Hlavní navigace

Kupujeme tablet pro děti - 1. díl

15. 12. 2012

Sdílet

 Autor: PCWorld.com
Také vaše děti pošilhávají po vašem tabletu? A když jim ho půjčíte, už vám ho nechtějí vrátit? Dnešní trh naštěstí nabízí mnoho alternativ i pro nejmenší.

V2děli jste, že dnes na trhu seženete tablety uzpůsobené pro děti, a to i ty nejmladší? Pokud se začnete zaobírat myšlenkou, zda by nestálo za to pořídit svým dětem také nějaký tablet, aby se nejen zabavily, ale i se něco naučily, pročtěte si náš seriál, v němž vám poradíme, jak vybrat pro své ratolesti ten nejlepší tablet. 

Před časem jste si pořídili nový tablet. Ovšem hned vzápětí jste udělali chybu, dali jste jej do rukou dětem a ty si jej tak oblíbily, že bez něj nemohou být a sotva se otočíte, už je opět v jejich moci. Je zkrátka nadmíru jasné, že by potřebovaly svůj vlastní. Jak se s tím vypořádat? Jednou z možností je zakoupení nového iPadu, popřípadě můžete dětem věnovat svůj starý iPad, čímž si odůvodníte koupi nového. Nicméně v současnosti máte i další možnosti. Řada tabletů je totiž přímo uzpůsobena pro děti, jelikož má odolné či dobře vyztužené tělo, slušnou úroveň rodičovské kontroly, nabízí sdílení uživatelských účtů více dětí, poskytuje řadu výukových aplikací a jejich cenová hladina je postavena tak, aby nezruinovala váš rodinný rozpočet (děti tak ani nezpůsobí nijak závratnou škodu, pokud se jim povede tablet rozbít).

ipad

Některé tablety pro děti pochází od výrobců, které budete důvěrně znát, pokud jste již někdy vybírali tablet pro sebe. Jiné zase v sobě ukrývají řadu překvapení. V každém případě platí, že při výběru tabletu pro svého potomka je nutno zvážit celou řadu faktorů.

(Stále ještě) záleží na specifikaci

Myslíte si, že při koupi tabletu pro děti hrají roli parametry tabletu? Odpověď je jednoznačná, ano, hrají, i když si možná vy sami myslíte, že na tom, co je uvnitř, ani tak nezáleží. Zvláště pak tehdy, když se jedná o tablet pro drobotinu, kterou vůbec nezajímají nejmodernější počítačové hry náročné na výkon počítače. Pak se nelze divit, že důsledkem těchto úvah jsou ve skutečnosti sice laciná zařízení, do nich se však instalují zastaralé procesory, nevyvedené obrazovky s pomalou odezvou či malou kapacitou pro ukládání dat. Pokud koupíte takový tablet, jehož používání je frustrujícím zážitkem, pak se nedivte, že své děti od jeho používání odradíte.

Procesor a obrazovka: Převážná většina tabletů pro děti používá procesor Cortex A8 a pokouší se na obrazovce navodit a následně spouštět pro děti přitažlivý vzhled prostřednictvím operačního systému Android 4.0. Není tedy ani divu, že recenze na tato zařízení jsou doslova přeplněná stížnostmi na velmi dlouhé odezvy, které jen a jen uživatele frustrují. Jediným tabletem určeným pro děti, který obsahoval procesor Tegra 3, byl tablet Nabi.

nabi

Převážná většina tabletů pro děti je vybavena sedmipalcovou obrazovkou. Jedná se o velikost, která umožňuje zachovat nízkou hmotnost a také je takový tablet snáze ovladatelný malýma dětskýma rukama. Zřejmě největším nedostatkem je rozlišení obrazovek, které činí pouhopouhých 800 na 480 pixelů. V tomto ohledu je opět čestnou výjimkou tablet Nabi, který na rovněž sedmipalcové obrazovce nabízí daleko větší rozlišení 1024 na 600 pixelů. Jen pro srovnání, průměrný sedmipalcový tablet má dnes naprosto běžně rozlišení 1024 na 600 pixelů, tablet Apple iPad mini má rozlišení 1024 na 768 pixelů a tablet Google Nexus 7 nabízí rozlišení až 1 280 na 800 pixelů.

 

příloha_ovladnete_sva_data

V následujícím dílu budeme sledovat další parametry, které by měl takový tablet pro děti mít. Konkrétně se budeme zajímat o možnost vytváření vícera uživatelských profilů a o možnosti rodičovské kontroly.

 

Byl pro vás článek přínosný?