Hlavní navigace

Trojice novinek od společnosti Genius

1. 11. 2007

Sdílet

Značku Genius není zřejmě nutné dlouze představovat. Její produkty jsou všeobecně známé a rozšířené...


Značku Genius není zřejmě nutné dlouze představovat. Její produkty jsou všeobecně známé a rozšířené i na českém trhu. Výrobce nabízí ve svém portfoliu především počítačové periferie. Jsou to hlavně myši, klávesnice, joysticky, reproduktory, webové kamery a podobně. Dnes jsme si několik nových produktů značky Genius zapůjčili na testování a s našimi zkušenostmi vás nyní seznámíme. Konkrétně se podíváme na zoubek zajímavé multifunkční MPEG4 kamerce G-Shot DV811, webové kamerce Eye 320 a nakonec si představíme i bezdrátovou myšku Traveler 915BT Laser s Bluetooth rozhraním.

G-Shot DV811

Tento produkt zaujme hned na první pohled. Nejen svým vzhledem a množstvím funkcí, ale i příslušenstvím. To zahrnuje (kromě samotné kamery) stereofonní sluchátka, USB kabel, AV kabel pro připojení kamerky k AV zařízením (např. televizor, klasická kamera, rekordér atd.), miniaturní stativ – trojnožka, poutko na ruku, tištěný manuál a CD. To obsahuje ovladače pro připojení kamery v režimu WebCam k PC, elektronický manuál a rovněž i aplikaci pro střih videa Ulead Video Studio 8 SE VCD. V příslušenství nechybí ani užitečné transportní pouzdro.
Samotná kamera je vyrobena jako multifunkční zařízení, které je malé, lehce přenosné a využijete jej především na výletech, při oslavách či dovolených. Z hlediska vzhledu nelze kamerku s klasickými digitálními kamerami srovnávat, nicméně ani tak není produkt k zahození. Nabízí totiž vcelku zajímavé funkce. Mezi základní služby patří pořizování videa ve formátu MPEG4, fotografování a přehrávání MP3. Přístroj je možné používat i jako digitální diktafon nebo přenosnou paměťovou databanku. Interní kapacita je 32 MB (24 MB využitelných) a rozšířit ji lze pomocí SD karty (tu si však musíte dokoupit sami). Náročnější uživatelé mohou proměnit DV811 v digitální videorekordér. Stačí připojit zařízení k televizoru pomocí dodávaných AV kabelů a můžete sledovat videozáznamy na televizi. Rovněž je možné z analogových zdrojů obrazu video digitalizovat a ukládat do paměti DV811. Pokud ještě stále nemáte doma webovou kamerku, můžete DV811 připojit k PC v režimu WebCam a využít ji třeba pro videorozhovor v aplikace Skype, MS Netmeeting nebo jiných. Do výčtu funkcí dále patří podpora rozhraní PicBridge pro přímý tisk na tiskárnách vybavených touto technologií.
Jak je vidět, funkcí může zařízení nabídnout více než dost. Nicméně v praktickém životě není nic tak dokonalé, jak se může podle technických specifikací na první pohled zdát. To samé platí i o DV811. Zcela nezpochybnitelnou slabinou kamery je fixní objektiv bez optického přiblížení a regulérního ostření. Funkce zoomu (8×) se řeší pouze digitálně, ostření se realizuje pomocí manuálního voliče (standardní nebo makro režim). Výsledná kvalita videa proto není zcela jistě na úrovni klasických digitálních DV kamer. Srovnat lze toto video spíše s podobnou funkcí u mobilních telefonů. Zcela obdobně lze ohodnotit kvalitu fotografií. Ani zde nečekejte, že budou kvalitativně srovnatelné s plnokrevnými digitálními fotoaparáty. Nicméně potěší, že je možné fotografovat i za nepříznivých světelných podmínek s integrovaným bleskem. Z praktického hlediska není úplně šťastné řešení, kdy je pro nabíjení akumulátoru nutné jej vyjmout ze zařízení a vložit do externí dobíjecí kolébky. Určitě by bylo výhodné, pokud by šlo zařízení dobíjet například pomocí USB portu z notebooku nebo klasického PC či USB napájení redukovaného z běžného rozvodu elektrické sítě – jako to mají některé šikovné MP3 přehrávače. Celkově nelze zařízení DV811 ohodnotit jako šperk, nicméně je produktem, který nabídne za přiměřené peníze hned sérii rozmanitých služeb.

