Hlavní navigace

Toshiba R500-10U

29. 4. 2008

Sdílet

O lehké a malé notebooky je tradičně velký zájem. Ten, kdo je nucen denně cestovat s notebookem, jistě chápe, proč je prostě každých 100 g váhy dolů nedocenitelným benefitem.

příloha_ovladnete_sva_data

Toshiba R500, kterou jsme dostali na testy, klesá s váhou až na neuvěřitelných 700 g, což je opravdu výborná hodnota, jež skutečně umožňuje naprosto bezproblémové přenášení. Jedná se o konkurenci k Lenovu X300 (1,5 kg), nicméně ani zde nemá z pohledu váhy Toshiba konkurenci.






Základ obou notebooků je stejný. Srdcem počítače je tak velmi úsporný procesor Core 2 Duo pracující na frekvenci 1,2 GHz. Výkon není špatný, ale samozřejmě oproti „běžným“ 2GHz sestavám na C2D je samozřejmě přeci jenom slabší. Operační paměť 2 GB a integrovaná grafika Intel je rovněž stejná. Stejný případ je také interní disk Samsung, který je rovněž typu SSD - Solid State Disk, tedy na bází flashových pamětí s kapacitou 64 GB. To notebooku poskytuje nejen slušné přenosové rychlosti, ale také velmi dobrou přístupovou dobu. Zda se ale oproti X300 objevují rozdíly. Disk osazený v Toshibě podával přece jen nižší hodnoty, než které jsme viděli u X300. Uživatel tak může počítat s 51 MB/s (X300 79 MB/s) a přístupovou dobou 0,3 ms, což je ale ve srovnání s běžnými disky stále velmi dobrá hodnota.
Toshiba R500 je celá vyrobena z plastů, což oproti titanovému šasi u X300 přináší své výhody i nevýhody. Mezi pozitivní přínosy patří snížení váhy, horší je to již s odolností a rozvodem tepla. Notebook se v oblasti větráčku při práci poměrně dost zahřívá (CPU dosahuje teplot přes 80 °C). S Toshibou R500 v klíně se tak moc pracovat nedá.



Tělo notebooku je vcelku odolné, víko displeje je ovšem prakticky „gumové“ a silně se prohýbá. Nabídka portů je velmi slušná a uživatel může počítat se třemi USB 2.0, Firewire, D-Sub, Audio in/out, nechybí ani čtečka SD karet. Praktický je posuvný jezdec k ovládání wireless funkcí nebo otočný potenciometr pro ovládání hlasitosti. Z bezpečnostních funkcí má uživatel k dispozici čtečku otisků prstů a odpovídající bezpečnostní software.
Potěšila klávesnice s dobrým zdvihem a vzhledem k velikosti notebooku s dobrými rozměry kláves. Umístění kláves PgDn a Pg Up těsně nad kurzorové klávesy považujeme ze velmi praktické, stejně jako fakt, že stavové diody jsou viditelné i při uzavření notebooku.

Verdikt
Pokud jste často na cestách a chcete s sebou lehký notebook, lze bez nadsázky říci, že lepší variantu než Toshiba 500 jen stěží najdete. Malé rozměry, zanedbatelná váha či dobrá nabídka portů jsou vlastnosti, které u R500 jistě oceníte. Jedinou nevýhodou je vyšší zahřívání a méně odolná plastová konstrukce. A pro řadu uživatelů tedy ještě bezesporu cena. Zamrzí také absence externí mechaniky v základním balení.

- - Adam Nosek

Byl pro vás článek přínosný?