Hlavní navigace

Vesmírná skákačka do každé rodiny

1. 9. 2006

Sdílet

Medvěd Míša ve vesmíru udělejte něco pro svou rodinu Není zrovna obvyklé, aby se v této rubrice objevila čist...


Medvěd Míša ve vesmíru udělejte něco pro svou rodinu


Není zrovna obvyklé, aby se v této rubrice objevila čistokrevná hra, ale tentokrát mi to nedalo. Medvěd Míša je prostě sympatický hrdina a jeho vesmírné dobrodružství mě natolik chytlo, že jsem se jen stěží odtrhl, abych napsal tuhle recenzi. O co tedy jde? Medvěd Míša si vyletěl do vesmíru a náhodou narazil na malé zelené mužíčky, kteří mají samozřejmě nějaký problém. Zlí robo-krabi je uvěznili na různých planetách a na vás je, pokud tento úkol přijmete, najít všechny mimozemšťánky a shromáždit je ve vaší raketě. Pokud budete odhaleni, vláda samozřejmě vaši existenci popře. Tato zpráva bude zničena za deset sekund.
Hru je nejprve nutné instalovat, což dnes zvládne i malé děcko. Po spuštění na vás vybafne pěkně zpracované české menu, takže ani tady děti nebudou mít problémy, snad jen s prvním nastavením rozlišení by jim někdo měl pomoci. Následuje výběr jednoho ze tří stupňů obtížnosti, pak už se může hráč začít prokousávat první z osmdesáti úrovní, které se odehrávají postupně ve čtyřech herních světech. V každé úrovni budete mít za úkol skákáním a běháním najít všechny zelené pidilidi, kteří se k vám připojí, když kolem nich projdete. Do rakety je můžete vodit po jednom, výhodnější je však posbírat více postaviček najednou (nejlépe všechny). Při této práci vás budou otravovat nepřátelé, již zmínění robo--krabi. Ti vás jediným dotykem dokáží zabít a to ještě není všechno. Pokud vy utečete, ale zástup mužíčků za vám již ne, nepřátelé vaše následovníky rozdělí a vy je budete muset sbírat znovu. Nepřátel je několik druhů. Někteří jen tupě skáčou po stejných cestách, takže není problém poznat jejich rutinu a pak je v klidu obejít. Na druhé straně však existují i inteligentní roboti, kteří zachytí vaši stopu a tvrdě po vás půjdou. V boji s protivníky vám budou naštěstí pomáhat různé bonusy, které jsou rozmístěny v jednotlivých úrovních. Pokud i přesto ztratíte všech deset životů, nemusíte začínat celou hru od začátku. Každá úroveň, kterou úspěšně projdete, se odemkne a vy příště můžete začít právě od ní.
Tuto hru bych osobně zařadil do žánru oddychovek. Děti se při hraní skvěle "vyblbnou", aniž byste se museli bát, že na ně přijdou nějaké násilnické choutky a vy si při skákání a sbíraní mužíčků odpočinete od celodenního stresu v práci. Úrovně jsou pěkně zpracované, Míša občas prohodí nějaké české slovíčko a všechny postavičky jsou... prostě k sežrání.6 0364_1/OK o

Medvěd Míša ve vesmíru

zábavnost a hratelnost
počet úrovní
časem otravná hudba (je možné vypnout)
Producent: Špidla Data Processing, s. r. o.
Žánr: hra
Jazyk: český
OS: Windows 95 a vyšší
Cena: 119 Kč (vč. DPH)
K recenzi poskytla firma: Špidla Data Processing, s. r. o., www.spidla.cz

Hry pro slabší PC

Hráčův ráj Arkády (skoro) bezplatná zábava



Pokud někdo zaslechne pojem "slabší PC", mohl by si v dnešní době myslet, že se bude jednat o nějaké starší Pentium III nebo "bezXPéčkový" Athlon. U Špidlů se však zaměřili ještě více do minulosti, a to na již téměř zapomenuté stroje, jejichž názvy jako 386 nebo 486 asi některým mladším hráčům příliš neřeknou. To však neznamená, že byste se při hraní některé ze dvou stovek her nemohli pořádně pobavit. Podívejme se, co všechno na dvou CD plných výhradně freewaru najdete.
Pokud budete procházet celými obsahy obou CD, pak najdete alespoň jednoho zástupce všech možných i nemožných typů her. V největší míře jsou zastoupeny plošinovky v různých variacích od Super Maria přes různá zvířata (jako je například králík ve známé hře Jazz Jackrabbit) až po postavičky z dnes již kultovního seriálu Southpark. V takovém výběru nesmí chybět všudypřítomné střílečky všech druhů, velikostí a barev. Ať už budete střílet na pivní lahve, zmutované mimozemšťany, asteroidy nebo nalétávající brambory, určitě se pořádně vyřádíte. Dále tu jsou simulátory, arkády, elektronické omalovánky, hry z vesmíru i z oceánů, logické hádanky, atd. Z deskových her jsou zastoupeny v několika variantách piškvorky (i 3D), Člověče, nezlob se, dáma, karetní hry, pexeso i šachy. Ze sportů tu máme volejbal, minigolf, fotbal nebo kulečník. No a kdo by chtěl při hraní zapojit také mozkové závity, ten si může vyzkoušet posezení v horkém křesle při Milionáři nebo v lavici při IQ testech Menzy.
Co se kvality zpracování týče, objevíte na CD opravdu velké rozdíly. I když se jedná o hry, které ke svému běhu nepotřebují bůh ví jak výkonný hardware, najdou se mezi nimi i takové, na jejichž grafické zpracování se příjemně kouká. Pár programů se může pochlubit i 3D prostředím. Na druhé straně najdete i několik takových, které se hrály kolem roku 1985 na počítačích, jež nesly jména jako Commodore 64, ZX Spectrum nebo Atari. Ne že by snad ztratily něco ze své hratelnosti, ale dnešní hráči už asi hledají něco malinko odlišného. Pokud si tento CD-ROM pořídíte a nedisponujete nějakou zastaralou mašinou, pak počítejte s tím, že třeba pod Windows XP některé hry vůbec nepustíte. To je daň za rychlost a pokrok. Her fungujících pod všemi systémy je však víc než dost a možná si nějakou vyberete i vy. Nehledejte zázraky, ale pokud si chcete zavzpomínat na staré dobré časy, pak mohu tento výběr jenom doporučit.6 0364_2/OK o

Hráčův ráj Arkády

množství a výběr her
jen freeware
vzpomínky na minulost
Producent: Špidla Data Processing, s. r. o.
Žánr: soubor her
Jazyk: český
OS: DOS, Windows 3.11, 9x a vyšší
Cena: 99 Kč (vč. DPH)
K recenzi poskytla firma: Špidla Data Processing, s. r. o., www.spidla.cz

Pohádky pro malé i velké

Tradiční české pohádky pro vaše děti, PC nebo DVD přehrávač



si se shodneme na tom, že pohádky patří neodmyslitelně k životu a to nejen dětí, ale i dospělých a seniorů. Hlavními posluchači jsou samozřejmě ti malí nezbedové, kteří nechtějí usnout, dokud neuslyší ještě jednou příběh o tom, jak se malá červená Karkulka dostala z vlčího břicha nebo jak chrabrý princ usekl drakovi i tu devátou hlavu. Někdo však musí tyto pohádky číst nebo vyprávět. Tento úkol leží na bedrech rodičů a prarodičů. Pokud se však náhodou nenajde někdo, kdo pohádky odvypráví za ně.
Podobně možná přemýšleli pánové a dámy ve společnosti Špidla Data Processing, když se rozhodli vydat sérii titulů pod názvem Tradiční české pohádky. Do rukou se mi dostal disk se čtyřmi pohádkami Chytrá selská dcerka, Tři zlaté vlasy děda Vševěda, O nevděčném kuřátku a O Zlatovlásce. Jedná se o Video CD, takže k přehrání příběhů můžete kromě počítače (PC nebo Mac) použít také stolní DVD přehrávač. Po vložení disku se spustí menu pro výběr pohádky. Stačí si vybrat kurzorem nebo číslem na dálkovém ovladači a jste vtaženi do světa hrdinů a princezen. Jelikož se jedná o video disk, je vyprávění samozřejmě doprovázeno obrazem. Bohužel se však nejedná o plnohodnotné video, ale pouze o statické ilustrace, které se jednou za čas změní. Naštěstí jsou hezky barevné a ručně malované, takže snad dětskou pozornost udrží. Na konkrétním testovaném disku bylo dohromady téměř padesát minut pohádek, což je podle mého názoru poměrně slušná dávka na několik večerů.
Závěr této recenze mě vede k zamyšlení, jestli budou děti rády, že jim pohádky vypráví nějaký cizí pán z počítačových reproduktorů. Já osobně bych byl asi raději, kdyby mi o Zlatovlásce povídala babička, které si tu a tam něco přidá, jinde cosi ubere, zkrátka ta samá pohádka nikdy nebude úplně stejná.

Tradiční čeké pohádky

příjemně namluveno, hezké obrázky
VCD
pouze statické ilustrace
Producent: Špidla Data Processing, s. r. o.
Žánr: pohádky
Jazyk: český
OS: Windows 95 a vyšší, Mac OS
Cena: 119 Kč vč. DPH
K recenzi poskytla firma: Špidla Data Processing, s. r. o., www.spidla.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku