Hlavní navigace

Ubuntu Linux 6.06 LTS

1. 5. 2007

Sdílet

Lidštější než ostatní? S recenzemi linuxových distribucí se na stránkách PC WORLDu nesetkáváme často, pře...


Lidštější než ostatní?


S recenzemi linuxových distribucí se na stránkách PC WORLDu nesetkáváme často, přesto si však některé najdou cestu i do ryze okenního měsíčníku. Patří mezi ně i Ubuntu Linux, jenž je znám svou uživatelskou přívětivostí a výběrem aplikací, které nabízí.
Ubuntu je staré africké slovo, reprezentující filozofii celé distribuce. Volně přeložené by znamenalo zhruba toto: "lidskost vůči ostatním". Ubuntu Linux si zakládá na své dostupnosti zdarma a na uživatelské přívětivosti. Podobně jako každá jiná distribuce Linuxu je vystavěn kolem linuxového jádra (zde 2.6.15) a obalen velkým množstvím různých aplikací, vydávaných převážně pod svobodnou licencí GPL v2 (General Public Licence). Ubuntu vás překvapí i netradiční instalací. Instalační CD je totiž živou distribucí, která se spustí po vložení CD do vaší mechaniky. Jelikož běží v ramdisku, žádným způsobem neovlivní chod vašeho počítače, ani operačního systému na něm spuštěného. Ubuntu Linux si tedy můžete vyzkoušet, aniž byste cokoliv instalovali. Vlastní instalaci systému pak nastartujete přímo z této živé distribuce pouhým poklepáním na ikonu na pracovní ploše. Poté již nastoupí tradiční úkony ve formě výběru disku, jeho rozdělení (lze i automaticky), výběru aplikací a vlastního kopírování souborů. Instalace je nadprůměrně úspěšná při detekci hardwaru, poradila si hravě s poměrně novou platformou na procesoru Athlon 64, USB porty i SATA diskem. Úspěšnost detekce je však závislá čistě na složení konkrétního PC.
Ubuntu Linux používá jako GUI prostředí GNOME (2.14.3). Jedná se o objektově orientovaný komplexní systém pro desktop, zahrnující okenní manažer, sadu utilit pro nastavení a ovládání a mnoho dalších desktopových prvků, jako je panel s nástroji nebo populární widgets. Pokud dáváte přednost konkurenčnímu KDE (K Desktop Enviroment), budete muset sáhnout po variaci Ubuntu Linuxu nazvanou trefně Kubuntu. Na rozdíl od KDE není GNOME až tak podobné desktopu MS Windows. Jiná je i filozofie ovládání. Pomocí vestavěných utilit však snadno nastavíte vše potřebné, od rozlišení obrazovky přes nastavení pozadí a barev až po podrobné definice zvukové a grafické karty. Vše se děje pomocí přehledných grafických dialogů, které (na rozdíl od KDE) neobsahují žádné zbytečné volby a pro začátečníka jsou tak uživatelský příjemnější. Výhodou Ubuntu je i připravené menu s názvem Místa, které vám předkládá místní diskové jednotky stejně snadno jako ty sdílené ve Windows nebo ty sdílené různými jinými metodami na internetu. Snadno se tak spojíte i se svými "okenními kamarády", což není v jiných distribucích úplně snadné.
Ubuntu vychází z Debianu, jenž je v současnosti pravděpodobně nejkvalitnější volně distribuovanou distribucí. Kromě aplikací GNOME v něm naleznete vše pro desktop a v Linuxu už tradičně i pro server. Práci s bitmapovou grafikou zastane Gimp (ve verzi 2.2), pro internet máte k dispozici Firefox (ve verzi 1.5), instant messaging obsáhne svými možnosti Gaim a pro poštu rádi využijete velmi propracovaný Evolution (verze 2.6), který si nijak nezadá s velkým Outlookem z MS Office. Ubuntu vám nabídne i jednoduchou aplikaci pro IP telefonii. Kancelářskou práci plně zastane balík OpenOffice.org (verze 2.0), který je spolu s Gimpem k dispozici i pro platformu Windows. Nechybí ani drobné utility dodávané spolu s GNOME: prohlížeč obrázků, kalkulačka, jednoduchý textový editor, vícejazyčný slovník, hry a mnoho dalších. Pozadu nezůstává ani podpora multimédií. Video a zvuk pro vás přehraje známý Totem, Sound Juicer pak převede vaše CD do formátu mp3. Nechybí ani zvukový editor a vypalovací software. Ubuntu Linux však, jako každý Linux, dobře poslouží i jako síťový server. Snadno do něj totiž instalujete libovolný balíček nebo aplikaci určenou jak pro Ubuntu, tak pro Debian. To vše za pomoci výborné utility pro správu instalovaného softwaru. Je pak už jen na vás, zda jako poštovní server použijete klasický sendmail nebo postfix. Úkoly webového serveru pak zastane proslulý Apache a s Windows vás propojí tančící Samba.
Důkazem, že to tvůrci Ubuntu myslí se svým Linuxem seriozně, je i různý stupeň technické podpory. Standardně jsou aktualizace dostupné po celých 18 měsíců po vydání distribuce, přídomek LTS (Long Term Support) vám pak přisuzuje tříletou podporu pro verzi na desktop a pětiletou podporu pro verzi na server.
Ubuntu Linux se nehonosí stovkami aplikací obalujícími linuxové jádro, přináší uživateli spíše výběr toho nejlepšího pro každou oblast lidské práce. To vše doplňuje kvalitní technickou podporou a uživatelsky příjemným prostředím reprezentovaným GNOME a doplněným vlastními konfiguračními dialogy. Samozřejmostí je lokalizace prostředí, ačkoliv některé klíčové aplikace (OpenOffice.org) v češtině primárně nejsou a je nutné jazykovou podporu doinstalovat (případně instalovat nejnovější českou verzi). Potěší i tradičně rozsáhlá nápověda a díky způsobu instalace i automatická přítomnost "live" verze.


Ubuntu Linux 6.06 LTS

Linuxová distribuce vhodná pro uživatele, kteří se s tímto operačním systémem setkávají poprvé.
Jednoduchost, propracovanost (ideální pro začátečníky) Ň komfortní instalace z Live distribuce Ubuntu Některé aplikace nejsou lokalizované
Produkt je k dispozici na: www.ubuntu.cz
Cena: zdarma

Byl pro vás článek přínosný?