Hlavní navigace

Vysouvací všeuměl od Nokie

1. 9. 2006

Sdílet

Nokia N80 nadupaný smartphone a fotomobil v jednom Nablýskaný fotomobil Nokia N80 se konečně dostává i na česk


Nokia N80 nadupaný smartphone a fotomobil v jednom


Nablýskaný fotomobil Nokia N80 se konečně dostává i na český trh, aby zde trochu zamíchal kartami a ukázal, kdo je tady pánem. Jeho devizou však není pouze fotografování, i když se svými třemi megapixely dokáže "zázraky". Nabízí v podstatě vše, co by si náročný uživatel mohl v dnešní době přát, ale tu a tam má stále co dohánět.
Jakmile vás nová Nokie dostatečně naláká elegantním designem a stříbročerným barevným provedením, spočine vaše oko rovněž na velkém aktivním TFT displeji s rozlišením 352 x 416 pixelů (262 144 barev). Tento luxus se však neblaze odráží v celkové velikosti telefonu a jeho hmotnosti. S rozměry 95,4 x 50 x 26 mm a hmotností 134 g je sice menší než přerostlá hudební Nokia N91, ale rozhodně nejde o žádné peříčko. Vzhledem k tomu, že společnost se s N80 opět vrátila k vysouvacímu modelu, při psaní SMS zpráv a během další práce telefon v ruce ještě naroste. S tím ostatně souvisí i obtížnější zavírání přístroje, který se dá vcelku bez problémů vysunout, ale při zpětném pohybu klade malý odpor. Po několika hodinách intenzivního používání dále zjistíte, že výsuvná část telefonu nesedí v kolejničkách tak ideálně, jak by si za svoji pořizovací cenu zasloužila. Podobným neduhem trpí i umělohmotná dvířka baterie, která jsou poněkud volnější "v pantech". Čočce fotoaparátu by navíc neuškodila nějaká pohyblivá krytka. Kdyby výrobce sáhnul po řešení jako u Nokie N70, došlo by k dalšímu nemilému nárůstu tloušťky telefonu. Pokud by však přístroj vybavil malou clonkou ve stylu Sony Ericsson K800i, zabránil by jejímu nepříjemnému zapatlání a poškrábání, ke kterému časem zákonitě musí dojít.
Starost o kvalitní fotografie by přitom měla být na prvním místě, neboť N80 je po čertech dobrý fotomobil. Ne nadarmo byl evropskou asociací TIPA oceněn jako "Nejlepší fotomobil roku 2006", i když ve zmiňovaném modelu K800i má nyní skutečně silnou konkurenci. Hlavní 3Mpx fotoaparát je doplněn bleskem a možností manuálního přepínání mezi obyčejným a makro režimem. S využitím široké škály různých nastavení je kvalita snímků v rozlišení 2 048 x 1 536 bodů na vysoké úrovni (alespoň pro mobilní přístroj) a za zmínku stojí rovněž možnosti úprav pořízených fotografií (např. změna velikosti, oříznutí, ostrost, kontrast a další). Videonahrávky pořídíte v rozlišení 352 x x 288 obrazových bodů, mobilní telefon je navíc vybaven druhým fotoaparátem s rozlišením 640 x x 480 pixelů, umístěným na přední části přístroje v pravém horním rohu, na který dojde řada především při videohovorech.

Také rychlá data

Nokia N80 se zuby nehty drží současného trendu a kromě GSM přináší podporu 3G sítí, s čímž ostatně souvisí i možnost rychlého přenosu dat pomocí UMTS. Nechybí samozřejmě GPRS/ /EDGE nebo Wi-Fi, přičemž ve všech případech oceníte vynikající internetový prohlížeč, díky němuž můžete pěkně brouzdat po síti i s využitím mobilního telefonu. V tomto případě bychom však novou navigační klávesu (čtyři směry a potvrzení) s radostí vyměnili za malý joystick, který nabídla Nokia u modelu N91. Jinak se N80 ovládá příjemně, základní systém Symbian 9.1 zůstává zachován a během testování jsme nenarazili na žádný nový problém. Přetrvávají však známé neduhy v podobě nekompatibility starých aplikací nebo české diakritiky ve slovníku T9, který stále nemilosrdně zkracuje text zpráv (můžete jej naštěstí vypnout). Nokia N80 dále potěší širokou nabídkou zajímavých funkcí, jež uspokojí všechny možné zákazníky. Kdo si potrpí na poslech hudby (a rádia), ocení přehrávač srovnatelný s nabídkou hudební Nokie N91. Jen zamrzí, že vestavěná paměť telefonu činí pouhých 60 MB (součástí balení je naštěstí 128MB miniSD paměťová karta). Jiní naopak uvítají povedený organizér, e-mailového klienta (SMTP, POP3, IMAP4) nebo Quickoffice pro prohlížení dokumentů ve formátech Word, PowerPoint a Excel.
Tradiční součástí výbavy mobilních telefonů Nokia je software PC Suite, díky němuž můžete s přístrojem jednoduše komunikovat přes počítač. N80 k vašemu PC připojíte přes USB kabel, Bluetooth nebo infraport. Na závěr musíme zmínit i výdrž BL-5B baterie, která bohužel nijak zvlášť nezaujme. Výrobce slibuje až tři hodiny hovoru a osmidenní pohotovostní režim my jsme však museli nabíjet zhruba každé tři dny. Nokia N80 je v mnoha oblastech bez diskuze vysoce kvalitní mobilní telefon. Pokud by se však vyvarovala zmiňovaných nedostatků, neuronili bychom při placení tak vysoké ceny ani slzičku.

Nokia N80

3Mpx fotoaparát
velký displej
podpora 3G sítě
rozměry, hmotnost a cena
chybí krytka čočky fotoaparátu
starší aplikace nejsou kompatibilní
Cena včetně DPH: 17 490 Kč
K testu zapůjčila firma: Nokia, www.nokia.cz

Byl pro vás článek přínosný?