 233 Mhz, operační paměť 32 MB typu EDO DRAM je rozšiřitelná až na 160 MB, přístup do paměti urychluje 512 kB sekundární cache. Systém je vybaven sběrnicí PCI. Řadič pevných disků EIDE se stará o disk IBM DTCA-24090 o kapacitě 4,1 GB a dvacetirychlostní CD-ROM jednotku Toshiba XM-1602B. Ta je vyjímatelná a do volného slotu Select Bay lze vložit disketovou mechaniku případně prázdný modul. Dalšími volitelnými doplňky pro tento slot jsou druhá baterie a druhý pevný disk. Grafiku řídí méně obvyklá čipová sada S3 ViRGE/MX, adaptér disponuje 4 MB vlastní RAM. Díky této paměti je možno na externím monitoru použít rozlišení až 1600 × 1200 při 256 barvách.
Vestavěný displej s aktivní maticí TFT má fyzické rozlišení 1024 × 768, dokáže zobrazit 256 tisíc barev a jeho úhlopříčka měří 12,1“. Pro podporu zvuku je nainstalován čipset Yamaha OPL3-SA, stereofonní reproduktorky jsou umístěny za klávesnicí, integrovaný mikrofon se nachází vpravo vedle displeje. Klávesnice má český i britský popis kláves a obsahuje i obě klávesy pro Windows 95. Trackpoint pro ovládání kurzoru myši se nalézá uprostřed klávesnice, tlačítka pak jsou v opěrné ploše před klávesnicí. Ovládání je však možná o něco namáhavější, než by bylo třeba, neboť čepičky trackpointu jsou gumové a lehce prokluzují. Stav notebooku a baterií a práci disku i CD indikuje šest LED diod v přední hraně, tři LED diody ukazující stav zámků přepínačů klávesnice jsou v prostoru za klávesnicí. Jednou z možností rozšíření konfigurace jsou PC karty. Tecra má slot pro dvě karty typu II resp. pro jednu kartu typu III, který podporuje standard CardBus a technologii ZoomedVideo. Komunikaci s jinými zařízeními umožňují sériový, paralelní , rychlý infračervený a USB port. Také jsou připraveny PS/2 konektor pro myš nebo klávesnici, VGA konektor pro externí monitor a tři jack konektory pro připojení audio zařízení. Li-iontová baterie o kapacitě 3,4 Ah prokázala životnost více než tři hodiny. Rozměry 297 × 231 × 47 mm jsou vcelku standardní, hmotností 2,8 kg patří Tecra spíše k těm lehčím notebookům.
Nainstalován je operační systém Windows 95 OSR2.1 v anglickém jazyce, doplněný o další užitečné utility. Z nich jsou nejvýznamnější CardWorks, IntelliSync 97 pro přenos souborů a Hardware Setup, který nahrazuje Setup BIOSu. K Tekře je dodáván celkem podrobný český i originální anglický manuál. Předinstalována je i anglická elektronická dokumentace. Kromě CD s Windows 95 je dodán i CD disk obsahující kompletní ovladače a instalace utilit.
Záruční doba je tříletá a záruku lze uplatnit celosvětově, v případě problémů může v pracovní době pomoci telefonní hot-line, k dispozici je také internetová pomoc na WWW stránkách Toshiby.

K testu poskytla firma: CGH Toshiba
Cena bez DPH: 189 900 Kč.

N0112 Asus P-6300
NOVÝ NOTEBOOK
PRO: Vysoký výkon za přiměřenou cenu, velký displej, možnost připojení DVD-ROM jednotky.
PROTI: Vyšší hmotnost, nezvyklé umístění vypínače.

Notebook Asus je výkonný pomocník od firmy známé u nás spíše jako výrobce kvalitních základních desek. Počítač na první pohled zaujme neobvyklým designem, na pohmat pak příjemným „sametovým“ povrchem. Je však pravda, že designéři umístili vypínač nezvykle a neprakticky doprostřed přední strany. Testovaný kus byl vybaven procesorem Pentium MMM s taktem 200 Mhz, 512 kB cache druhé úrovně a 48 MB operační paměti typu SDRAM. Procesor a cache jsou umístěny na MMO modulu, který slibuje v budoucnu možnost upgradu až na 266 Mhz Pentium II. Paměť je možno rozšířit až na 144 MB. Jak je dnes i u notebooků obvyklé, je IDE řadič na sběrnici PCI a dokonce podporuje režim UltraDMA/33. Pevný disk Toshiba MK3205MAV má kapacitu 3,2 GB a používá PIO mod 4. CD-ROM jednotka Toshiba XM-1602B je až dvacetirychlostní a spolu disketovou mechanikou se střídá v jednou slotu. Přičemž disketu lze připojit pomocí dodaného kabelu i na paralelní port. Jako další možnost se dodává DVD-ROM mechanika a připravuje se magnetooptika.
Grafický subsystém je postaven na čipové sadě NeoMagic MagicGraph 128XD, která, vybavena 2 MB EDO DRAM, zvládne nejvýše rozlišení 1024×768 bodů při 64 tisících barev, maximální možná obnovovací frekvence je 85 Hz. Displej používá technologii aktivní TFT matice, imponuje však především úhlopříčkou 13,3“, což už se blíží menšímu 15“ CRT monitoru. Fyzické rozlišení je samozřejmě 1024×768 bodů. Základem zvukové podpory je čipset Yamaha OPL3-SA, stereo reproduktory jsou umístěny v opěrné ploše klávesnice, integrovaný mikrofon se nachází pod displejem. Klávesnice na rozdíl od většiny notebooků nemá výraznější vady. Hlavní klávesy mají standardní velikost, samostatně jsou přítomny klávesy pro Windows 95 i všechny další důležité klávesy a přepínače. Protože testovaný počítač byl jedním z prvních vzorků v ČR, měl pouze americký popis kláves. Prodávané notebooky by měly mít obvyklý kombinovaný americko-český popis. Myší kurzor se ovládá touchpadem, umístěným uprostřed opěrné plochy před klávesnicí. Stav notebooku, baterie a klávesnicových zámků ukazuje LCD panel za klávesnicí a dvě LED diody v čelní stěně. Úroveň nabití akumulátoru, lze zjistit ze čtyř LED diod přímo na jeho těle. Slot pro PC karty pojme dvě tyto karty typu II nebo jednu typu III a podporuje technologie Zoomed Video a CardBus. Kromě obvyklých komunikačních portů – sériového, paralelního a rychlého infračerveného, je Asus vybaven i jedním konektorem USB. Zvukový adaptér nabízí tři jack zdířky pro vstup a výstup zvuku a MIDI konektor pro připojení MIDI nástrojů nebo joysticku. Při prezentacích se může hodit i „televizní“ S-video výstup. Napájení notebooku zajišťuje buď síťový adaptér nebo Li-iontová baterie o kapacitě 4,05 Ah. Kvůli rozměrům 322×245×50 je Asus jedním z největších přenosných počítačů, hmotností necelých čtyř kilogramů citelně vede nad všemi ostatními.
Základem softwarového vybavení jsou česká Windows 95 OSR2. Ochranu před virovou nákazou zajišťuje F-Prot Professional pro Windows 95, čtrnáctidenní vyzkoušení Internetu umožní licence služby Video On Line. Pro Internet jsou také k dispozici browsery – český MS Internet Explorer 3.02 nebo anglický Explorer 4.0. Kompletní sada ovladačů je dodána na CD spolu s několika servisními utilitami. Česká tištěná dokumentace má podobu stručné příručky, podrobnější je anglický manuál. Záruka trvá dva roky a případnou reklamaci mohou vyřídit prodejny AutoContu po celé republice.

K testu poskytla firma: AutoCont CZ, a.s.,
Cena bez DPH: 131 170 Kč.

N0113 Scenic Mobile 510
NOVÝ NOTEBOOK
PRO: Úplný český popis klávesnice.
PROTI: Pasivní DSTN displej.

