Hlavní navigace

Unix a Linux

1. 12. 2006

Sdílet

Názorný průvodce Fenomén Linux není žádnou novinkou ani senzací letošního léta. Přestože se zdá, že nové ...


Názorný průvodce

Fenomén Linux není žádnou novinkou ani senzací letošního léta. Přestože se zdá, že nové knihy budou vznikat jen kvůli vývoji k novým verzím a distribucím, stále se může objevit zajímavost i z hlediska formy výkladu. Jednou z nich je i tento titul, dokazující, že operační systém, proslulý především ovládáním v nefotogenickém příkazovém řádku, se může dočkat obrazového průvodce.
Ačkoliv svazek není nijak obří rozsahem, pokusil se autor o poměrně široký záběr. Vybrané postupy a ukázky nejsou zaměřeny čistě na linuxové distribuce, ale své zastoupení mají i jiní členové rodiny a odrodilci jako jsou Mac OS X, FreeBSD či emulační platforma Cygwin. V souladu s podtitulem (a zřejmě též edičním zařazením) je prakticky závazným rysem celé knihy grafické uspořádání a sazba. Text je téměř prost obsáhlejších výkladů autor se omezil na stručná úvodní vysvětlení a veškerá látka je zpracována formou co nejnázornějších postupů. Přesněji řečeno, železným pravidlem je postup "krok za krokem".
I když by se mohlo zdát, že ryze unixové platformy se již z principu vzpírají graficky orientovanému popisu či výkladu, autorovi se podařilo tento předsudek nahlodat, a to především chytrou volbou příkladů. Někde jsou využity obrazovky grafických instalačních průvodců, jinde zase ovládací rozhraní aplikací, jež dnes běžně nabízejí GUI. Pochopitelně též dojde na četné výpisy textového shellu, ale i zde jsou příklady připraveny precizně, přehledně a názorně. Zkrátka, podle hesla "méně znamená více" dostáváme dobře uspořádaný a promyšlený výklad. Po stránce tematické zde najdeme poměrně široký průřez od základních operací po odvozené aplikace a serverové služby. Autor se zabývá základními konfiguračními postupy správou účtů a skupin, zálohováním či síťovým nastavením a rovněž i pokročilejší správou služeb jako jsou webový, souborový či tiskový server nebo databáze. Nesmí chybět témata jako poštovní server, náznak programování či server Apache, nezbytnými dodatky jsou instalační postupy.
Celkově vzato, dobrá kniha pro mírně až středně poučeného administrátora, jenž nepil unixové mateřské mléko.



Autor: Chris Herborth
Vydavatelství:
Computer Press,
Brno, 2006
Počet stran: 288
Doporučená cena: 299 Kč

Naučte se dobře fotografovat krajiny: 100 rad a tipů

Krajinářská fotografie stále patří mezi nejvděčnější žánry fotografické tvorby na úrovni profesionální i zájmové, a to bez ohledu na to, zda jsme vybaveni přístrojem s čipem uvnitř. Nejen pro její popularitu leží laťka "kvality" u krajinářských snímků vysoko, a jistě není na škodu, pokud se nejen začátečník přiučí základním trikům a nechá se inspirovat zkušenostmi jiných. S touto knihou se můžete zaručeně vydat po dobré cestě.
Důvodů, proč je vhodnou volbou pro začátečníky i pokročilejší (nejen amatéry), je hned několik. I když na první pohled nemusí budit důvěru brožovaná vazba, ve skutečnosti je celá kniha vytištěna na křídě a kvalita reprodukce použitých fotografií je poměrně vysoká. Tedy minimálně dosti dobrá na to, aby vyhověla výkladu, jenž je veden převážně v duchu hesla "chytrému napověz..." Ačkoliv podtitul ledacos napovídá a názvy jednotlivých tipů jsou někdy dosti imperativní, nedejte se zmást autor se snaží spíše naznačit, kudy by se mohla vaše cesta ubírat a poukazuje na směry, kterými se při experimentování vydat. Přitom je zde výrazně uplatněna zásada, že jeden snímek může vydat za několik stran vysvětlujícího textu; prezentované ukázkové fotografie jsou okomentovány spíše stručně, aby si čtenář-fotograf povšiml hlavních rysů a použitých triků.
Veškerý materiál je rozdělen do několika kapitol, jejichž sestavení není nijak striktní. Jsou zde části, jejichž pojítkem je spíše technické zaměření (vzdálenosti a perspektiva, světelné podmínky), ale také kapitoly s vnitřním "soucítěním" naprosto netechnickým (roční doby, detaily, atmosféra obrazů krajiny). Na některých snímcích autor demonstruje spíše tradiční pojetí, jinde zase poukáže na zdánlivě podivné přístupy, vedoucí k zajímavým výtvorům.
Publikaci lze tedy nahlížet hned z několika úhlů a vždy jde o pohled příjemný. I jen jako pěkné pokoukání stojí za trochu času. Rozhodně je výbornou inspirací pro vlastní experimenty a demonstruje šíři pojetí krajinářské fotografie. Potěšující je také fakt, že kvalitní vytištění ukázkových fotografií se zde prosazuje jako standard a ne jako zbytečný luxus.



Autor: Guy Edwardes
Vydavatelství:
Zoner Press, Brno, 2005
Počet stran: 144
Doporučená cena:
296 Kč

Naučte se komponovat kreativně

Ať budete nakrásně fotografem digitálním a vaše technika zvládne téměř vše, při cestě za naplněním ambice nezůstat pořizovačem rodinných obrazových konzerv nevyhnutelně narazíte na problém kompozice snímku. Na toto téma lze popsat stohy papíru či přinejmenším vyhledat literaturu s teoretickým pojednáním odpovídajícího druhu. Nebo se také můžete podívat, jak to dělají zkušení fotografové a něčemu se přiučit z jejich vlastních poznámek. A přesně taková je tato kniha.
Nakladateli se bezpochyby vydařil záměr rozšířit vydávanou řadu o tvůrčím přístupu při fotografování o titul, jenž vznikl výběrem z toho nejlepšího, co je v tuzemsku k vidění. Již podruhé, v upraveném dotisku, se tak na trhu objevila kniha, která je kolekcí ukázek z tvorby významných fotografů české scény. Možná jste se již mnohokrát chtěli zeptat samotného autora slavného či podle vás vydařeného snímku, proč provedl to či ono a jak na celou věc šel. Tady to za vás udělal editor svazku, který svými otázkami pátral jak po inspiraci, tak především po přístupech při komponování snímků.
Škála zařazených jmen zaručuje co nejširší žánrový záběr. Od aktuálních reportáží Jana Šibíka se můžeme přenést k čistým, propracovaným a často "vychozeným" krajinářským kreacím Ladislava Kamaráda, humor ve fotografii dobře reprezentuje František Dostál a třeba křehkou krásu portrétu Herbert Slavík. Nechybí dokumentaristé (famózní Jindřich Štreit, "barevný" Vladimír Birgus) ani "výtvarníci" (částečně třeba Jan Saudek), ale najdete zde také ryze reklamní fotografii či digitální koláže. Zkrátka nepřijdou ani fandové sportovní fotografie či lovů beze zbraní v říši zvířat.
Nesmírně cenný rozměr dodávají této kolekci komentáře k jednotlivým snímkům, provedené samotnými autory. Tu se hovoří více o technice a promyšleném přístupu, tu zase o vnitřních pohnutkách a inspiraci. Pro vnímavého zájemce o fotografii rozhodně velmi poučné čtení.
Tato nádherná kniha není popisem striktních pravidel kompozice. Je ukázkou práce těch, kteří je částečně ctí a částečně cítí. A často také vytvářejí.



Autor: kolektiv fotografů
Vydavatelství:
Zoner Press, Brno, 2005, upravený dotisk
Počet stran: 159
Doporučená cena:
324 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku