Hlavní navigace

Wi-Fi, které se vejde do kapsy

1. 12. 2006

Sdílet

Ovislink Airlive WL-5480PAP pomocník na cesty, s napájením z USB portu Bezdrátové sítě standardu Wi-Fi se těš


Ovislink Airlive WL-5480PAP pomocník na cesty, s napájením z USB portu


Bezdrátové sítě standardu Wi-Fi se těší stále větší oblibě. Alespoň v naší republice se z přenosového protokolu 802.11x stal doslova fenomén. Patříte-li mezi příznivce Wi-Fi, jistě vás zaujme následující recenze bezdrátového kapesního bezdrátového zařízení firmy Ovislink. Produkt nese modelové označení WL-5480PAP a je vyroben ve skutečně miniaturním provedení. Rozměry "mrňouse" jsou pouze 80 x 60 x 18 mm, hmotnost činí 180 g. V příslušenství nalezne uživatel jak samotný produkt, tak elegantní cestovní pouzdro. Z rozměrů je patrné, že se malý AirLive může uplatnit nejen v domácnosti, ale i na pracovních cestách nebo kdekoliv v terénu. Pokud budete chtít využívat zařízení mimo dosah elektrické sítě, například s notebookem, určitě vás potěší, že produkt lze napájet nejen z externího napájecího adaptéru, ale pomocí redukce rovněž z USB portu. Jak redukce, tak standardní napájecí adaptér pro elektrickou síť naleznete v příslušenství, oboje lze snadno vložit s produktem do cestovního pouzdra. Tam se vtěsná navíc i krátký připojovací síťový kabel, zakončený standardními konektory typu RJ45.
Ovislink AirLive WL-5480PAP může pracovat v několika režimech. Můžete ho využívat jako klasický přístupový bod AP (Access Point), kdy se okolní počítače mohou bezdrátově vzájemně spojovat a sdílet data. Dostupný je také tzv. klientský režim (Client Mode). Pokud přepnete zařízení do tohoto režimu, budete moci naopak připojit počítač bez nativní podpory Wi-Fi do bezdrátové sítě standardu 802.11b nebo 802.11g. Stačí, pokud bude vybaveno vaše PC, Mac nebo třeba i herní konzola běžnou síťovou kartou. Pokud by vám nabídka služeb nestačila, můžete přepnout zařízení do režimu "Router". Pak bude možné nabízet sdílené připojení k internetové síti dostupným Wi-Fi klientům v okolí, například vašemu notebooku, vybavenému Wi-Fi kartou. Přepínání pracovních režimů se volí na spodní straně zařízení, kde najdete třípolohový přepínač.
Jako většinu síťových produktů, i toto zařízení lze pohodlně konfigurovat pomocí webového prohlížeče. Žádné ovladače tedy není nutné instalovat. Šikovné webové rozhraní nabízí nejen podrobné nastavení, ale i průvodce, který dokáže konfiguraci usnadnit. Pokud byste přece jen udělali ve volbách výraznou chybu a znepřístupnili si tak vstup do webového rozhraní, určitě oceníte, že produkt nabízí i malé tlačítko "Reset". Po jeho stisknutí bude obnoveno tovární nastavení.

Ovislink Airlive WL-5480PAP

rozměry
služby
možnost napájet z USB portu
nelze připojit externí anténu
Cena vč. DPH: 1 913 Kč
K testu zapůjčila firma: 100Mega Distribution, www.100megadistribution.cz

Byl pro vás článek přínosný?