Verdikt:

Velmi zajímavá kamerka s mnoha funkcemi. Může se vám hodit na oslavách i cestách. Značnou slabinou je objektiv s fixní optikou bez optického zoomu a systém ostření. Potěší pořizovací cena.

Eye 320

Pokud si zakoupíte webovou kamerku Eye 320, stanete se majiteli nejen samotného produktu, ale i sluchátka s mikrofonem pro internetové telefonování a ozvučené videokonference, tištěného manuálu a CD s doprovodným softwarem.
Samotná kamerka je vyrobena ve velmi malých rozměrech. Skoro by se dalo říci, že je titěrná. I přesto vám dokáže nabídnout poměrně zajímavé služby. První pozitivní vlastností kamery je fakt, že její základní instalace je zcela triviální – je však nutné mít na PC operační systém Windows XP SP2 nebo Windows Vista. Pak stačí zasunout kameru do volného USB slotu a operační systém sám nalezne nové zařízení typu UVC (USB Video Class). Během okamžiku je tedy kamera připravena k použití, bez instalace jakýchkoliv ovladačů! Tuto vlastnost je zcela jistě nutné pochválit.
Kamerku je možné používat zcela svobodně ve všech standardních aplikacích. Jak pro zachytávání videa (např. s pomocí aplikace Nero Vision), tak v rámci IP komunikačních aplikací (např. Netmeeting, Skype a další). Jistou nevýhodou kamery je absence interního mikrofonu, takže je nutné využívat interní zvukovou kartu počítače. K tomuto účelu je v balení obsaženo (již zmíněné) sluchátko s mikrofonem.
Samotná kamerka není nijak zajímavá. Je vyrobena v černém provedení a dodává obraz průměrné kvality. Video i statické obrázky snímá v maximálním rozlišení 640 × 480 bodů. Kamera podporuje přenos obrazových dat typu YUV2, režim RGB nebylo možné při praktickém testování nastavit – kamera ho nepodporuje. Ostření obrazu se realizuje manuálně pomocí malého kroužku na objektivu. Zajímavostí produktu je univerzální podstavec, který je možné používat ve dvou režimech. První je určen pro přichycení na okraj LCD panelu, druhý pro standardní postavení na pracovní stůl nebo na horní stěnu CRT monitoru. O svých kvalitách nás univerzální stojánek příliš nepřesvědčil.
Na CD se nachází doprovodný software, který je až překvapivě zajímavý a nabízí skutečně nadstandardní služby. Zajímavým programem je i CrazyTalk Avatar Creator, což je v podstatě až překvapivě sofistikovaný nástroj pro výrobu animovaných postav či spíše obličejů, které vás mohou při IP rozhovorech zastupovat – přičemž však mohou věrně kopírovat mnohá vaše gesta a grimasy (smích, mračení a podobně). CrazyTalk Cam Suite je systém, který vám umožní provést vlastní záměnu reálného obrazu z videokamery za virtuální postavičku nebo obličej.

Verdikt:

Výhodou kamerky je fakt, že funguje i bez ovladačů a za pochvalu stojí dodávané aplikace, se kterými lze zažít spoustu zábavy. Ne zcela dokonale je řešen podstavec. Zvuk se řeší s pomocí dodávaného headsetu (s pomocí zvukové karty v počítači).