Tento Scenic 510 je neslabším článkem nové řady, přesto je velmi slušně vybavený a nabízí výkon úměrný komponentům. Může být ukázkou toho, jak budou vypadat ekonomické notebooky tohoto roku. Systémová sběrnice je typu PCI. Testován byl model osazený procesorem Pentium MMX na frekvenci 166 MHz, vybavený 256 kB sekundární cache a 16 MB EDO RAM. Dodávány jsou také modely s procesory na 200 a 233 MHz a 512 kB cache. Operační paměť je možno rozšířit až na 128 MB. IDE řadič se stará o pevný disk Toshiba MK1301MAV o kapacitě 1,3 GB a dvacetirychlostní CD-ROM mechaniku Toshiba XM-1602B. Tato jednotka je vyjímatelná a lze ji nahradit disketovou mechanikou nebo druhou baterií. Disketu je také možno připojit dodaným kabelem na paralelní port. Druhý modulární prostor se dá použít jen pro akumulátor nebo napájecí adaptér. Zobrazování je řízeno adaptérem NeoMagic MagicGraph 128XD, připojeným na PCI sběrnici a vybaveným 2 MB video paměti EDO DRAM. Pasivní DSTN displej má sice úhlopříčku 12,1“ a fyzické rozlišení 800×600, kvalita zobrazení však za dnes obvyklými TFT značně pokulhává.
Základem zvukové podpory je čipset ESS ES1869, stereo reproduktory a vestavěný mikrofon jsou umístěny za klávesnicí. CD-ROM jednotka má samostatný reproduktor, pro který je dokonce perforace v opěrné ploše před klávesnicí. Místo myši je v opěrné ploše instalován touchpad. Stav notebooku, baterií a práci disku a mechanik ukazuje LCD panel za klávesnicí, připojení k síti indikuje samostatná LED na napájecím adaptéru. Možnosti připojení periferií jsou zcela standardní. S běžnými zařízeními lze komunikovat přes sériové, paralelní, USB či infračervené rozhraní. Na PS/2 konektor se dá připojit myš nebo klávesnice, na běžný VGA konektor externí monitor. Zvukový vstup a výstup zprostředkovávají tři zdířky jack. Slot pro dvě PC karty typu II nebo jednu typu III podporuje CardBus i Zoomed Video. Tento model trochu zklamal v kategorii, ve které jiné typy Siemensů vedou – ve výdrži na baterie. Li-iontový akumulátor s kapacitou 2,7 Ah zaručí nezávislý provoz po necelé tři hodiny, což je sice pěkné číslo, leč nijak extrémní hodnota. Rozměry 297×236×45 mm jsou celkem obvyklé, příjemná je hmotnost 2,6 kg.
Mobilní Scenic 510 se dodává se systémem Windows 95 OSR v české verzi. Nainstalováno je i několik dalších užitečných programů jako Dr Solomons Anti-Virus Toolkit, DeskLock či Phoenix Battery Scope. K notebooku je přidáno CD s programem CityGuide Mega, což je autoatlas Evropy s plány vybraných měst. Na dalším CD jsou ovladače a utility. Dokumentace je pouze v angličtině, je však vcelku podrobná.
SNI poskytuje na tento notebook tříletou celosvětovou záruku, z toho první rok přímo u zákazníka. Podpora zákazníkům nabízí zázemí zahrnující např. i 24-hodinovou telefonní hot-line fungující i o víkendech. Samozřejmostí je internetový WWW server.

K testu poskytla firma: Siemens Nixdorf Informační systémy, a.s.
Cena bez DPH: 120 000 Kč.

N0114 IBM ThinkPad 770
NOVÝ NOTEBOOK
PRO: Zatím absolutně nejvyšší výkon, 14,1“ displej, pevný disk 5,1 GB, kvalitní zvuk, dlouhá výdrž baterií.
PROTI: Vysoká cena, nezvyklé umístění některých kláves.

Přestože tohoto kola se zúčastnila přehršel špičkových prezentačních notebooků, tento model od IBM mezi nimi svými možnostmi vyniká. Většina výhod přenosného počítače navíc stále není ztracena. Velký displej si vynutil větší rozměry, ThinkPad měří 313 × 255 × 58 mm, hmotnost však zůstala na přijatelných 3,6 kg. Velké množství integrovaných zařízení a obrovský displej jistě mají své požadavky na přísun energie, přesto zdánlivě běžný Li-iontový akumulátor o kapacitě 4,5 Ah zajistí nezávislý provoz po téměř tři a tři čtvrtě hodiny.
Testovaný kus byl vybaven dosud nejvýkonnějším procesorem Pentium MMX s taktem 233 MHz a 512 kB sekundární cache. Protože procesor je na výměnném modulu, bude v budoucnu možný upgrade na mobilní verzi Pentia II. Základní operační paměť má 32 MB SDRAM, dnes ji lze rozšířit na 160 MB, základní deska dokáže obsloužit až 256 MB, další rozšíření je tedy otázkou dostupnosti 128 MB modulů. Řadič EIDE je napojen na sběrnici PCI a s pevným diskem IBM DPLA-25120 komunikuje v režimu UltraDMA/33, tento disk navíc disponuje nezvyklou kapacitou 5,1 GB. CD-ROM jednotka Hitachi CDR-S100B s dvacetinásobnou rychlostí čtení je výměnná, do slotu UltraBay II lze vložit také disketovou mechaniku, jako volitelné příslušenství jsou dodávány DVD-ROM jednotka, ZIP 100 MB, druhý pevný disk a druhá baterie. Zajímavou možností je vyměňování zařízení během práce notebooku, jak to známe z PC karet. Dodán je navíc kabel pro připojení disketové mechaniky ke speciálnímu konektoru.
Grafický subsystém je postaven na čipsetu Trident Cyber 9397, vybaveném 2 MB paměti typu SGRAM. Barevný LCD TFT displej má úhlopříčku 14,1“, což odpovídá spíše menšímu sedmnáctipalcovému monitoru. Jeho rozlišení je 1024 × 768 bodů. Podpora zvuku a multimédií je velmi bohatá, zvuk využívá čipovou sadu Crystal CS4237. Velkým překvapením jsou reproduktory umístěné v čelní ploše, opěrná plocha před klávesnicí funguje jako jejich ozvučnice a výsledkem jasný zvuk naprosto odlišný od šumění ostatních notebooků. Vestavěný mikrofon se nalézá za klávesnicí. Klávesnice se snaží využít plochu a být plnohodnotnou náhradou „velké“ klávesnice. Rozměry všech kláves jsou standardní, chybí jen speciální klávesy pro Windows 95. Poněkud nepříjemné je odsunutí klávesy Esc do další řady a klávesy F1 zcela doleva, všechny funkční klávesy jsou tak posunuty. Blok kláves Ins až PgDown je umístěn až za celou klávesnici, jeho používání tak není tolik pohodlné jako u normální klávesnice. Trackpoint se nalézá uprostřed klávesnice, jeho tři tlačítka v opěrné ploše. Ovladač trackpointu umožňuje několik sofistikovaných funkcí jako press to select nebo použití třetího tlačítka pro skrolování. Slot pro dvě PC karty typu II či jednu typu III podporuje Zoomed Video i CardBus. Základní sada komunikačních portů se skládá ze sériového, paralelního, USB a rychlého infračerveného. Vstup z výstup zvuku umožňují dva konektory jack, zajímavější však jsou tři miniaturní konektory na levé straně pod baterií, ty zprostředkovávají vstup a výstup videa a digitální zvukový výstup v Dolby kvalitě. Pro jejich praktické využití je přiložena redukce na cinch a S-video. Důležitou součástí je i integrovaný modem rychlosti 33,6 kb/s.
Předinstalován je operační systém Windows 95 OSR2 v anglickém jazyce, na disku jsou také obrazy disket s ovladači a spoustou dalších utilit. Přičemž obraz celého disku je na Recovery CD. Z programů které jsou k dispozici vyjmenujme alespoň IBM Antivirus, TranXit, ConfigSafe 95, CardWorks, Asymetrix Digital Video Producer, PointCast a Netscape Navigator. Nechybí nástroje pro konfiguraci notebooku, vytváření instalačních disket či připojení k síti IBM Global Network. Dokumentace k počítači je pouze v angličtině a je celkem podrobná. Záruční doba na ThinkPad je tříletá a uplatnit ji lze celosvětově.

K testu poskytla firma: IBM,
Cena bez DPH: 273 180 Kč.


N0115 Twinhead Slimnote-EX 23T
NOVÝ NOTEBOOK
PRO: Vysoký výkon, velký displej, integrovaný 56 Kb modem.
PROTI: Drobné technické problémy.

Tento notebook dosáhl po ThinkPadu druhého nejlepšího aplikačního výkonu a jeho vybavení se velmi podobá ostatním špičkovým strojům tohoto kola. Vysvětleme raději nejdříve ony „drobné problémy“. První nepříjemnou vlastností byl volný kloub displeje, který se při větším sklonu sám sklápěl. Druhou byla postupně odcházející disketová mechanika, ta později zcela odmítala číst diskety. Obě tyto závady se mohly týkat jednoho kusu, na který jsme měli smůlu, ale mohou také naznačovat technickou úroveň celé série.
Tento model Slimnotu je osazen procesorem Pentium MMX s taktem 233 MHz, 512 kB sekundární cache a 64 MB RAM, rozšiřitelnými až na 128 MB. EIDE řadič na sběrnici PCI obsluhuje pevný disk Toshiba MK3205MAV o kapacitě 3,2 GB a dvacetirychlostní CD-ROM jednotku Toshiba XM-1602B. Twinhead zároveň s CD-ROM obsahuje i běžnou disketovou mechaniku. Zobrazování je řízeno čipem Trident Cyber 9397, adaptér komunikuje po PCI sběrnici a je vybaven 4 MB video paměti. Ta mu umožňuje používat na externí monitor i rozlišení 1280×1024 v 64 tisících barev.
Standardní výbavou je LCD displej s aktivní maticí TFT o úhlopříčce 13,3“ s fyzickým rozlišením 1024×768 bodů. Zvuková podpora je postavena na čipsetu ESS ES1869, stereofonní reproduktory jsou umístěny za klávesnicí, vestavěný mikrofon je mezi nimi. Klávesnice je velmi solidní a prakticky plnohodnotná, má však pouze americký popis kláves. Pro ovládání kurzoru je do opěrné plochy před klávesnicí instalován touchpad. Práci disků a stav klávesnicových zámků ukazuje šest LED diod za klávesnicí, stav notebooku a baterie indikují 3 LDE v kloubu viditelné i při zavření. Běžná zařízení je možno připojit na sériový, paralelní, USB či infra port. Pro audio zařízení jsou připraveny tři konektory jack. Nechybí možnost připojení externí klávesnice, monitoru i televize nebo videa. Možné je i využívání PC karet, a to nejvýše dvou typu II nebo jedné typu III, slot pro karty podporuje moderní technologie CardBus nebo Zoomed Video. Přímo v notebooku je vestavěn 56 kb/s modem. Použitý Li-ion akumulátor má kapacitu 4,2 Ah a Twinhead s ním vydrží téměř tři a půl hodiny. Rozměry tohoto typu jsou 297 × 236 × 48 mm a jeho hmotnost činí 3,47 kg.
Softwarové vybavení tvoří prakticky čisté české Windows 95 OSR2.1 s českým MS Internet Explorerem 4.0. Dokumentace je sice v češtině, zato je velmi stručná. Plná záruka sice platí pouze jeden rok, další dva roky však dodavatel zajišťuje zdarma kompletní servis.

K testu poskytla firma: VT Data,
Cena bez DPH: 176 140 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?