Hlavní navigace

Toshiba e-STUDIO180s

Sdílet

Toto multifunkční zařízení od Toshiby, umožní svému majiteli tisk, skenování a kopírování dokumentů. Produkt s vnějšími rozměry 409 x 362 x 232 mm a hmotností 9,3 kg komunikuje s počítačem přes USB 2.0 a za minutu vytiskne či zkopíruje 18 černobílých stran.

příloha_ovladnete_sva_data

Na pracovním stole tento výrobek mnoho místa nezabere, ale dokáže udělat hodně práce. Automatický spodní podavač dokumentů pro 250 archů formátu A4 je doplněn štěrbinovým podavačem pro jednotlivé listy papíru vyšší gramáže nebo pro obálky či štítky. Výstupní podavač je umístěn mezi horní plochou tiskárny a nástavcem se skenerem. Ovládací panel pro kopírování a nastavení základních parametrů (zvětšení či zmenšení kopie, volba režimu text, text a foto, foto, počet kopií) je umístěn před víkem skeneru a kromě osmi tlačítek pro obsluhu je vybaven jednoduchým alfanumerickým nepodsvíceným displejem.




Toshiba e-Studio180s je GDI produkt, jehož ovladače jsou připraveny pro operační systémy Windows 98/Me/2000/XP/Vista, takže příznivci Linuxu nebo Mac OS jeho služeb nevyužijí. Při tisku nabízí dvojici rozlišení 300 x 300 a 600 x 600 dpi, což je nastavení dostatečné pro všechny textové dokumenty a základní grafiku. Skener s maximálním interpolovaným rozlišením 4 800 x 4 800 dpi vyhoví potřebám kopírování či zachycení textových předloh a jejich převodu pomocí OCR programu. Barevná shoda sejmutého snímku je poměrně dobrá, přesnost detailů je vyhovující do rozlišení 600 x 600 dpi, ale v jakémkoliv vyšším nastavení výrazně klesá.

Doba kopírování je závislá na zvoleném pracovním režimu – při nastavení „text“ si můžete kopii odnést za 11 sekund, u nejvyšší volby „foto“ bude čas o 7 sekund delší. Rozdíly doby prvního výtisku jsou o něco menší u tisku dokumentů – prostý ASCII text nebo textový soubor MS Word získáte za 11,9 sekundy a rastrovou či vektorovou celostránkovou grafiku zařízení vytiskne za 12,2–13,7 sekundy.



Skener pracuje velmi rychle v nastavení „lineart“, vhodném pro OCR zpracování dokumentů. Snímek v rozlišení 300 dpi a ve formátu A4 můžete do počítače převést za necelých 8 sekund. Volba 300 dpi při použití šedé škály si vyžádá 13 sekund, ale barevný režim ve stejném rozlišení zaměstná skener a počítač po dobu 30,2 sekundy.

Programové vybavení, dodávané s multifunkčním produktem, obsahuje ovladače tisku a skeneru, bohužel bez podpory češtiny. Nastavení tisku nebo kopírování je sice snadno pochopitelné, ale některým zákazníkům může tato skutečnost vadit.

Verdikt
Multifunkční zařízení Toshiba e-Studio180S se prodává za 4 153 Kč včetně DPH, což je výhodná cena za produkt, který poskytne uživateli v domácnosti nebo malé kanceláři všechny služby, jež pro práci s dokumenty potřebuje. Stinnou stránkou tohoto výrobku jsou provozní náklady ve výši 1,18 Kč na stránku A4 s pokrytím 5 %. Všechny ceny jsou uvedeny včetně DPH.

- - Václav Maletínský

Byl pro vás článek přínosný?