Hlavní navigace

Výhledy barevného tisku

1. 12. 1998

Sdílet

Co nás čeká v blízké i vzdálenější budoucnosti, to zajímá pravděpodobně každého, co se týká světa obecně,...


Co nás čeká v blízké i vzdálenější budoucnosti, to zajímá pravděpodobně každého, co se týká světa obecně, můžete najít mnohé v Bibli, do vývoje techniky zase hovoří výrobci a trh. Konference 2020 Vision On Print (Výhledy tisku k roku 2020) byla sice pořádána společností Lexmark, ale řada účinkující byla přizvána z dalších organizací, včetně analytické IDC - díky tomu zde zaznělo mnoho obecně zajímavých informací, které vám nyní mohu tlumočit.

Jak to vidí Lexmark

Program zahájil prezident společnosti, Paul Curlander, jenž prezentoval vizi Lexmarku do příštích pěti, deseti let. Podle současného vývoje i podle odborných odhadů se bude množství tištěných stránek i nadále zvyšovat, vize paperless office, bezpapírové kanceláře, je ta tam - v roce 97 byly vytištěny, zkopírovány a odfaxovány 3 biliony stránek, jejichž souhrnná délka by stačila na tisícinásobné obtočení zeměkoule. Co se dá dělat, životnímu prostředí to příliš nepřidá, ale výrobci tiskáren jsou spokojeni - tím spíše, že investice do tiskáren již převýšily investice do kopírek, a tento přesun prostředků bude pokračovat. Dále se rozmáhá barevná fotografie, a tím pádem i potřeba tisku v čistě spotřebitelské oblasti. Několik problémů, které brzdí masivní rozšíření barevného tisku, ještě zbývá -- nicméně blýská se na lepší časy. Ceny tiskáren jdou dolů (zatímco roce 97 stálo 80 % domácích inkoustových tiskáren méně než 300 dolarů, bude stejná většina příští rok k dostání v cenách pod 200), rychlost tisku se zvyšuje, a Paul Curlander přislíbil též další změny vlastních nákladů na vytištěnou stránku neboli zlevnění inkoustových náplní. Další prostor pro úspory vidí Lexmark v tisku více zmenšených stran na jeden list papíru (při dostatečném rozlišení tisku není vpravdě potřeba mít stránku prezentace se čtyřmi větami na celou A4) a snažší správě tiskárny.
otřebu barevného tisku bude podporovat i rozšiřování digitální fotografie, což je hotová věc -- počet výrobců a modelů je řádově v desítkách, ceny tzv. megapixel foťáků (s milionem obrazových bodů) klesají a předpokládá se, že za tři roky budou na polovině současných cen. Další zpracování však bude probíhat stále více mimo počítač (bráno procentuálně), neboť tato cesta je pro běžného spotřebitele příliš složitá. Proto přicházejí taková zařízení, která toto umožňují -- jedním z nich se stává Lexmark Photo Jetprinter 5770, tiskárna a čtečka paměťových karet dohromady. Na Invexu bylo oceněno řešení domácí digitální fotografie společnosti Olympus, což je v podstatě sublimační tiskárna schopná pracovat s paměťovými kartami digitálního fotoaparátu, zobrazovat obsah na televizi, tisknout. Lexmark 5770 sice neumí obrázky zobrazovat, ale je to zároveň plnohodnotná kvalitní tiskárna.

Co na to IDC

Profesionální analytik ví své: Kancelář bez papíru je stejně reálná jako koupelna bez vody", tvrdí Angele Boyd z IDC, ale tím to nekončí -- dosavadní kancelářské tisky nebyly příliš graficky náročné, avšak pro stále častější přetiskování webových stránek a poutavější nabídky a prezentace barevnou grafiku potřebujete. Zájem se tedy bude zvyšovat, ovšem současná poptávka po barevném tisku není zase tak velká (např. 57 % lidí v Evropě tvrdí, že barevný tisk vůbec nepotřebuje). Z hlediska analytiků je zajímavá též oblast multifunkčnách strojů (síťová tiskárna, fax, skener a kopírka dohromady), kde dochází k daleko prudšímu nárůstu prodeje, a ačkoliv v objemu prodeje tato zařízení tiskárny zatím nedostihnou, jsou oblíbená. Horší je to však s jejich reálným nasazením -- ve více jak polovině instalací nejsou jejich možnosti využívány! Nejsou buďto síťově zapojena, nebo uživatelé nemají nastaven potřebný software.
Nadějní jsou HP, Lexmark, Textronics, Canon a Epson - vlastní technologie, možnosti a kvalitní prodej.

Současný stav věcí

Na základě rozsáhlého evropského průzkumu vyplynulo, že nejrozšířenější technologií tisku je laserová (přesně 54 %), a inkoustová s jehličkovou se dělí rovným dílem o druhé a třetí místo, barevný tisk je zatím dostupný 12 % tisknoucích uživatelů.

Novinky

Již jsem zmínil, že Lexmark při příležitosti konference uvedl úplně nové zařízení, totiž tiskárnu-minilab, Photo Jetprinter 5770. Vzhledově i funkčně je Jetprinter podobný Lexmarku 5700, jen vlevo dole přibyla tlačítka a displej a nad nimi dvě škvírky. A právě díky nim jednoduše --bez připojení k počítači, bez přenášení souborů - vytisknete svá digitální fota. Jak jsem na místě vyzkoušel, je to skutečně jednoduché -- vyjmul jsem z redakčního Kodaku 260 paměťovou kartu, zasunul do tiskárny, nechal vytisknout index (malinké náhledy všech fotek s jejich čísly), a už jsem mohl vybírat, kterou a jak velkou chci vytisknout. Čtení obrázků z karty je bleskové - vytištění indexu je Xkrát rychlejší než samotný přenos obrázků do PC (po sériovém rozhraní). V Čechách bude Jetprinter dostupný během příštího roku. Jak uváděla analýza IDC, nejsou multifunkční zařízení povětšinou plně využívána. Snad i proto Lexmark žádné takové nenabízí, ale místo toho dodává jednoduše propojitelné moduly, jež je možno sestavit dle skutečných potřeb...

Jak je to se softwarem

Samozřejmě, aby byla práce s grafikou zajímavá pro větší část populace, musí zde být dostatečně jednoduchý software -- bez složitého ovládání, typografických termínů a záludností. Slibů je řada, na výsledky si musíme ještě počkat, nicméně Microsoft a Metacreation nastínily svůj vývoj a vypadá to zajímavě.

Jak dále

Jestli se nemůžete dočkat svého digitálního foťáku, pak vám Kodak nabízí integraci klasické fotografie do digitálního světa již nyní, když vám ve specializovaných minilabech k fotografiím přidají i CD, kde jsou všechny obrázky z filmu (připlatíte cca 200 Kč).

Některé předpovědi zůstaly předpověďmi, jiné se staly skutečností. Uvidíme, jak dopadnou ty výše uvedené, ale proroctví týkající se tiskáren nejsou zase tak životně kritická.

Byl pro vás článek přínosný?