Hlavní navigace

Živá voda pro Windows Vista?

1. 6. 2008

Sdílet

Testovali jsme rychlost Windows Vista SP 1 Windows Vista Service Pack 1 Finální verze Vista Service Packu 1 (SP1) ...


Testovali jsme rychlost Windows Vista SP 1


Windows Vista Service Pack 1

Finální verze Vista Service Packu 1 (SP1) se zaměřuje především na zlepšení spolehlivosti, zabezpečení a výkonu systému, přičemž se uživatelé dočkají i menších změn některých rozhraní a dalších prvků systému. Celkově je SP1 potřeba brát spíše jako soubor různých záplat a oprav než jako nějakou jasnou a na první pohled viditelnou změnu Visty. Od poloviny dubna je SP1 k dispozici také v české verzi.

Jedinečné oživení

Za jeden z největších plusů, které Microsoft prostřednictvím SP1 nabízí, považujeme zvýšení výkonu Windows, zejména pak rychlosti, s jakou systém zvládá kopírování souborů, a to jak v rámci jednoho disku, tak i napříč sítí. Nicméně na našich testovacích počítačích bylo kopírování v obou výše uvedených případech paradoxně o trochu pomalejší než u systému bez Service Packu, a co více: SP1 dokonce zaostával i za Windows XP. Není ale vůbec jisté, zda by se naše testy potvrdily na větším počtu testovacích PC. Podle testů Microsoftu se totiž rychlost kopírování zvýšila oproti klasickým Vistám až o 50?%. Připravte se tedy na to, že vaše praxe s SP1 může být dosti odlišná od té naší, ale také se může lišit od slibů Microsoftu.

Instalace

Instalace SP1 pro Vistu proběhla hladce a bez nástrah, přičemž trvala něco málo přes hodinu. Náš počítač byl několikrát automaticky restartován, ale z naší strany nebyla požadována prakticky žádná aktivita. V různých okamžicích instalace nám bylo sděleno, že se nacházíme ve fázi 1, 2, nebo 3 z celkově třífázového procesu. Po dokončení instalace jsme byli uvítáni varováním, že „máme na našem počítači několik problémů s bezpečností“, přestože jsme žádné takové problémy před samotnou instalací nezaznamenali. Pokud se to stane i vám, klikněte na ikonu bezpečnostního centra (Security Center) a pokuste se zde najít zdroj problémů. Krátce po instalaci se vám může zdát, že je váš počítač o něco línější než dříve. A nebude to jenom zdání. V průběhu instalace je ze systému smazána veškerá optimalizace SuperFetch, což jsou data využívaná pro zvýšení rychlosti vašeho PC. Zakrátko však systém ztracená data znovu nasbírá a opět se zrychlí.

Pomalejší kopírování?

Jedním z důvodů přetrvávajících stížností uživatelů na Windows Vista je rychlost, s níž systém kopíruje data, a to jak v rámci jednoho disku, tak prostřednictvím sítě. Jedním z cílů Microsoftu při tvorbě SP1 proto bylo zrychlení procesu kopírování. Nicméně testy na našem PC ukázaly, že kopírování v SP1 je oproti původním Vistám dokonce pomalejší, zůstává tak značně pomalejší i oproti Windows XP. Provedli jsme celkem čtyři různé testy, přičemž jsme využili notebook s dvojím bootováním (Vista/XP), procesorem Duo Core o frekvenci 1,83 GHz a 1 GB paměti. Jako první jsme v XP kopírovali 256MB složku naplněnou 63 soubory a podsložkami, a to jak v rámci jednoho disku, tak na síťový disk na jiném počítači. Poté jsme – znovu v XP – kopírovali jeden soubor o velikosti 2,49 GB, opět v rámci lokálního disku i v rámci sítě. Následně jsme stejné testy provedli na klasických Vistách. Potom jsme Vistu na tom samém počítači upgradovali na SP1, a opět jsme vyzkoušeli identické testy. Ve všech případech jsme testy před zapsáním výsledků prováděli několikrát, a to kvůli možnému probíhajícímu cachingu či naopak aktivaci technologie SuperFetch ve Vistách. Každý test jsme opakovali alespoň třikrát, abychom měli jistotu dosažení co nejpřesnějších výsledků. Zjistili jsme, že kopírování objemného souboru v rámci jednoho disku bylo ve Vistách SP1 o 20?% pomalejší než kopírování stejného souboru v původních Vistách. Rychlost kopírování stejného souboru v rámci sítě byla u obou verzí Visty stejná. Podobně dopadly obě verze systému i u kopírování složky plné souborů. Windows XP kopírovaly 256MB složku třikrát rychleji než Vista (bez SP1 i s ním) v rámci disku, a dvakrát rychleji prostřednictvím sítě. Naopak, co se týče kopírování jednoho velkého souboru v rámci disku, byla XP o něco pomalejší než klasická Vista. U kopírování tohoto souboru v síti byla Windows XP nejpomalejším systémem.

Čísla mluví jasně

Vistám po aplikaci SP1 trvalo kopírování 2,49GB souboru na jednom disku 193 sekund. Stejný proces trval na původních Vistách 161 sekund a na XP 178 sekund. Kopírování tohoto souboru do síťové složky trvalo v SP1 233 sekund, v klasických Vistách 237 sekund. Toto byl jediný případ, kdy obě verze Visty překonaly XP – ty zvládly tuto úlohu za celých 296 sekund. Co se týče kopírování složky souborů o objemu 256 MB, výkon Visty a SP1 byl zhruba stejný – oba systémy přitom byly znatelně pomalejší než XP. V obou verzích Visty toto kopírování trvalo 36 sekund, zatímco u XP pouhých 12 sekund. Kopírování totožné složky na disk jiného počítače v síti trvalo u SP1 101 sekund, u Vist 98 sekund a u XP pouhých 39 sekund.

Konec „killswitche“

Změna, která u SP1 vzbudila nejvíce pozornosti, je konec tzv. „killswitche“, který Microsoft raději označuje jako „režim redukované funkcionality“. V současné době to funguje tak, že pokud si v obchodě zakoupíte původní Vistu a neaktivujete ji do 30 dnů, nebo pokud ignorujete třídenní „lhůtu z milosti“ poté, co provedete tolik hardwarových změn, že je licence Windows již neplatná, vaše plocha zčerná, zmizí nabídka Start a ikony na ploše a svá data můžete pouze kopírovat, nikoliv však otevírat. A například Internet Explorer se po hodině používání odhlásí. V SP1 přichází mírná změna. Podstata „killswitche“ přešla na tzv. „nudgeswitch“. V praxi to znamená, že vás systém bude často upozorňovat na nutnost aktivace Windows a pozadí na vaší ploše zčerná. Zkuste si pozadí změnit: za hodinu máte zase černou obrazovku. Nebudete ani moci stahovat podepsané ovladače a volitelné updaty Windows, přesto stále bude možné získávat kritické bezpečnostní aktualizace. A přes výše zmíněná omezení bude pořád možné Vistu používat. Říkáte si, proč byste se tímhle měli zabývat, když už přece máte potvzenou legální kopii Windows? Killswitch je součástí validačního sytému Windows Genuine Advantage (WGA), který už nejednomu uživateli systému způsobil noční můry, a to jen kvůli chybám Microsoftu. Na srpen 2007 mnoho uživatelů systémů Vista a XP vzpomíná jen nerado. Našli totiž svá Windows vyřazená z provozu samotným Microsoftem, a to právě kvůli serverové chybě systému WGA. Na mnoha počítačích s legálním systémem se tak aktivoval killswitch a nepočítaně lidí tak přes noc ztratilo přístup k vlastním počítačům. S koncem killswitche by se tento problém už neměl objevit.

Další změny

V Service Packu 1 tu a tam najdete některou z mnoha menších kosmetických změn. Například šifrovací utilita BitLocker vás nechá vybrat, který z disků potřebujete zašifrovat, defragmentační program zase nabídne výběr, který z disků chcete zbavit přílišné segmentace. Většina změn však zůstává skrytých. Microsoft nabízí množství změn k lepšímu v oblasti výkonu, bezpečnosti a stability, jakož i „údržbářských“ změn v jiných oblastech. Tak například SP1 podporuje ExFAT, což je nový formát pro služby na bázi flashe, který umožňuje spouštět větší soubory a povoluje více souborů v adresáři, než bylo doposud možné. Microsoft také tvrdí, že SP1 je stabilnější než dosavadní verze Visty a redukuje pády systému. Společnost zároveň dodává, že po aplikaci SP1 je Vista ještě bezpečnější než dříve.

Hodnocení

Měli by uživatelé systému Windows Vista přejít na SP1? Řekli bychom, že spíše ano. Samotná eliminace killswitche je dostatečným důvodem k upgradu. Pokud je pravda, že Visty budou s SP1 spolehlivější a bezpečnější, máme tu další dobrý důvod. Ovšem pouze za předpokladu, že budeme Microsoftu věřit, že se většina uživatelů dočká i zvýšení výkonu, a to přesto, že v našem testu bylo kopírování souborů v SP1 spíše pomalejší. Uživatelé nelegálních systémů Windows, které nejsou z tohoto důvodu aktualizovány, tak nejsou chráněni před útoky virů, spywaru apod. Program WGA (Windows Genuine Advantage) vznikl před čtyřmi roky a doposud ověřil legálnost licencí Windows na více než 900 milionech systémů na celém světě, z toho se téměř 4,5 milionů nacházelo v České republice. 8 0288/CZ o

Úterý záplat

Řadami aktualizací pro Windows začal Microsoft připravovat Visty pro Service Pack 1 již v únoru. Dvě ze tří aktualizací potřebných pro instalaci SP1 přicházejí ve Windows Update vůbec poprvé, společně s běžným balíčkem bezpečnostních updatů, který Microsoft vydává každý měsíc. Technologie nazvané KB937287 a KB938371 byly označeny jako důležité a byly automaticky nainstalovány na všechny počítače, které měly službu Windows Update nastavenou na doporučenou konfiguraci. První z technologií je aktualizací servisního balíčku pro Vistu, druhá je vícesložkovým updatem. Obě tyto aktualizace musí být před updatem Visty na SP1 nainstalovány. Třetím předpokladem pro instalaci Service Packu je technologie označená KB935509, která byla také vydána v únoru jako součást balíčku Windows Update, jedná se ovšem o pouhou aktualizaci starší technologie. Microsoft vydává bezpečnostní aktualizace každé druhé úterý v měsíci, což je důvodem, proč tento den bezpečnostní odborníci nazývají „úterkem záplat“.
nová past na pirátyMicrosoft se rozhodl přistoupit ke kontrole nelegálních systémů Windows Vista, a to prostřednictvím nástroje schopného rozpoznat používání softwaru umožňujícího obcházet proces povinné aktivace tohoto systému. Nástroj je již součástí Windows Vista a funguje na principu antivirového programu. Kontrola se bude zaměřovat především na způsoby obcházení aktivace známé jako Grace Timer, OEM hack apod. Tyto a podobné systémy podle zjištění společnosti Microsoft zaznamenaly již miliony stažení z internetu a sdílených sítí, umožňují uživatelům odložit aktivaci operačního systému na neurčito. Obcházení aktivace je přitom v rozporu s licenčním ujednáním. V případě, že nástroj pro detekci těchto a podobných nástrojů zjistí jejich přítomnost, dojde k zablokování softwarového kódu porušujícího licenční pravidla systému Windows Vista. Současně přepne pozadí plochy systému do černé barvy a označí takový systém vodoznakem jako nelegální. Nástroj bude dále uživatele několikrát denně po dobu 30 dnů upozorňovat na skutečnost, že používá nelicencovaný software, a nabídne mu varianty, jak snadno získat legální kopii. V případě, že uživatel svůj operační systém v uvedené době nezlegalizuje, bude mu po uplynutí tohoto období znemožněn přístup k systému, a to až do doby jeho aktivace. Microsoft ke svému kroku dodává, že užívání legálního softwaru s sebou nese celou řadu výhod, které mohou jejich uživatelé využívat. Jedná se zejména o neustálý přístup ke všem aktualizacím systému a o zabezpečení pomocí služby Windows Update, včetně servisních sad, aktualizací zabezpečení a kritických aktualizací.

Byl pro vás článek přínosný?