Hlavní navigace

Western Digital Passport 120GB

1. 5. 2006

Sdílet

Přenosný disk s větší datovou kapacitou se schovává ve stříbřitém pouzdře Pokud potřebujete ...


Přenosný disk s větší datovou kapacitou se schovává ve stříbřitém pouzdře


Pokud potřebujete často přenášet objemná data, jistě nám dáte za pravdu, že neustále používat DVD vypalovačku není právě nejpohodlnější řešení. Ostatně kdysi obří kapacita 4,7 GB dnes již mnohdy nedostačuje. V takovýchto případech je ideální sáhnout po některém z přenosných velkokapacitních USB disků. Jedním z nejpodařenějších produktů na trhu je bezesporu výrobek společnosti Western Digital. Výrobce jej pojmenoval WD Passport.
Přenosný disk WD Passport jsme k testování obdrželi ve verzi označené jako WDXML1200UE. Z modelového označení lze vydedukovat, že produkt nabízí příjemných 120 GB datového prostoru. Skutečně tomu tak je.
Přenosný disk je vyroben v jednoduchém, nicméně elegantním designu. Navíc je velká část krytu z materiálu, který mnoha vlastnostmi připomíná pevnou, ale současně i pružnou gumu. Interní 2,5" pevný disk je tak velmi dobře chráněn před nárazy a nešetrným zacházením během transportu.
Uvnitř pouzdra se nachází rozměrově malý disk, který se běžně využívá i v noteboocích. Pokud pracuje, otáčejí se jeho plotny rychlostí 5 400 otáček za minutu. Pro co možná nejplynulejší průchod dat je osazen vyrovnávací pamětí s kapacitou 2 MB.
Z praktického hlediska je zcela zásadní, že je celý produkt energeticky nenáročný. Spokojí se pouze s napájením z USB portu, do kterého se disk připojuje (podpora se samozřejmě týká i USB 2.0). Uživateli na cestách stačí pouze malé pouzdro (přenosný disk) a krátký USB kablík, zakončený standardem mini USB. Žádný těžký adaptér do elektrické sítě není zapotřebí!
V dnešní době zřejmě nepřekvapí, že se produkt k počítači pouze připojí a následná komunikace s PC nebo notebookem probíhá bez instalace jakýchkoliv ovladačů. Jak je tomu u výměnných paměťových zařízení zvykem, i WD Passport tento pracovní režim podporuje (tzv. "USB mass storage device"). Z tohoto důvodu je používání výměnného disku ve všech moderních operačních systémech zcela bezproblémové.
Při praktickém testování produktu jsme změřili výkon pomocí osvědčeného testovacího softwaru HD Tach RW. Měření jsme realizovali na neformátovaném povrchu disku. Průměrný výkon při kontinuálním čtení dosahuje hodnoty 27,9 MB/s a při zápisu dokonce 30 MB/s. Průměrná přístupová doba je 18,6 ms. Maximální propustnost sběrnice naměřil testovací program HD Tach RW na úrovni 31 MB/s. Veškeré naměřené hodnoty lze v rámci přenosných disků USB považovat za velmi příznivé.
Závěrem lze snad pouze konstatovat, že pevný disk WD Passport 120GB jsme si během testů oblíbili, pracoval spolehlivě a je možné jej uživatelům pouze doporučit.

WD Digital Passport 120GB

kapacita
rozměry a provedení
pořizovací cena
Cena vč. DPH: 5 350 Kč
K testu zapůjčila firma: Western Digital,
www.wdc.com

Byl pro vás článek přínosný?