Traveler 915BT Laser

Potřebujete ke svému notebooku šikovnou myšku na cesty? Pokud ano, určitě se vám zalíbí produkt Traveler 915BT Laser. Myš je velmi plochá, takže se snadno převáží v jakékoliv tašce – i v brašně s notebookem. Snímač pracuje na bázi laseru (s volitelným rozlišením 1 600 dpi a 800 dpi), takže je myška při práci spolehlivá. Přepínat fyzické rozlišení snímače je možné současným podržením levého a pravého tlačítka myši po dobu tří sekund. Hlavní zajímavostí tohoto zařízení je skutečnost, že balení neobsahuje žádný miniaturní přijímač pro rozhraní USB. Přesto je myš bezdrátová. Pro komunikaci s počítačem totiž spoléhá na klasické rozhraní Bluetooth. Pokud váš notebook tento standard podporuje, může se 915BT připojit přímo na integrovaný BT modul. Není tedy nutné zasouvat do USB portu jakékoliv další přijímací zařízení. Protože myš pracuje v normalizovaném režimu HID, nebudete muset pravděpodobně ani instalovat žádné nové ovladače (záleží na vašich stávajících ovladačích BT). Pokud však chcete při práci vyšší pohodlí a potřebujete zpřístupnit veškeré služby, musíte nainstalovat dodávaný software z CD.
V případě, že budete chtít udělat při prezentaci na posluchače dojem, můžete myš přepnout do tzv. prezentačního režimu. V něm bude sloužit levé tlačítko pro přechod na další stránku prezentace v PowerPointu, pravé tlačítko pro přesun na předchozí stranu, naklopení rolovacího kolečka vpravo bude fungovat jako klávesa F5 a vlevo jako klávesa Esc. Kolečkem se
aktivuje integrované laserové ukazovátko v přední stěně myši. Na myši nás kromě nadstandardních služeb potěšilo i tzv. 4D rolovací kolečko, které je možné využívat jak pro vertikální, tak
pro horizontální posun obsahu okna. Naopak je škoda, že není vyřešeno dobíjení baterií (např. z USB portu) a uživatel musí spoléhat na dvě baterie typu AA.

Verdikt:

Velmi plochá myška na cesty, nicméně váš notebook musí být vybaven rozhraním Bluetooth. Myš nabízí nadstandardní prezentační služby včetně laserového ukazovátka, ale chybí jí dobíjení baterií. 7 0512/VAC o

G-Shot DV811

Snímač: CMOS 5 MPx
Rozlišení videa:
VGA 640 × 480/30 fps,
QVGA 320 × 240/30 fps
Podpora formátů:
Obraz: JPEG
Video: ASF
Hlas: WAV
Hudba: MP3
Digitální zoom: 8×
LCD displej: 2,5"
(230 000 px)
Paměť: interní 32 MB, rozšiřitelná pomocí SD až do 1 GB
Baterie: dobíjecí Li-ion akumulátor
+ množství funkcí, rozměry
- objektiv (zoom, ostření)
Cena vč. DPH: 2 499?Kč
www.geniusnet.com

Eye 320

Snímač: CMOS (VGA)
Objektiv: Manuální ostření
Rozhraní: USB 2.0
Podpora formátů:
JPEG/WMV
Fotorežim: 640 × 480 ,
352 × 288, 320 × 240,
176 × 144, 160 × 120 px
Video: 640 × 480 px/max 30fps
+ funguje bez ovladačů, dodávané aplikace
- chybí interní mikrofon,
podstavec
Cena vč. DPH: 550?Kč
www.geniusnet.com

Traveler 915BT Laser

Připojení k počítači:
Bluetooth
Počet tlačítek: 4
Kolečko: 4D rolování
Snímač: laserový
Rozlišení: volitelně
1 600/800 dpi
Baterie: 2× AAA
+ BT rozhraní, cestovní rozměry, prezentační režim a laserové
ukazovátko
- neřeší dobíjení baterií
Cena vč. DPH: 1 020?Kč
www.geniusnet.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku