Hlavní navigace

Recenze: Photostory 2016 Deluxe

Sdílet

 Autor: Magix
Software se jménem Photostory 2016 Deluxe firmy Magix tak trošku klame názvem – podle toho bychom nejspíše odhadli, že se jedná o program, který nám naše digitální fotopokusy setřepe do nějaké uhlazené show a tím to hasne. Program ale zvládá neporovnatelně víc, stará se vlastně víc o video nežli o fotografie.

Nejprve si musíme do programu nacpat fotografie, ze kterých chceme tvořit. Je není problém, protože máme k dispozici příjemně výkonný Photomanager. Následuje možnost celkem solidního editování. Žádný zázrak, ale také žádná hračka pro totální amatéry, nicméně fotoeditace stejně není hlavním důvodem, proč bychom si něco podobného kupovali. Pravdou je, že editor nezapomíná ani na dnes populární HDR.

Photostory

Nejnovější verze ale očividně sází spíše na video nežli na fotografie. Přidané fotografie můžeme synchronizovat s vlastním audiozáznamem, a to jak hudebním, tak i vlastním komentářem. Příjemným spestřením je využítí audio dubbingu, umožňující vložení nového zvukového záznamu beze změny obrazu a obrázky se ukazují tak rychle, jak určuje rytmus hudby v pozadí.

Software je kompatibilní s velkým počtem videoformátů i fotoformátů, ale rozumí si i s formáty značně exotickými. Nová verze samozřejmě obsahuje i podporu těch nejnovějších formátů včetně HEVC (za jeho využití si ale budeme muset připlatit). Nová verze podporuje i panoramatické 360o snímky. Plně integrovaná aplikace Mercalli V2 firmy proCAD zaručuje, že se uklidní i ty nejroztřesenější videoklipy.

Photostory

Ve snaze nabídnou co možná nejlépe vypadající dílka je zde záplava šablon a přechodů, které můžeme podle libosti upravovat. Jen pro samotné titulky toho najdeme víc, než pravděpodobně kdy použijeme. Pohrát si můžeme i s poněkud opouštěnou funkcí PIP, tedy picture-in-picture. K tomu přidáme i možnost rozlišovat tváře, pohrát si se zoomem části obrazu nebo tvorbu efektů v 3D a je jasné, že v ruce máme pořádně komplexní program.

Photostory

Stejně bohatá je i nabídka hudebních klipů je více než bohatá, takže nebudeme muset vykrádat internet. V program je plně integrovaný vlastní program Soudtrack Maker, který automaticky vytváří hudbu do pozadí podle toho, o jakou akci se ve “filmu” jedná. Vzniklé dílko můžeme samozřejmě rovnou pálit na CD či DVD, integrovat s webovými stránkami nebo posílat emailem. Pro práci jak s obrazem tak hudbou můžeme využít osm plně nastavitelných stop, nezapomnělo se ani na dnes nutné rozlišení 4K.

Verdikt

Za dostupný peníz (pod 70 eur) dostaneme nástroj, který účinně a velmi svižně vytvoří audioprezentace, se kterými můžeme opravdu oslnit. I když zapomeneme na video a jenom “rozhýbeme“, budou vypadat jako polite živou vodou. Určitým problémem je pravidelná snaha Magixu donutit uživatele k registraci, bez ní prostě program nespustíme. Kdo dostat nějaký software této firmy do rukou poprvé, problem nepocítí. Zapomětlivci ale brzy nepříjemně narazí na to, že si nepamatují buď heslo nebo na kterou emailovou adresu se kdysi zapsali.

 

Pro: Jednoduché ovládání, rychlost

Proti: Protivná nutnost registrace

Celkem: 80 procent

příloha_ovladnete_sva_data

Výrobce: Magix

Cena: 69,99 eur (asi 1 900 Kč)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.